Hopp direkte til innhold
Plastikk-kirurgi

Fettsuging Liposkulptur

Fettsuging er en behandlingsmetode for å fjerne fettansamlinger på områder av kroppen som er vanskelige eller umulige å slanke bort. Ved fettsuging (liposculpture) fjernes fettvev på en måte som gir et naturlig, vakkert og varig sluttresultat.

Ansvarlig lege:
Vanja Busic
 • Varighet: Operasjonen tar normalt 1- 1 1/2 time. Du blir på klinikken til du er i form til å dra hjem. Du vil være reiseklar etter ca 1-2 timer

Fettsuging ved liposculptur er en meget effektiv teknikk til å fjerne fettvev på en måte som gir et naturlig, vakkert og varig sluttresultat.

Resultatet er avhengig av hudens elastisitet, alder og mengden av fettvev som skal fjernes. Normalvektige mennesker med vanlig elastisk hud, vil så og si alltid få et godt resultat.

Teknikken kan brukes på ulike kroppsdeler: hofter, lår, knær, armer, mage, ansikt osv. Hos kvinner er hofter, lår og nedre del av magen vanlig. Hos menn samler fettet seg oftest over brystet, under haken og på hoftene.

Noen ganger utføres fettsuging i kombinasjon med andre prosedyrer (ansiktsløftning, mageplastikk).

Liposculpture er en av de hyppigst utførte kosmetiske operasjonene i den vestlige verden og utføres på både kvinner og menn.

Kort beskrivelse

Inngrepet foregår i lett narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag.

Passer for

Alle fysisk og psykisk friske mennesker, som har normal sårtilheling og ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler, kan opereres. Ideelle kandidater for å gjennomgå fettsuging er de som har en forholdsvis normal vekt, men har fettlagre i lokaliserte områder. Du bør være ferdig utvokst og ikke gravid. Det er hensiktsmessig å vente et halvt år etter en fødsel. Fettsuging er ikke anbefalt dersom du nylig har hatt kirurgisk behandling i området, eller om du har dårlig blodsirkulasjon området.

Fettsuging ved liposculpture er ingen slankemetode og ikke egnet til å kvitte seg med mange kilo. Man kan fjerne flere liter fettvev ved et slikt inngrep, men behandlingen egner seg best for normalt vektige og lett overvektige personer.

Ved fettsuging fjernes kun fettvev, ikke overliggende hud. Har du mye overskuddshud, f.eks. etter en graviditet, kan bukplastikk være et bedre alternativ.

Behandlingsdetaljer

Via ett eller to små hull i huden suges så fettcellene ut med en kanyle (et tynt stålrør). Kanylen er tilkoblet en sugepumpe eller en sprøyte som lager et undertrykk i kanylen. Pumpe egner seg best ved fjernelse av større mengder fettvev – sprøyte egner seg best ved mindre mengder.

Operasjonen avsluttes ved at hullene i huden sys igjen med ett sting, og det legges på en bandasje utenpå.

Om forløpet

Forberedelser

Første konsultasjon

Under den første konsultasjonen vil plastisk kirurg vurdere ”problemområdene” og hudens fettlagre og elastisitet. Man vil deretter gjøre en individuell vurdering og diskutere med deg hvilken behandlingsmetode som egner seg best og hvilket resultat som kan forventes.

Du bør være ærlig når du oppgir dine forventninger. Dette fordi at kirurgen skal kunne vise de tilgjengelige alternativene, med de risikoer og begrensninger som finnes. Under konsultasjonen vil kirurgen også forklare hvilken type bedøvelse som brukes, og om kostnadene ved inngrepet.

Ikke glem å fortelle om du røyker, eller bruker medisiner/vitaminer, antall graviditeter og hvis du planlegger å bli gravid eller ammer. Ikke vær redd for å stille spørsmål, særlig de knyttet til forventninger om resultater.

Operasjon

Du vil motta et innkallingsbrev med skriftlig informasjon hvor du blir instruert om hvordan du kan forberede deg til operasjonen, herunder retningslinjer for faste, bruk av medikamenter og rengjøring av huden på operasjonsområdet.

Rett før operasjonen må huden rundt brystet være ren uten betennelser eller sår. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl – slik som f.eks. Dispril, Albyl-E). Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Pass på at et familiemedlem eller ledsager kjører deg hjem når du er ferdig operert, og om nødvendig, kan hjelpe til et par dager.

Selve dagen

Følg instruksjonene som står i innkallingsbrevet. Operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes brystene, overkroppen, hals og armhulene. Bruk ikke body lotion.

Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose, det vil si, ikke spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi fra kl 24.00 kvelden før. De som skal opereres om ettermiddagen kan spise en lett frokost inntil 6 timer før oppmøte på klinikken, samt drikke vann og saft i inntil 2 timer før operasjonen. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann.

Før operasjonen vil kirurgen undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer, i tillegg til å ta bilder.

Etter

Det anbefales at du reiser rett hjem når du forlater klinikken. Når du drar vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det er viktig at du har planlagt operasjonen godt, slik at du har anledning til å holde deg i ro den første uken, samt at du har noen til å være sammen med deg det første døgnet. Kvalme, svimmelhet og besvimelse er ikke uvanlig etter et slikt inngrep, men dette gir seg normalt innen første døgn.

Inngrepet gir vanligvis ikke store smerter, men det er normalt at du kan kjenne deg ”mørbanket”. Det verste gir seg som regel etter 1-2 døgn, men noe smerter og ubehag må man regne med i alle fall en ukes tid. Bruk smertestillende som avtalt med legen.

Dispril, Aspirin, Albyl-E, Ibux, Voltaren (inneholder acetylsalisylsyre) skal ikke brukes før eller etter operasjonen da dette øker risiko for blødning.

Hevelse og blåmerker er også normalt, i tillegg kan du oppleve en følelsesløshet i huden over operasjonsområde. Dette vil gå over etter hvert.

Under inngrepet vil du tape en del væske i fettsugingsområdet. Det er derfor viktig at du inntar rikelig med væske denne dagen, for å erstatte væsketapet.

Du vil ha små snitt i fettsugingsområdet. En liten kompress er lagt over hvert snitt. Bandasjene skiftes kun dersom de blir våte. De første dagene er det vanlig at det siver litt væske ut.  Du kan dusje 2 dager etter operasjonen.

Kirurgen syr med en tråd som løser seg opp av seg selv etter 2-3 uker. Vi anbefaler at du bruker micropore-tape (papirtape) på arrene i 3-6 måneder.  Vi anbefaler også at det brukes Sunbloc på arrene ved opphold i solen det første året etter inngrepet, dette for å få finest mulig arr.

Etter en fettsuging må du bruke kompresjonstøy. Dette skal brukes i 14 dager, dag og natt hvis ikke annet avtales med legen.

Hard fysisk aktivitet anbefales ikke før etter 2-4 uker.  Aktivitetsnivået øker du selv etter hvert. Det er smerter og ubehag som vil begrense dette.

Oppfølging

Vanligvis vil vi ha deg på en rutinekontroll 3 måneder etter operasjonen.

Risiko

Fjernes det for mye fett hos dem som fra før av har løs hud og ujevnheter, kan det føre til flere ujevnheter. Det finnes ingen fettsugingsmetode der man helt kan garantere mot ujevnheter i huden.

Noen ganger hender det at noen pasienter synes kirurgen har fjernet for lite fett. Det betyr ikke at operasjonen er mislykket. Det er nemlig bedre å fjerne for lite enn for mye. For det er som oftest ikke noe problem å gjenta behandlingen og fjerne mer fett.

Ved dobbeltsidige behandlinger blir det noen ganger en viss forskjell på høyre og venstre side, til tross for at eksakt like mye er fjernet fra hver kroppshalvdel. Slik sideforskjell er vanlig og blir korrigert ved et senere mindre inngrep, uten kostnader.

Våre spesialister

Vanja Busic

Spesialist i plastisk- og håndkirurgi
Forusakutten

Utdannet som spesialist i plastisk og håndkirurgi 1999, og mastergrad i plastisk kirurgi 2004, fra Universitet i Sarajevo. Spesialist i plastisk og håndkirurgi ved plastisk kirurgisk avdeling ved Sykehuset Telemark fra 2001-2005.

Fra 2005-2009 ansvarlig lege for mikrokirurgisk enhet ved SUS. Fra 2009-2012 som plastisk og håndkirurg ved Colosseum Klinikken i Stavanger med hovedansvar for mikrokirurgisk bryst-rekonstruksjon for Teres Medical Group.

Informasjonen på dette nettstedet er ikke ment å erstatte den informasjonen som gis under konsultasjon hos plastikkirurg.

Flere priser

 • Dobbelthake, fra 15 000
 • Mage (øvre og nedre), fra 24 000
 • Mage nedre del, fra 21 000
 • Overarm, fra kr 30 900      
 • Hofter/midje, fra 24 000
 • Ryggputer, fra 20 000
 • Lår utside, fra 24 000
 • Lår innside, fra 22 000
 • Knær innside, fra 16 000    
 • Ankler, fra 18 000
 • Legger, fra 15 000 per side
 • Axiller, fra 15 000