Hopp direkte til innhold
Plastikk-kirurgi

Fjerning av føflekk

Ansvarlig lege:
Vanja Busic
  • Ventetid: Kort ventetid

Alle mennesker har føflekker. De skyldes en ansamling av pigmentceller i huden. De fleste hvithudede har et sted mellom 20-50 føflekker, men det er heller ikke uvanlig å ha flere hundre.

En føflekk kan være tilstede ved fødsel, eller de kan utvikle seg i løpet av livet. De fleste føflekker utvikler seg i løpet av barneårene, eller i ung voksen alder. Tenåringer og unge voksne har flest antall føflekker, og vi får færre i løpet av livet da de gradvis forsvinner. Etter hvert som en blir eldre slutter man å utvikle nye føflekker, men får da i stedet aldersvorter og pigmentflekker i huden som skyldes soleksponering.

Føflekker kan ha mange ulike former, farger og særpreg. De varierer i farge fra rosa til hudfarget til mørk brun. De fleste er runde eller ovale i form, men de kan også ha en uvanlig form uten at dette betyr at de er ondartede. De varierer i størrelse fra noen få millimetere til flere centimetere i diameter.

Symptomer

Ved usikkerhet rundt en føflekk er det tilrådelig å oppsøke lege for en undersøkelse. Kløe, irritasjon og at man blør fra føflekken er andre varselstegn. En bruker ofte ABCDE-regelen når vi vurderer føflekker. Dette er en huskeregel for å se etter tegn på ondartede føflekker.

  • A: Asymmetri. Føflekker som er ujevne i formen.
  • B: Begrensning (border): Føflekker som er uskarpt avgrenset mot omliggende hud
  • C: Farge (Color). Ujevn farge. Svarte partier.
  • D: Diameter: Føflekker større enn 5 millimeter.
  • E: Utvikling (Evolution). Følg med om føflekken forandrer seg over tid.

Føflekk-kreft

Dette er den vanligste kreftformen blant menn i gruppen 30-54, og nest vanligste blant kvinner etter brystkreft.

Det er viktig å følge med pigmentforandringer i huden med tanke på utvikling av føflekk-kreft. Man kan få føflekk-kreft hvor som helst i huden. Hos menn er det vanligst på ryggen, og på kvinner på leggene. Dette er trolig relatert til forskjellige vaner av soling. Lys hudtype, mye soling over lang tid, episoder med solbrenthet og noen i familien med føflekk-kreft er risikofaktorer som gjør at man bør være ekstra på vakt. I Norge rammes ca. 1000 personer av sykdommen årlig.

Fettkuler

Fettkuler (lipomer) er en godartet overvekst av fettceller. De ses som en kul i fettvevet under huden, og er svært vanlige. Fettkuler kan oppstå i alle aldre, og begge kjønn.

En fettkul kjennes ofte bedre enn de ses. Lipomer vokser som regel sakte over flere år. De kjennes som en kul under huden, og varierer i størrelse fra 1 cm til over 10 cm. Fettkuler er som regel fritt bevegelige under huden, hvis man holder de mellom fingrene. Lipomer kan oppstå hvor som helst på kroppen, men er vanligst på skuldre, hals og armer. De gir vanligvis ikke noen symptomer, men kan noen ganger bli ømme.

Kort beskrivelse

Enhver kul må først vurderes av lege for å utelukke andre årsaker. En godartet fettkul i seg selv trenger ingen behandling. Hvis man ønsker de fjernet kan dette gjøres kirurgisk.

Våre spesialister

Vanja Busic

Spesialist i plastisk- og håndkirurgi
Forusakutten

Utdannet som spesialist i plastisk og håndkirurgi 1999, og mastergrad i plastisk kirurgi 2004, fra Universitet i Sarajevo. Spesialist i plastisk og håndkirurgi ved plastisk kirurgisk avdeling ved Sykehuset Telemark fra 2001-2005.

Fra 2005-2009 ansvarlig lege for mikrokirurgisk enhet ved SUS. Fra 2009-2012 som plastisk og håndkirurg ved Colosseum Klinikken i Stavanger med hovedansvar for mikrokirurgisk bryst-rekonstruksjon for Teres Medical Group.