Hopp direkte til innhold
Plastikk-kirurgi

Brystreduksjon

Mange kvinner opplever smerter og ubehag som en konsekvens av for store bryster. Blant annet kan kvinner utvikle smerter i rygg, skulder og nakke som følge av bryststørrelsen. Formålet med en brystreduksjon og omforming av brystene er å skape naturlige bryster, og forhindre fysiske plager.

Ansvarlig lege:
Vanja Busic
  • Varighet: Operasjonen tar normalt 3-4 timer. Du blir på klinikken til du er i form til å dra hjem. Du vil være reiseklar etter ca 2-3 timer

Kort beskrivelse

Inngrepet utføres i narkose og kirurgen fjerner hud, kjertel og overflødig fett, plasserer brystvorten på riktig sted, og deretter fornyer gjenværende bryst. Brystvortene – areola plasseres i riktig posisjon.

Passer for

Brystreduksjon utføres vanligvis for å redusere fysiske plager, snarere enn av rent estetiske grunner. De fleste kvinner som gjennomgår dette inngrepet er plaget av størrelsen på brystene, og de har ofte fysisk ubehag som rygg- og nakkesmerter, hudirritasjon under brystet og pusteproblemer.

Formålet med brystreduksjon er å gi kvinner mindre bryster som står i forhold til resten av kroppen.

Behandlingsdetaljer

Det finnes flere teknikker, men vi bruker teknikken med arr rundt areola, som går vertikalt ned. Gjennom disse snittene fjernes overflødig hud, fett og brystvev.

Om forløpet

Forberedelser

Konsultasjon

Alle som skal opereres henvises til mammografi eller ultralyd av brystene i forkant av operasjonen. Kirurgen vil informere om de forskjellige kirurgiske teknikker, størrelse og form og risiko ved inngrepet. Forusakutten har lang erfaring innen brystreduksjon og våre pasienter skal føle seg trygge hos oss.

Du bør være ærlig når du oppgir dine forventninger. Dette fordi at kirurgen skal kunne vise de tilgjengelige alternativene, med de risikoer og begrensninger som finnes. Under konsultasjonen vil kirurgen også forklare hvilken type bedøvelse som brukes, og om kostnadene ved inngrepet.

Selve dagen

Det er viktig å følge instruksjonene som står i innkallingsbrevet. Operasjonsdagen skal du dusje med hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes brystene, overkroppen, hals og armhulene. Bruk ikke bodylotion.

Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose, det vil si, ikke spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi fra kl. 24.00 kvelden før. De som skal opereres om ettermiddagen kan spise en lett frokost inntil 6 timer før oppmøte på klinikken, samt drikke vann og saft i inntil 2 timer før operasjonen. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann.

Før operasjonen vil kirurgen undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer, i tillegg til å ta bilder.

Etter

Det anbefales at du reiser rett hjem når du forlater klinikken. Når du drar vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det er viktig at du har planlagt operasjonen godt, slik at du har anledning til å holde deg i ro den første uken, samt at du har noen til å være sammen med deg det første døgnet. Kvalme, svimmelhet og besvimelse er ikke uvanlig etter et slikt inngrep, men dette gir seg normalt innen første døgn. Du vil også føle deg litt trett og uopplagt de første dagene etter operasjonen.

Etter en brystreduksjon vil man normalt ha en del smerter. Smertene kommer etter noen timer, når lokalbedøvelsen går ut. Det verste gir seg som regel etter 1-2 døgn, men noe smerter og ubehag må man regne med i alle fall en ukes tid. Det kan være smertelindrende å ligge på ryggen om natten med hevet brystparti, dette reduserer hevelse, og minsker dermed smertene.

Bruk smertestillende medisiner etter avtale med legen. Ved rask hevelse av et av brystene, må du kontakte oss øyeblikkelig.

