LHL-sykehuset Gardermoen

Hopp direkte til innhold

Carpaltunnelsyndrom

Betegnelsen på en rekke symptomer som oppstår når Median-nerven, som går fra underarmen og inn i håndflaten, blir utsatt for økt trykk.

Pris
8 280,-
Første konsultasjon
Gratis
Inkluderer konsultasjon, behandling med overnatting på sykehuset, tett oppfølging av kirurg og sykepleier samt to etterkontroller.
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Operasjonen gjøres dagkirurgisk. Det betyr at du kommer til oss på morgenen den dagen du skal opereres og reiser hjem senere samme dag. Selve operasjonen tar rundt ti minutter.
  • Sykemelding: De fleste er sykemeldt rundt fire uker etter inngrepet, men dette avhenger mye av hva slags jobb du har.

Carpaltunnelen, som mediannerven går igjennom, består av ben og bindevev. Gulvet og veggene i carpaltunnelen er dannet av de små beina i håndroten kalt carpalbein. Taket til carpaltunnelen er laget av et ligament (bindevev) som kalles Det transverse carpale ligament. Siden hverken beinsubstans eller ligament er tøyelig blir resultatet av dette en stiv tunnel.

Hevelser i dette området, eller en fortykkelse av ligamentet, fører til økt trykk på nerven.

Symptomer

Carpaltunnelsyndrom kan forårsakes av traumer eller mekanisk arbeid.

Carpaltunnelsyndrom er en svært vanlig lidelse, men mer vanlig hos kvinner enn menn. Lidelsen oppstår oftere hos personer med for eksempel diabetes og andre sykdommer, som systemiske sykdommer.

Symptomer

Symptomene er klassiske og omfatter smerter, en følelse av svakhet, samt nummenhet i håndens første til fjerde finger. Tilstanden kan også gi smerter oppover i armen.

Symptomene oppstår vanligvis i den dominante hånden og kan ha mange årsaker.

Passer for

Det er 18 års aldersgrense for denne behandlingen. Ifølge Pasientrettighetsloven er det tillatt med behandling av Carpaltunnelsyndrom fra fylte 16 år med samtykke fra foreldre eller foresatte.

Om forløpet

Forberedelser

Du trenger ikke faste når du skal opereres med lokalbedøvelse.

Røyking og alkohol

Hvis du røyker må du slutte minimum fire uker før operasjonen. Når du røyker heles kroppen saktere, og faren for komplikasjoner øker, samtidig som det blir umulig å oppnå et optimalt resultat.

Unngå alkohol de siste 24 timene før inngrepet.

Medisiner

Du kan ta de aller fleste medisiner som du pleier, men enkelte må du unngå i forbindelse med operasjon. Dette gjelder blant annet blodfortynnende medisiner.

Selve dagen

Du møter i resepsjonen til avtalt tid og blir hentet av en sykepleier som viser deg til operasjonsstuen. Her møter du kirurgen som forklarer hva som skal skje under operasjonen.

Operasjonen

Vi gjør et bueformet snitt i huden og kommer ned til ligamentum transversal. Denne spalter vi med kniv slik at taket til karpaltunnelen åpnes. Dermed reduseres trykket til medianusnerven slik at den kan heles. Kirurgen bruker forstørrelsesbriller slik at nervene kan sees godt.

Til slutt syr vi igjen snittet i huden med en tråd, og legger på bandasje.

Etter

De fleste blir utskrevet direkte etter operasjonen. Før du reiser får du resept på eventuelle nødvendige medisiner.

Siden du ikke kan kjøre selv etter operasjonen er det viktig at du har avtalt at noen henter deg.

Hjemme igjen

Det er viktig at du holder hånden høyt de første fem dagene etter operasjonen for å unngå hevelse.

Fem dager etter operasjonen kan du fjerne bandasjen og bruke vanlig plaster over såret. Etter to uker kommer du til oss og fjerner stingene.

All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

Bandasje

Bandasjen/plasteret som du fikk satt på rett etter operasjonen skal du ha på i syv til ti dager. Det skal bare skiftes hvis det blir vått eller skittent.

Trening

Det er viktig at du beveger fingrene etter operasjonen slik at de ikke stivner. Start allerede dagen etter operasjonen med regelmessig fingertrening ved å bøye og strekke fingrene flere ganger hver dag, men unngå belastninger. Du kan kjenne litt ubehag til å begynne med, men det skal ikke gjøre vondt.

Smertestillende

Vanligvis vil to Paracet, fire ganger i døgnet være nok til å dempe smertene etter operasjonen.

Risiko

All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner, men risikoen ved håndkirurgi er heldigvis relativt liten. Det er imidlertid viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får.

I henhold til norsk lov er det ikke tillatt å markedsføre kosmetiske operasjoner med før-og-etter-bilder. Derfor finner du ingen slike bilder på våre nettsider.