LHL

Hopp direkte til innhold

Vi har åpent for fysisk oppmøte, og følger retningslinjene for smittevern.

Se vår temaside om koronavirus.

Viktig melding
Ortopedi

Hallux valgus Skjev stortå

Hallux valgus er en skjevstilling av stortåen som er vinklet i retning lilletåen, og der benet innenfor stortåen vinkles innover mot den andre foten. Tilstanden er ofte ledsaget av ubehag og smerter fra stortåens grunnledd.

Offentlig avtale
Off. egenandel
375,-
Med henvisning betaler du kun offentlig egenandel, tillegg for materiell.
  • Varighet: Selve operasjonen tar ca 1 time. Du drar hjem samme dag.
  • Sykmelding: Sykemelding er avhengig av hvilken type arbeid du har og varierer fra 3-8 uker.

LHL har et bredt tilbud innen ortopedi. Du kan komme til konsultasjon og utredning hos oss i Oslo (Nimi), Bodø, Fredrikstad og på Gardermoen.

Hvis utredning viser at du trenger operasjon gjøres dette på LHL-sykehuset Gardermoen.

På Nimi kan du få tilpasset trening (rehabilitering) etter operasjon.

Symptomer

Hallux valgus er en skjevstilling av stortåen som er vinklet i retning lilletåen, og der benet innenfor stortåen vinkles innover mot den andre foten. Tilstanden er ofte ledsaget av ubehag og smerter fra stortåens grunnledd. Leddet hovner opp og blir svært markert og prominerende på innsiden av foten. Forandringene i foten kan gjøre det vanskelig å finne sko som passer godt.

Årsaken er ikke klarlagt. Mye bruk av trangt skotøy, spesielt spisse, høyhælte sko som klemmer forfoten sammen i en unaturlig stilling, har vært mistenkt som en mulig årsak.
Ulike fotstillinger (f.eks. tverrplattfot og hulfot) kan disponere for tilstanden. Det er også en arvelig faktor.

En begynnende hallux valgus vil over tid kunne bli smertefull hvis tilstanden får utvikle seg. 

Kort beskrivelse

Inngrepet gjøres som regel i lokalbedøvelse eller i regionalbedøvelse - ikke i narkose.

Behandlingsdetaljer

Formålet med behandlingen er å lindre plagene og bedre fotens funksjon. Den viktigste behandlingen er å bruke skotøy med lav hæl, bred form og god plass til tærne.

Tidlig korreksjon av tverrplattfot og fornuftig bruk av sko, kan bremse utviklingen av tilstanden. På lang sikt er likevel kirurgi den eneste behandlingsformen som kan gi varig bedring av en smertefull hallux valgus.

Kirurgi benyttes ved vedvarende smerter og ubehag som hemmer deg i dine daglige gjøremål. Kirurgi er også aktuelt ved kronisk betennelse og hevelse i grunnleddet, sviktende effekt av ikke-kirurgiske tiltak eller av kosmetiske årsaker.

Etter inngrepet må du gå med gips eller ortose i ca. seks uker. Det kan ta inntil et halvt år før foten fungerer som normalt. Dersom brusken i stortåens grunnledd er ødelagt, må leddet avstives (primær artrodese).

Om forløpet

Forberedelser

Det er ikke nødvendig med spesielle forberedelser før inngrepet. 

Risiko

All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner, men risikoen ved fotkirurgi er heldigvis relativt liten. Det er imidlertid viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får.