Det kan komme noe blod i bandasjen de første dagene og dette er normalt. Tykk blå bandasje beholdes på de første 2-3 dagene til du kommer på første kontroll. Etter at denne bandasjen er tatt av, kan du dusje. Tørk tapen godt etter dusjen, evt bruk føne. Tapen beholder du til stingene blir fjernet. Stingene rundt brystvorten fjernes etter 14 dager. Det er ellers brukt suturmateriale som forsvinner av seg selv. Ved tegn til fuktighet bak tapen, bør den fjernes før. Den fjernede tapen erstattes med en ny Micropore hudtape, dette bør du fortsette med i 3-6 mnd. Ved soling uten BH det første året, anbefaler vi at du dekker arrene med Micropore hudtape eller total Sunblock. Dette for å få finest mulig arr.

Eventuelt dren som er lagt inn fjernes etter avtale med kirurg.

BH-en som du har på deg hjem fra sykehuset, skal brukes dag og natt i 14 dager og etterpå daglig i 4 uker til, altså i totalt 6 uker. Etter dette bytter du til en vanlig sports-BH, (ikke bomull). Hvis man ikke bruker BH-en som vi har anbefalt, er det risiko for at brystene faller forskjellig, og at hevelsen varer lenger. Push-up BH og BH med spiler bør man vente med å bruke minst 8 uker etter operasjonen fordi de kan gi irritasjon.

Elastiske strømper skal brukes i 6 uker. Dag og natt i 14 dager, og deretter på dag de neste 4 ukene.

Du må ikke løfte tungt eller gjøre kraftige anstrengelser de første 4-6 ukene. Du kan bruke bena eller sykle hvis du vil trene, uten å bruke brystpartiet. Armene må ikke løftes høyere enn brystet de 6 første ukene. Først etter 6 uker kan trening og idrettslige aktiviteter gradvis gjenopptas.

Oppfølging

Det avtales kontroll etter 2-5 dager, etter 14 dager, og 3 måneder.

Risiko

Når operasjonen er utført av en kvalifisert plastisk kirurg, er komplikasjoner sjeldne. I tiden etter operasjonen er det vanlig med blåmerker og hevelse i brystene, denne kan vare i 3-6 uker. I tillegg kan en oppleve endringer i følelsen i brystet og brystvorten. Du vil kunne oppleve mangel på følelse, økt følelse, stikninger og ulike former for nummenhet. Dette gir seg etter noen uker, men kan vare opptil 1 år. Det er også vanlig at såret kan begynne å sive litt ca. 4-6 uker etter operasjonen. Dette er pga. interne suturer som løses opp eller knust fettvev, som kroppen kvitter seg med.

Blødning inn i sårhulen kan forekomme. Dette inntrer svært sjelden, men det er blant annet derfor det er svært viktig å holde seg i ro de første døgnene etter operasjonen. Blødning arter seg som plutselig økende smerte og opphovning som regel av det ene brystet. Lege må kontaktes.

Infeksjoner forekommer meget sjelden. Tegn til infeksjon er rød, varm, smertefull hud i operasjonsområdet. Ofte ledsaget av nedsatt allmenntilstand og feber. Ved slike symptomer skal du kontakte klinikken.

Tilhelingsproblemer kan forekomme. Røyking vil ytterligere forverre blodsirkulasjonen og vevet kan få for lite oksygen. Det er derfor svært viktig at man ikke røyker etter en brystoperasjon. Resultatet vil kunne påvirkes negativt.

Brystløft kan gi redusert ammeevne. Det antas at ca halvparten av kvinnene ikke klarer å gjennomføre amming etter brystløft.

Etter en brystreduksjon vil du få permanente arr. Disse vil blekne med tiden, og dekkes av BH eller bikini.

Våre spesialister

Vanja Busic

Spesialist i plastisk- og håndkirurgi
Forusakutten

Utdannet som spesialist i plastisk og håndkirurgi 1999, og mastergrad i plastisk kirurgi 2004, fra Universitet i Sarajevo. Spesialist i plastisk og håndkirurgi ved plastisk kirurgisk avdeling ved Sykehuset Telemark fra 2001-2005.

Fra 2005-2009 ansvarlig lege for mikrokirurgisk enhet ved SUS. Fra 2009-2012 som plastisk og håndkirurg ved Colosseum Klinikken i Stavanger med hovedansvar for mikrokirurgisk bryst-rekonstruksjon for Teres Medical Group.

Informasjonen på dette nettstedet er ikke ment å erstatte den informasjonen som gis under konsultasjon hos plastikkirurg.