Forusakutten

Hopp direkte til innhold
Urologi

Cystoskopi Fjerning av prostatavev via urinrøret (TUR-P)

En forsnevring i prostata på grunn av at kjertelen er forstørret. Dette gir vannlatingsplager med redusert avløp fra urinblæren.

Fritt behandlingsvalg
Egenandel
351,-
Med henvisning betaler du kun offentlig egenandel. Du kan også bestille privat, da er prisen kr 2900 for utredning, og kr 50000 for operasjon.
Ansvarlig lege:
Inga Norunn Jacobsen
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Oppholdet varer noen få timer.
  • Sykmelding: Sykemelding etter inngrepet avhenger litt av yrke, men er vanligvis 2 – 4 uker.

Forholdene kan bli bedre med en dagkirurgisk operasjon der kanalen for urinrøret gjennom prostata blir åpnet ved å fjerne det innerste av prostatakjertelen.

Behandlingsdetaljer

Vanligvis blir det gitt narkose eller spinal/ryggbedøvelse. Når du er godt bedøvet, blir et skop (”kikkertrør”) ført opp gjennom urinrøret, og operatøren ”høvler” prostata så mye som nødvendig for å få en god passasje. Hos enkelte pasienter er det også nødvendig å spalte i blærehalsen, overgangen mellom blære og prostata, for å få tilstrekkelig åpning.

Under operasjonen blir det skylt kontinuerlig med vann gjennom instrumentet. Vannet blir vanligvis tappet ut gjennom en slange som legges inn på magen. Denne fjernes ved avslutning av inngrepet. Dette medfører et lite sår nederst på magen, som det ikke er behov for å sy. Det legges inn kateter til blæren med kontinuerlig gjennomskylling for å rense ut blod. Kateteret beholdes vanligvis til dagen etter.

Om forløpet

Forberedelser

Du må være fastende før operasjonen, det vil si ikke spise, røyke, bruke tyggegummi eller drops etter kl 24 kvelden før. Du kan drikke klare væsker, vann, saft, juice uten fruktkjøtt, kaffe og te inntil 2 timer før operasjon. Ikke drikk melk.

Selve dagen

Du kommer nydusjet til avdelingen. Det er viktig med god hygiene før operasjonen for å forebygge infeksjon. Forhuden trekkes tilbake for god rengjøring og navlen må renses godt. Vask hender og føtter godt. Ikke barber operasjonsområdet, dette må være fritt for sår og kviser. Ta av ringer og piercinger hjemme.

Etter

Du blir liggende i avdelingen til observasjonene av deg er stabile og skyllevannet fra kateteret er lyst uten gjennomskyll. Du kan starte med litt drikke, og mat når du har appetitt.

Det kan oppstå kateterreaksjon etter operasjonen. Dette kan merkes som vannlatings-trang eller smerte, og du kan om nødvendig få smertestillende. Dersom kateteret blir tett, kan det bli nødvendig å skylle, eventuelt skifte kateter.

Fjerning av kateter blir dagen etter operasjonen ved Forusakutten. Du kan da reise hjem etter at du har latt vannet på naturlig måte. Rikelig drikke er viktig når du skal komme i gang med vannlatingen.

Noen må fortsette med kateter, enten som selvkateterisering ved vannlatingsbehov eller med permanent inneliggende kateter noen uker.

Hyppig vannlating og svie er vanlig den første tiden etter operasjonen, men dette vil avta etter hvert.

Blod i urinen kan forekomme i opptil 4-6 uker. Derfor er det viktig å drikke rikelig (1,5 - 2 liter per dag) for å opprettholde god gjennomskylling av urinblæren. Blodig urin provoseres av tunge løft, hard avføring og fysisk krevende arbeid / aktivitet.

Våre spesialister

Inga Norunn Jacobsen

Inga Norunn Jacobsen

Spesialist generell kirurgi, urologi og ortopedi

Forusakutten

Utdannet som lege ved Universitetet i Bergen, ferdig i 1985. Har senere spesialisert seg innen fagområdene generell kirurgi og urologi i 2005, og ortopedi i 2009.

Har jobbet ved Stavanger Universitetssykehus siden 1994, innenfor Urologisk seksjon, generell kirurgisk avdeling, samt ortopedisk avdeling.