Hopp direkte til innhold
Plastikk-kirurgi

Øyelokkoperasjon

Øyelokkoperasjon er et inngrep hvor overflødig hud fjernes fra øvre og nedre øyelokk. En øyelokkoperasjon vil føre til at blikket ditt vil bli åpnere, og du vil se yngre og mer opplagt ut.

Pris fra
12 500,-
Første konsultasjon
600,-
Tillegg for narkose.
Ansvarlig lege:
Vanja Busic
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Operasjonen tar vanligvis 1 - 2 timer

Tunge, hengende øyelokk og poser under øynene

En øyelokkopreasjon kan korrigere både tunge øyelokk, hengende øvre øyelokk og poser under øynene, noe som gjør at en ser eldre og mer sliten ut enn vi er. I enkelte tilfeller kan det også forstyrre synet og gi tretthet. En øyelokkoperasjon vil ikke fjerne "kråkeføtter", andre rynker, eller hengende øyenbryn.

Resultatet etter en øyelokkoperasjon er at en får et mer våkent og ungdommelig utseende. Resultatene er permanente. Arrene kan synes rosa løpet av de første månedene. Men vil gradvis forsvinne inn i en klar nesten usynlig linje.

En øyelokkoperasjon kan gjøres alene, eller sammen med andre kosmetiske operasjoner i ansiktet, for eksempel ansiktsløft eller et panneløft.

Kort beskrivelse

Vanligvis utføres operasjonen under lokal bedøvelse for øvre øyelokk, eller lokal bedøvelse med sedasjon ved nedre øyelokk.

Passer for

Alderen betyr lite, men vanligvis er pasientene 35 år eller mer. Ungdom kan ha medfødte fettputer som er til sjenanse. Eldre mennesker kan ha hudfolder som ikke bare er skjemmende, men også forstyrrer synet og gir symptomer på tretthet.

Før man beslutter å utføre en øyelokkoperasjon er det viktig at du sier hva du ønsker, og diskuterer med plastisk kirurg.

Det er noen medisinske tilstander som kan føre til at økt risiko for komplikasjoner ved en øyelokkoperasjon, som mangel på tilstrekkelige tårer, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer og diabetes. Glaukom og netthinneavløsning kan også utgjøre en risiko, og i visse tilfeller kan det være nødvendig å behandle disse før en øyelokkoperasjon.

Om forløpet

Forberedelser

I den første samtalen vil kirurgen vurdere visjon og tåreproduksjon, samt din generelle helse. Hvis du vurderer en øyelokk operasjon, vil du få grunnleggende informasjon om operasjonen, hvordan den utføres og hvilke resultater du kan forvente.

Du bør informere legen dersom du tar noen medisiner, hvis du røyker og hvis du er allergisk mot noen medikamenter. Du bør også si om du bruker briller eller kontaktlinser. Dere bør diskutere muligheten for å operere begge øyelokk samtidig, eller om du ønsker å operere øvre og nedre øyelokk samtidig. Dette vil avgjøre hvilke operasjonsmetode og type anestesi en vil benytte. Valget av operasjonsmetode og anestesi vil være avhengig av risiko ved inngrepet, i tillegg til pris på inngrepet. Spør legen spørsmål du har, særlig de knyttet til dine forventninger og resultater.

Plastikk-kirurgen vil gi spesifikke instruksjoner om hvordan du skal forberede deg til operasjonen, herunder retningslinjer for faste, inntak av medisiner og stell av huden. Det er viktig å slutte å røyke minst én til to uker før operasjon.

Selve dagen

Vanligvis utføres operasjonen under lokal bedøvelse for øvre øyelokk, eller lokal bedøvelse med sedasjon ved nedre øyelokk. Ved samtidig øvre og nedre øyelokkoperasjon gjøres dette under lokalbedøvelse og sedasjon. Pasienten vil føle seg avslappet og vil ikke kunne kjenne smerte.

