LHL

Hopp direkte til innhold

Smittevern: Vi har åpent for fysisk oppmøte, og følger retningslinjene for smittevern.

Skal du til undersøkelse, behandling eller innleggelse må du begrense antall nærkontakter siste 10 dager i forkant. Begrens bruk av kollektiv transport ved mye smitte i samfunnet. Se også anbefalinger for risikogrupper (fhi.no) og lokale smittevernregler i Ullensaker.

Se vår temaside om koronavirus.

Viktig melding
Hjerte og kar

Hjerteflimmerbehandling Ablasjon

Hjerteflimmer er en vanlig hjerterytmeforstyrrelse som gir ukoordinerte sammentrekninger av forkamrene i hjertet. Dette kan behandles med ablasjon, et inngrep som blokkerer de uønskede elektriske impulsene i hjertet.

Offentlig avtale
Ansvarlig lege:
Olaf Rødevand
 • Ventetid: Kort ventetid
 • Varighet: Hele behandlingen tar fra to til fem timer. Etter behandlingen er du først på overvåkningssalen, og etterhvert på sengeposten for videre observasjon. Dagen etter inngrepet vil du normalt bli utskrevet.

Hjerteflimmer, også kalt forkammerflimmer eller atrieflimmer, er en uregelmessig elektrisk aktivitet i hjertets forkamre som fører til at forkamrene pumper urytmisk og raskt, og med liten kraft.

Les mer om Hjerteflimmer

Behandlingen med medikamenter har som hensikt å regulere hjertefrekvensen ved hjerteflimmer eller beholde normal hjerterytme. Mange vil dessuten anbefales blodfortynnende medikamenter for å unngå blodpropp.

Passer for

Ablasjonsbehandling kan være riktig for deg som

 • ikke blir kvitt symptomene med medisiner
 • ikke tåler medisinen
 • er ung og alternativet dermed er langvarig medisinering

Behandlingsdetaljer

Hva er ablasjon?

Hjerteflimmer utløses gjerne av at det sendes uhensiktsmessige elektriske impulser fra lungevenene i venstre forkammer til hjertemuskelen. Ved å behandle denne tilgrensende delen av hjertemuskelen med radiofrekvensablasjon (varmeenergi i form av radiobølger eller kuldebehandling) lages en arrlinje som blokkerer de uønskede elektriske impulsene.

Molly Borman-Pullen
Foto: Molly Borman-Pullen

Elektrofysiologen går inn i blodåren i lysken med et tynt kateter og fører det opp mot hjertet. Ved hjelp av radiofrekvensstrøm brytes ledningsbaner i hjertes forkamre.

Prognose

I gjennomsnitt er behandlingen for atrieflimmer vellykket hos 60-70 % av pasientene. Noen tas tilbake for et nytt inngrep, da vil suksessraten totalt nærmer seg 70-80 %.  For atrieflutter er suksessraten 92 % ved første prosedyre og opptil 97 % ved nytt inngrep.

Sjansen for å lykkes avhenger noe av hyppigheten og varigheten på anfallene og anatomiske forhold i hjertet.

Om forløpet

Forberedelser

Alle som skal behandles med radiofrekvensablasjon må i ukene før innleggelse benytte blodfortynnende medisin. Detaljert informasjon om dette står i innkallingsbrevet. Det er derfor svært viktig at du leser informasjonen i innkallingsbrevet nøye.

Radiofrekvensablasjon

Behandling av atrieflimmer og atrieflutter.

På mottaksdagen tar de fleste CT-undersøkelse av hjertet. Du blir skrevet inn av en sykepleier som tar EKG, blodtrykk og blodprøver. Videre gjennomgås pasientskjemaet og medisinarket ditt. Hår på brystet, ryggen og i høyre lyske skal fjernes. Legen som skal behandle deg har en samtale med deg i løpet av kvelden. Har det oppstått endringer i helsetilstanden din siden henvisningen ble sendt til oss, er det viktig at du informerer om dette.

Selve dagen

 • Du skal faste, det vil si ikke spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi. Tidspunktet du skal faste fra, varierer noe, men vanligvis fra midnatt.
 • Ta medisinene dine med så lite vann som mulig til det klokkeslettet du får informasjon om i mottak.
 • Dusj kvelden før behandlingsdagen, eller på morgenen på behandlingsdagen.
 • Ikke bruk parfyme eller hudkremer samme morgen som du skal til behandling.
 • Ta av deg smykker, klokke og fjern eventuell neglelakk.
 • Ta på deg rene og ledige klær som er lette å ta av og på, ikke morgenkåpe.
 • Gå på toalettet rett før behandling.

Før behandlingen starter skal de fleste ta en ultralydundersøkelse (øsofagus-ekko) for å utelukke blodpropp i hjertets venstre forkammer. Den foregår ved at du får en slange ned i halsen. Du vil få lokalbedøvelse i munnhulen og spiserøret, eventuelt kombinert med beroligende og smertestillende medisin.

Under behandlingen

Før selve behandlingen starter, vil du få lokalbedøvelse i høyre lyske. Det legges tre tynne plastrør i en vene. Gjennom plastrørene føres tynne ledninger opp til hjertet. Disse brukes til undersøkelse av hjertets elektriske aktivitet og til ablasjon hovedsaklig i området rundt lungevenene.

Under behandlingen brukes et navigeringssystem som krever at du ligger helt stille. Hvis du beveger deg, minsker sjansen for at behandlingen skal bli vellykket – og risikoen for komplikasjoner øker. For å gjøre det lettere å ligge helt stille, får du medisin som virker avslappende og smertelindrende.

Det er normalt å gi varmebehandling i 30 til 40 minutter, og hele behandlingen tar fra to til fem timer. Under varmebehandlingen kan du i perioder få smerter, men du vil få jevnlig tilførsel av smertestillende. Det kan bli nødvendig med elektrisk støt som hjelper hjertet tilbake til normal hjerterytme, og da gis det en kortvarig narkose.

Etter

Når inngrepet er ferdig, flyttes du til overvåkningssalen. Der observeres hjerterytme, blodtrykk og innstikkstedet i lysken. Det er viktig å ligge flatt på ryggen og holde beinet i ro for å unngå hevelse og blødning i lysken. Dette får du informasjon om underveis. Etter 30 minutter kan du spise og drikke. Fra overvåkningssalen flyttes du til sengeposten for videre observasjon. Med hjelp fra en sykepleier er det vanligvis mulig å stå opp etter tre timer. Hjerterytmen overvåkes til neste dag.

Det er ikke uvanlig med lette smerter eller ubehag i brystet etter behandling. Noen opplever også sårhet i halsen etter ultralydundersøkelsen. Dersom du opplever dette, si ifra til sykepleier.

Du kan dusje som vanlig dagen etter behandling. Du får ny bandasje som beholdes til neste dag.

Dagen etter inngrepet vil du normalt bli utskrevet. Som regel fortsetter du med samme medisinering som før behandlingen. I noen tilfeller kan det være behov for å begynne med nye medisiner for å stabilisere hjerterytmen.

Våre spesialister

Farzad Vahedi

Farzad Vahedi

Elektrofysiolog og spesialist i indremedisin og hjertesykdommer

LHL-sykehuset Gardermoen

Farzad er utdannet ved Shiraz Universitet i Iran i 1989 og avla sin doktoravhandling ved Universitetet i Gøteborg. Jobber 50 % ved Sahlgrenska Universitetssykehus, og har vært ansatt ved LHL-klinikkene Feiring, nå LHL-sykehuset Gardermoen, siden 2012.