LHL-sykehuset Gardermoen

Hopp direkte til innhold
Kirurgi

Dupuytrens kontraktur - injeksjonsbehandling Krokfinger / Palmar fibromatose

Dupuytrens kontraktur innebærer at hinnen som omgir musklene i håndflaten forkortes og blir tykkere. Dette utvikler seg over lang tid. For de fleste medfører dette få plager, men for en del kan en eller flere fingre bli permanent bøyde.

Offentlig avtale
Egenandel
351,-
  • Ventetid: Kort ventetid

Dette er en fortykkelse av bindevevshinnen i håndflaten. Over tid kan det føre til at en eller flere fingre blir krokete, og det blir umulig å strekke ut disse fingrene.

Den grunnleggende årsaken til sykdommen er ikke kjent, men man har funnet at arvelige faktorer, etnisitet, kjønn og alder er av betydning. Krokfinger forekommer hyppigere blant folk fra Norden enn fra andre deler av verden. Derav også tilnavnet "vikingfinger".

Tilstanden ses også hyppigere hos personer som i arbeid eller på fritiden belaster håndflatene mye. Det synes også å være økt risiko hos røykere, og personer med diabetes (type 1 eller type 2).

Symptomer

  • Problemer med å rette ut fingre eller håndflaten.
  • Huden i håndflaten er tykkere enn vanlig.
  • Små kuler under huden i håndflaten.

Kort beskrivelse

Ved injeksjonsbehandling vil du få et legemiddel sprøytet inn i strenger i hånden for å løse disse opp slik at fingene kan strekkes ut.

Legemiddelet inneholder et enzym som bryter ned kollagenet i de herdede strengenes bindevev.

Risiko

I tiden like etter injeksjonen kan det oppstå blåmerker, hevelse og smerter rundt injeksjonsstedet. Det finnes og risiko for at legemiddelet kan skade sene- og båndstrukturer ved injisering på feil sted.