Hopp direkte til innhold

Vi holder åpent, med strenge smitteverntiltak

Time til korona-test bestilles på telefon 52 69 69 69. 

Influensavaksine: fra 27.10.21 er det mulig å få influensavaksine hos oss. Bookingen er åpen, klikk her for å booke tid. 

Viktig melding
Kirurgi

Sterilisering Vasektomi

Sterilisering er den sikreste form for prevensjon for menn.

Pris
5 300,-
Inkluderer operasjon samt undersøkelse av sædprøve etter minst 3 måneder
Ansvarlig lege:
Inga Norunn Jacobsen
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Ca. 45 minutter
  • Sykmelding: Det er ikke behov for sykmelding

Sterilisering hos menn er et mindre inngrep enn hos kvinner. Mannlig sterilisering er som oftest vellykket og uten komplikasjoner.

Inngrepet påvirker ikke seksuell evne og lyst. Etter operasjonen vil man fortsatt få utløsning som normalt, men utløsningen vil ikke inneholde sædceller som kan befrukte noe egg. En sterilisering har ingen effekt på produksjonen eller frigivelsen av mannlige kjønnshormoner, så maskulinitet, skjeggvekst, mannlig stemme osv. vil være som før. Steriliseringen beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer.

Du trenger ikke henvisning fra lege for å bli sterilisert.

Før inngrepet skal skjemaet "Begjæring om sterilisering" (pdf) underskrives. I dette skjemaet må du bekrefte at du har fått nødvendig informasjon.

Helsedirektoratet har utarbeidet en informasjonsbrosjyre om sterilisering som vi anbefaler at du leser gjennom.

Kort beskrivelse

Inngrepet gjøres vanligvis i lokalbedøvelse, men du kan bestille det utført i narkose.

Passer for

Hvis man er ferdig med å få barn, eller ikke ønsker barn, er det mange menn som velger å sterilisere seg, noe som innebærer et lite kirurgisk inngrep på sædlederne.

Inngrepet kan tilbys menn over 25 år.

Behandlingsdetaljer

Sterilisering gjøres vanligvis i lokalbedøvelse og tar ca. 45 minutter. Kirurgen legger et lite snitt oppe på pungen på hver side hvor sædlederne ligger rett under huden. En bit av sædlederne fjernes. Denne sendes rutinemessig til mikroskopi for å bekrefte at det er sædlederen som er avbrutt. Åpningen i huden lukkes med sting som oppløser seg selv.

Om forløpet

Forberedelser

Man skal ha dusjet, og det er en fordel med stramme underbukser for avlastning etter inngrepet.

Pungen bør være barbert.

Hvis du tar blodfortynnende medisin er det viktig å avtale med kirurgen hvor lenge du skal ta pause med denne før inngrepet.

Du trenger ikke være fastende til operasjonen.

Etter

Smerter

Lette hevelse, ømhet og misfarging av pungen kan ses etter inngrepet. Stramme underbukser anbefales for støtte. Reseptfri smertestillende medisin anbefales ved behov for dette.

Dusj og bad

Du kan dusje uten bandasje dagen etter inngrepet. Bading i basseng og badekar anbefales ikke før såret er grodd, vanligvis etter 1 uke.

Fysisk aktivitet

Det er viktig å ta det med ro den første dagen etter inngrepet. Det anbefales pause fra tyngre fysisk aktivitet og seksuell aktivitet i 14 dager.

Oppfølging

Du er ikke steril før dette er bekreftet ved undersøkelse av sædprøve 3 måneder etter inngrepet. Det er altså bruk for andre prevensjonsformer frem til dette.

Risiko

Infeksjon i såret forekommer sjelden. Det tilkommer da smerter, rødhet og hevelse. Ta kontakt med lege for behandling.

Smerter og ømhet er vanlig de første dagene. Det kan henge i en ømhet og hevelse i bitestikkelen i noen uker. Dette skyldes nok at bitestikkelen som lagrer sædceller ikke tømmes ved utløsning lenger. Svært få får langvarig ømhet. Behandling er smertestillende hvis nødvendig.

Våre spesialister

Inga Norunn Jacobsen

Inga Norunn Jacobsen

Spesialist generell kirurgi, urologi og ortopedi
Forusakutten

Utdannet som lege ved Universitetet i Bergen, ferdig i 1985. Har senere spesialisert seg innen fagområdene generell kirurgi og urologi i 2005, og ortopedi i 2009.

Har jobbet ved Stavanger Universitetssykehus siden 1994, innenfor Urologisk seksjon, generell kirurgisk avdeling, samt ortopedisk avdeling.

Hazem Hassan

Hazem Hassan

Spesialist i gastrokirurgi og generell kirurgi
Forusakutten

Godkjent spesialist i Norge i generell kirurgi fra 2009. Han startet sin kirurgiske karriere i 1998, og har arbeidet ved mange ulike kirurgiske avdelinger.

Han har gjennomført en rekke operasjoner innenfor generell kirurgi; gastroenterologi, karkirurgi og urologi. Han har arbeidet som overlege på kirurgisk gastroenterologisk avdeling på Herlev Hospital i Danmark fra 2009 og frem til nå.