Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Ønsker seg et naturlig resultat

Det er mange grunner til at kvinner og menn ønsker å få utført plastikkirurgi. Mange har imidlertid fordommer som er skapt gjennom media, kjendisers ekstreme operasjoner og useriøse klinikker i utlandet.

- I Norge er det "folk flest" som tar plastikkoperasjoner. Det finnes mange fordommer mot plastikkirurgi. men sannheten er at de fleste som tar kontakt ønsker seg et naturlig resultat, sier Vanja Busic, spesialist i plastikkirurgi ved Forusakutten.

Forusakutten er en del av LHL. Hvert år utfører plastikkirurgen ved Forusakutten over 1 000 små og store plastikkoperasjoner. Det er et offentlig godkjent sykehus og ­medisinsk senter med et bredt spekter av tverrfaglig ­kompetanse innen fore­bygging, utredning, ­behandling og kirurgi.

- For oss er det viktig at pasientene blir godt ivaretatt, helt fra de tar kontakt til etter operasjonen. Vi har fokus på god informasjon og dialog om mulighetene og begrensningene for hva en plastikkoperasjon kan gjøre for hver enkelt. På en konsultasjon går vi gjennom helsetilstanden, pasientens ønsker og snakker om forventet resultat. Vi lager sammen et forslag til behandlingsplan, sier Busic.

Løser forskjellige behov og utfordringer

Folk er forskjellig og plastikkirurgi løser mange forskjellige behov og utfordringer. De aller fleste som kommer til Forusakutten er helt normale kvinner og menn som ønsker seg et naturlig resultat.

- En eldre mann henvendte seg til oss fordi han var i ferd med å miste førerkortet på grunn av dårlig syn. Løsningen viste seg å være en enkel plastikkoperasjon av øyelokkene som gjorde at han kunne beholde førerkortet.

Forusakutten får også mange henvendelser av pasienter som ønsker sine "gamle" bryster tilbake. Dette kan være kvinner som er ferdige med graviditeter, som har gått ned mye i vekt eller som fra naturens side er født med mindre bryster enn de føler seg komfortable med.

- Sammen med pasienten finner vi løsningen som passer akkurat henne, sier Busic. Andre pasienter kommer til oss fordi de har så store bryster at det gir helseplager i form av nakke og skuldersmerter. En brystreduksjon kan for disse fjerne helseplagene og gi et bedre liv.

Det er svært individuelt hva pasientene ønsker å få ut av et plastikkirurgisk inngrep, men felles for de aller fleste er et ønske om et naturlig resultat.

Erfarent operasjonsteam gir trygghet

På operasjonsdagen er det mange faggrupper som jobber sammen for at pasienten får en god og trygg opplevelse. 

Du møtes først av en operasjonssykepleier som forbereder deg på operasjonen og sjekker at alt er i orden. Deretter møter du plastikkirurgen som informerer om operasjonen og tegner opp på kroppen hvor det skal opereres. Så møter du anestesisykepleier og anestesilege som bistår med narkosen.

- Etter operasjonen blir du tatt vare på av sykepleier. Plastikkirurgen kommer for å sjekke hvordan du har det og informerer om den videre oppfølgingen. Hjemreisen skjer i løpet av dagen. Vi utfører to etterkontroller etter operasjonen for å sikre at pasienten får et godt resultat, avslutter Busic.

Vanja Busic

Spesialist i plastisk- og håndkirurgi
Forusakutten

Utdannet som spesialist i plastisk og håndkirurgi 1999, og mastergrad i plastisk kirurgi 2004, fra Universitet i Sarajevo. Spesialist i plastisk og håndkirurgi ved plastisk kirurgisk avdeling ved Sykehuset Telemark fra 2001-2005.

Fra 2005-2009 ansvarlig lege for mikrokirurgisk enhet ved SUS. Fra 2009-2012 som plastisk og håndkirurg ved Colosseum Klinikken i Stavanger med hovedansvar for mikrokirurgisk bryst-rekonstruksjon for Teres Medical Group.