LHL

Hopp direkte til innhold

Smittevern: Vi har åpent for fysisk oppmøte, og følger retningslinjene for smittevern.

Skal du til undersøkelse, behandling eller innleggelse må du begrense antall nærkontakter siste 10 dager i forkant. Begrens bruk av kollektiv transport ved mye smitte i samfunnet. Se også anbefalinger for risikogrupper (fhi.no) og lokale smittevernregler i Ullensaker.

Se vår temaside om koronavirus.

Viktig melding
Hjerte og kar

Behandling av åreknuter Varicer (karkirurgi)

Åreknuter kan føre til hevelse, ubehag og smerter i bena. Vi fjerner åreknutene på en skånsom og effektiv måte.

Ett bein
21 500,-
To bein
36 200,-
Ansvarlig lege:
Torbjørn Bakken
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Behandlingen tar vanligvis et par timer.
  • Sykmelding: De fleste har ikke behov for sykmelding etter behandling for åreknuter og kan være i normal aktivitet straks etter behandlingen. Du bør imidlertid vente et par uker før du trener aktivt.

Åreknuter er knuteformede eller slyngede utvidelser av de store blodårene som ligger rett under hudoverflaten. Åreknutene oppstår vanligvis på legger og lår og sees som blålige, ujevne hevelser under huden.

Rundt 30 prosent av befolkningen har åreknuter. Eldre er spesielt utsatt. Fire ganger så mange kvinner som menn blir behandlet for åreknuter. Det er imidlertid mest sannsynlig relativt like forekomst av åreknuter hos menn og kvinner. Enkelte opplever at åreknuter oppstår i forbindelse med graviditet.

De fleste som har åreknuter har ikke behov for behandling, men dersom man synes at åreknutene er skjemmende kan dette være en grunn til å la seg operere. Dette vil de fleste da måtte betale for selv.

Når åreknutene fører til ubehag og smerter kan det være riktig å få fjernet dem, av medisinske årsaker.

Symptomer

Vanlige plager som følge av åreknuter er

  • tyngdefornemmelse og smerter i bena
  • leggkramper
  • hevelse i den nederste delen av benet, ankelen og på fotryggen

Tyngdefornemmelsen og smertene tiltar hvis du står lenge i oppreist stilling og blir mindre plagsomme når du begynner å gå. Vanligvis forsvinner det helt etter litt hvile.

Hevelsen skyldes en opphopning av væske (ødem) i huden som følge av at trykket i venene forplanter seg til blodkarene i huden og presser væske ut gjennom veggene i blodkarene. Hevelsen blir større utover dagen og reduseres om natten.

Det er flere mulige årsaker til åreknuter

  • Arvelig disposisjon
  • Hormonelle påvirkninger i svangerskapet
  • Økt trykk i blodårene

Mange kvinner utvikler åreknuter mens de er gravide eller umiddelbart etter graviditeten. Dette skyldes at livmoren trykker mot de store bekkenvenene og produksjon av hormonet progesteron.

Hvis du har en jobb hvor du står mye stille har du økt risiko for å få åreknuter. Fedme kan også være en medvirkende årsak.

Kort beskrivelse

Vi benytter oss av de mest moderne metodene for å operere åreknuter. Behandlingen blir individuelt tilpasset hver enkel pasient. Sammen med legen som undersøker deg, vil du få nøye informasjon om inngrepet og metode.

Behandlingsdetaljer

De fleste gjennomgår behandlingen med lokalbedøvelse.

Om forløpet

Forberedelser

Du mottar innkallingsbrev med informasjon relatert til undersøkelsen. Følg instruks her.

Multiresistente bakterier (MRSA) etter sykehusopphold i utlandet
Har du jobbet i helsevesenet eller mottatt helsehjelp utenfor Norden siste 12 måneder (det vil si innleggelse på sykehus, oppfølgende poliklinisk behandling eller tannbehandling) må du sjekke deg hos fastlege om du kan være bærer av motstandsdyktige bakterier. Prøvesvar må fremlegges oss.

Selve dagen

De fleste gjennomgår behandlingen med lokalbedøvelse. Du får en smertestillende tablett før behandlingen starter. Under selve behandlingen er du våken, og du vil kjenne små stikk når vi setter lokalbedøvelse.

Slik foregår behandlingen:

Lim og ødeleggelse av venen (Venaseal)
I denne behandlingen sprøyter vi inn et kar-irriterende stoff i venen (skleroserende medikament) som gjør at venen kleber seg sammen ("limer"). Samtidig ødelegger vi selve venen med utstyr som ligner en roterende visp.

Venen blir værende i kroppen. Etter noen måneder blir den til en tynn streng og vil etter hvert forsvinne helt.

Sklerosering
Denne metoden benytter vi kun på mindre vener. Vi sprøyter inn et stoff som irriterer venen og får den til å forsvinne ved at venen skrumper inn.

Operasjon
Av og til benytter vi oss av tradisjonell operasjon med såkalt "stripping" av venen. Venen blir da trukket ut.

Etter

Du blir hos oss en halv time etter behandlingen, for observasjon før du reiser hjem.

Hjemme igjen
De elastiske strømpene du kjøpte før behandlingen skal du bruke dag og natt den første uken. Hvis du ønsker å bruke strømpene lenger kan du gjøre det, men det er ikke nødvendig.

De fleste har få eller ingen plager etter behandlingen, men du må regne med noe hevelse, svie, stivhet og ubehag de første ukene.

Hvis du har fått varmebehandling kan stikkhullene og den blålige misfargingen være synlig i noen måneder. Av og til oppstår det ømme, blå kuler tilsvarende åreknuter. Noen få opplever også nummenhet og at følelsen blir borte i det området som er behandlet. Dette er helt normalt. Risikoen for slike plager er imidlertid betydelig større ved operasjon (stripping) enn ved moderne metoder som varmebehandling.

Våre spesialister

Torbjørn Bakken

Torbjørn Bakken

Spesialist i karkirurgi og generell kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Torbjørn Bakken er utdannet ved Medisinsk fakultet fra Universitetet i Tromsø. Han er både generell kirurg og karkirurg med bred erfaring innen bløtkirurgi. Han har medisinsk kirurgisk praksis fra små sykehus i Finnmark, Sykehuset i Vestfold og Akershus universitetssykehus.