Operasjonen tar vanligvis en til to timer, men når øvre og nedre øyelokkoperasjon gjøres samtidig tar inngrepet lengre tid. Snittene plasseres i de naturlige linjene i de øvre øyelokk og like under vippene i nedre. Gjennom disse snittene fjernes hud fra underliggende fett og muskler.

I andre tilfeller, hvor en bare overflødig fett, av nedre øyelokk, blir snittet plassert på innsiden av nedre øyelokk uten å etterlate synlige arr.

Etter

Normalt vil en øyelokkoperasjon gi lite smerter. Hvis du har smerter kan du bruke Paracet eller Pinex som du kan få kjøpt uten resept. Du skal unngå Dispril, Aspirin eller Ibux de første dagene etter operasjonen, fordi det øker risiko for blødning etter operasjonen. Dersom du har sterke smerter, ta kontakt med oss på Forusakutten på telefon 52 69 69 69

De første 2-3 døgnene etter operasjonen skal du ta det helt med ro. Du bør holde hodet hevet når du sover de første døgnene.

Kjølebriller skal bruke minst i 48 timer, lengre ved fortsatt hevelse. Kjølebriller reduserer hevelse og blåmerker.

Plasteret skal du ha på til det faller av, av seg selv. Dersom det er fuktig, eller er tilsølt av mye blod kan du ta det av. Stingene fjernes mellom 4 dager og 1 uke.

Etter operasjonen skal du bruke Simplex øyesalve og Ophthalmic øyedråper, informasjon om bruken av disse får du av kirurgen ved utskrivelse.

De første 1-2 ukene vil det være blålig misfarging og hevelse rundt øynene. Hevelse og blåmerker vil gradvis avta inntil de forsvinner helt, og du føles mye bedre. Solbriller anbefales å bruke i denne tiden. Unngå sminke rundt øynene i 2 uker etter operasjonen. Unngå soling noen uker. Ved opphold i solen, bruk solbriller, eller sunbloc på øyelokkene.

Unngå bruk av kontaktlinser i inntil 2 uker, evt. lenger hvis det fortsatt er ubehagelig.

Du kan vanligvis gå på jobb igjen etter 3 til 10 dager, avhengig av arbeid.

Unngå anstrengende aktiviteter i ca. 3 uker etter operasjonen.

Risiko

Når operasjonen utføres av en kvalifisert plastisk kirurg er komplikasjoner sjeldne. Men det er alltid muligheter for komplikasjoner som infeksjon eller reaksjoner på lokalanestesi. Du som pasient kan minimere risikoen for komplikasjoner ved å følge nøye instruksjoner fra plastisk kirurg, både før og etter operasjonen. Komplikasjoner som kan oppstå er, dobbelt eller tåkesyn i noen dager, midlertidig hevelse av øyelokkene, og asymmetri.

Etter operasjonen kan noen synes det er vanskelig å lukke øyelokkene helt under søvn, men det er bare i sjeldne tilfeller at denne komplikasjonen er permanent. En annen sjelden komplikasjon er at en fjerner for mye hud ved nedre øyelokk operasjon. Dette kan kreve kirurgisk korreksjon.

Våre spesialister

Vanja Busic

Spesialist i plastisk- og håndkirurgi
Forusakutten

Utdannet som spesialist i plastisk og håndkirurgi 1999, og mastergrad i plastisk kirurgi 2004, fra Universitet i Sarajevo. Spesialist i plastisk og håndkirurgi ved plastisk kirurgisk avdeling ved Sykehuset Telemark fra 2001-2005.

Fra 2005-2009 ansvarlig lege for mikrokirurgisk enhet ved SUS. Fra 2009-2012 som plastisk og håndkirurg ved Colosseum Klinikken i Stavanger med hovedansvar for mikrokirurgisk bryst-rekonstruksjon for Teres Medical Group.

Informasjonen på dette nettstedet er ikke ment å erstatte den informasjonen som gis under konsultasjon hos plastikkirurg.

 Flere priser

  • Nedre øyelokk (poser), fra kr 18 500   
  • Øvre øyelokk lokal,  kr 12 500
  • Øvre øyelokk sedasjon, fra kr 15 500