Hopp direkte til innhold

Diabetes og reise

Det å reise til en annen del av verden er ikke farlig for deg med diabetes, men planlegging er nødvendig for å unngå ubehagelige situasjoner.

Identifikasjonskort

Skaff deg et internasjonalt identifikasjonskort for diabetikere eller en SOS-kapsel med opplysninger om type og kvantum insulin/tabletter du bruker (utgis av Norges Diabetesforbund.)

Reiseforsikring

Ved reise i Europa bør du skaffe deg E111 - Europeisk Helsetrygdekort. Kortet bestilles på helsenorge.no                                                       

Sjekk før avreise hva reiseforsikringen din dekker i tilfelle du blir syk i utlandet.

Pakketips

Ta med minst dobbelt så mye insulin og andre medisiner på reisen som det du trenger. Pga mulige flyforsinkelser og andre uforutsette hendelser bør du ha med deg medikamenter og utstyr i håndbagasjen som dekker behovet for minst 3 dager.

Oppbevaring av insulin: Insulin bør bare oppbevares i håndbagasjen. Kan ødelegges i ekstreme temperaturer. Insulin er holdbar 1 mnd i vanlig romtemperatur. Oppbevaring > 1 måned i kjøleskap.

Ha med reservebatteri til blodsukkerapparatet.

Håndbagasje

Ha med legeerklæring/bekreftelse på engelsk som forteller at du har behov for utstyr og medikamenter. Sørg for at insulin blir kontrollert på flyplassen manuelt, produsenten av insulin mener at insulin ikke bør eksponeres for røntgenstråler.

Utstyr

Insulin, sprøyter, kanyler, teststrimler (urin- og blodsukker), blodsukkerapparat (husk reservebatteri), diabetes tabletter, ekstra rasjon av karbohydrater (druesukker, sjokolade, matpakke, kjeks) samt eventuelt et nødsett med glucagon (til behandling av lavt blodsukker). Feber og omgangssyke kan gi endret insulinbehov – ta med  Paracetamol + Imodium.

Reisesyke

Dersom du er plaget med reisesyke, kjøp med deg Prostafen. Legen kan også skrive ut resept på et plaster mot reisesyke (Scopoderm) Blir du så syk at fast føde blir vanskelig å inntas - bruk druesukker.

Mat under flyturen

Diabeteskost må bestilles sammen med flybilletten eller senest 24 timer før avreise.

Helsesjekk på forhånd

Vi anbefaler at du snakker med din fastlege i god tid før avreise for å diskutere behandling (medikamentjustering) og eventuelle utfordringer og komplikasjoner den planlagte turen kan by på.

Alkohol

Måtehold. Alkohol bør nytes i forbindelse med måltider. Store mengder alkohol kan gi alvorlig hypoglycemi (for lavt blodsukker)

Soling

Blodsirkulasjonen øker i underhudsvevet som kan føre til en raskere oppsuging av insulinet.

Diare

Mage- tarminfeksjoner med oppkast og diare kan føre til et lavere behov for insulin. Feber kan føre til et høyere behov for insulin. Et høyere alkoholinntak enn hjemme kan føre til endret behov for insulin.

Reiser over flere tidssoner

Under reiser med mer enn 4 timers tidsforskjell fra avreisestedet er det som regel nødvendig å justere insulin-/tbl.dosen. Er det mindre enn 4 timers tidsforskjell kan man gi korttidsvirkende insulin hvis det skulle være nødvendig, uten å endre dosen på langtidsvirkende insulin.

Man kan bruke kun hurtigvirkende insulin under lange flyreiser og gå over til døgnrytmen på ankomststedet som hjemme. Dosejustering på ankomststedet foretas på vanlig måte i forhold til egenmålinger av blodsukkeret.

 

Det er viktig å informere reisefølge/turleder om sykdommen. Diabetikere kan ikke dykke.

GOD REISE!