LHL-sykehuset Gardermoen

Hopp direkte til innhold

Vi har åpent for fysisk oppmøte, og følger retningslinjene for smittevern.

Se vår temaside om koronavirus.

Viktig melding
Ortopedi

Dupuytrens kontraktur - injeksjonsbehandling Krokfinger / Palmar fibromatose

Dupuytrens kontraktur innebærer at hinnen som omgir musklene i håndflaten forkortes og blir tykkere. Dette utvikler seg over lang tid. For de fleste medfører dette få plager, men for en del kan en eller flere fingre bli permanent bøyde.

Offentlig avtale
Off. egenandel
351,-
Med henvisning betaler du kun offentlig egenandel, tillegg for materiell.
  • Ventetid: Kort ventetid

Dette er en fortykkelse av bindevevshinnen i håndflaten. Over tid kan det føre til at en eller flere fingre blir krokete, og det blir umulig å strekke ut disse fingrene.

Den grunnleggende årsaken til sykdommen er ikke kjent, men man har funnet at arvelige faktorer, etnisitet, kjønn og alder er av betydning. Krokfinger forekommer hyppigere blant folk fra Norden enn fra andre deler av verden. Derav også tilnavnet "vikingfinger".

Tilstanden ses også hyppigere hos personer som i arbeid eller på fritiden belaster håndflatene mye. Det synes også å være økt risiko hos røykere, og personer med diabetes (type 1 eller type 2).

LHL har et bredt tilbud innen ortopedi. Du kan komme til konsultasjon og utredning hos oss i Oslo (Nimi), Bodø, Fredrikstad og på Gardermoen.

Hvis utredning viser at du trenger operasjon gjøres dette på LHL-sykehuset Gardermoen.

På Nimi kan du få tilpasset trening (rehabilitering) etter operasjon.

Symptomer

  • Problemer med å rette ut fingre eller håndflaten.
  • Huden i håndflaten er tykkere enn vanlig.
  • Små kuler under huden i håndflaten.

Kort beskrivelse

Ved injeksjonsbehandling vil du få et legemiddel sprøytet inn i strenger i hånden for å løse disse opp slik at fingene kan strekkes ut.

Legemiddelet inneholder et enzym som bryter ned kollagenet i de herdede strengenes bindevev.

Risiko

All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner, men risikoen ved håndkirurgi er heldigvis relativt liten. Det er imidlertid viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får.

I tiden like etter injeksjonen kan det oppstå blåmerker, hevelse og smerter rundt injeksjonsstedet. Det finnes og risiko for at legemiddelet kan skade sene- og båndstrukturer ved injisering på feil sted.