LHL-sykehuset Gardermoen

Hopp direkte til innhold
Plastikk-kirurgi

Fri lapp av eget vev DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator Flap)

Første konsultasjon
Gratis
Prisen inkluderer konsultasjon på poliklinikken, behandling med overnatting på sykehuset, tett oppfølging av kirurg og sykepleier samt to etterkontroller.
Ansvarlig lege:
Ingeborg Rydningen
 • Ventetid: Kort ventetid
 • Varighet: Selve inngrepet tar mellom fire og fem timer, og skjer under full narkose. Du kommer dagen før operasjonen, og de fleste blir på sykehuset i fem dager etter operasjonen.
 • Sykmelding: Hvor lenge du må være sykemeldt avhenger av hva slags arbeid du har, men det er vanlig med rundt fire ukers sykemelding.

DIEP er den mest avanserte metoden for rekonstruksjon av bryst etter brystkreft.

Vi har for øyeblikket ikke avtale med det offentlige for DIEP. Det betyr at du må betale for behandlingen selv. Hvis du har helseforsikring som dekker behandlingen kan du kontakte forsikringsselskapet ditt og gi beskjed om at du vil opereres hos oss.

Kort beskrivelse

Hvis du har fått strålebehandling kan vevet og huden på brystet være skadet slik at det ikke er mulig å legge inn silikonprotese. Da kan du få tilbud om rekonstruksjon med DIEP-metoden (Deep Inferior Epigastric Perforator Flap) hvor vi flytter vev fra magen og bruker dette til å lage et nytt bryst.

Når vi flytter vev fra ett sted på kroppen til et annet må vi koble sammen blodårene fra vevet vi tar bort (fri-lapp) med blodårene på stedet der lappen flyttes til for at lappen skal overleve. Blodårene som skal kobles sammen er så små (rundt 2 mm) at denne delen av operasjonen gjøres med mikroskop, og det kreves høy kirurgisk ekspertise.

Passer for

Det er 18 års aldersgrense for denne behandlingen. Ifølge Pasientrettighetsloven er det tillatt med brystrekonstruksjon fra fylte 16 år med samtykke fra foreldre eller foresatte.

Om forløpet

Forberedelser

All kirurgi er en påkjenning for kroppen, og det er viktig at du er i så god form som mulig før operasjonen.

Det er viktig at kroppen din er i best mulig ernæringsmessig balanse før operasjonen. Hvis du er på slankekur eller en spesiell diett like før operasjonen risikerer du at stoffskiftet er ute av balanse. Derfor anbefaler vi at du i ukene før operasjonen inntar god, næringsrik og variert kost. Proteinrik mat bidrar til at kroppen heles bedre og raskere.

Hvis du til vanlig bruker vitamintilskudd, tran, omega 3 eller fettsyrekapsler må du informere om dette når du kommer til oss på konsultasjon. Årsaken er at disse vil kunne ha en negativ påvirkning på blodkoagulasjonen og dermed gi større risiko for blødning.

Fysisk aktivitet gjør at kroppen din vil være godt forberedt til operasjon. Hvis du allerede trener er det viktig at fortsetter med det. Hvis ikke, start forsiktig og øk aktivitetsmengden litt hver dag. Trening trenger ikke være smertefullt for å være nyttig. En 30 minutters gåtur er mye bedre enn ingenting.

Hvis du røyker, må du slutte minst seks uker før operasjonen. Årsaken er at røyking fører til at du får dårligere blodsirkulasjon. Røyking fører til økt risiko for komplikasjoner, og det blir vanskelig å oppnå best mulig resultat. Røykeslutt før operasjoner.

Du må også avstå fra alkohol i minst to dager før operasjon.

Før inngrepet må du gå til innkjøp av en spesialtilpasset støtte-BH og et korsett som du skal benytte etter operasjonen. Vi tar de nødvendige målene for deg og du kan velge om du kjøper dette hos oss eller hos en bandasjist. Du får også tilpasset støttestrømper som forhindrer blodpropp etter inngrepet.

Strømpene, brystholderen og korsettet tar du med deg når du kommer til oss for operasjon.

Karbohydratdrikk

Dagen før operasjonen skal du drikke fire bokser med karbohydratdrikk. Drikken har en sammensetning som er spesialtilpasset til bruk før kirurgiske inngrep. Karbohydratdrikken, PREOP (Nutrica), kjøper du på apotek.

Faste

Du kan spise som vanlig inntil midnatt kvelden før operasjonen. Deretter må du faste. Det betyr at du også må unngå røyk, snus, tyggegummi, drops og annet.

Bruker du blodfortynnende medikamenter må du avtale med kirurgen på forhånd hvordan du skal forholde deg til disse.

Før operasjonen

Siden inngrepet krever en del planlegging kommer du til oss dagen før operasjonen.

Her vil du ha møte med ansvarlig kirurg som tegner opp områdene for operasjonen på de aktuelle stedene på kroppen din. Ved hjelp av doppler blodstrømsmåling vil kirurgen også finne og markere blodåren på magen der den frie lappen hentes fra.

Selve dagen

Vi henter vev til det nye brystet fra magen og flytter det opp til brystet hvor vi kobler blodkar fra lappen til blodkar som ligger ved brystbenet. Lappen blir formet til et bryst på samme området som det opprinnelige brystet.

Under operasjonen legger vi inn dren i operasjonsområdet for å hindre at det samler seg opp blod og væske i det opererte området. Det blir lagt to dren på magen der lappen er hentet fra, og ett eller to ved det nye brystet.

Etter

Blodsirkulasjonen til det nye brystet blir nøye overvåket på sykehuset de første dagene. Rett etter operasjonen sjekker vi brystet hver time. De påfølgende dagene øker vi intervallet mellom hver sjekk.

De første dagene etter operasjonen er det vanlig at det produseres litt væske i operasjonsområdene. Dette kommer ut via drenene som legges inn. Som regel vil væsken gi seg etter tre til fem dager. Når vi væsken har gitt seg fjerner vi drenene. Så lenge du har dren er brystet dekket av bandasjer. Disse må skiftes regelmessig, og de første dagene vil du få hjelp til dette. Når drenene er fjernet kan du med noen enkle forhåndsregler dusje. Før dette vil du får hjelp til å vaske deg. Drenene fjernes som regel før du reiser hjem igjen.

Du skal bruke den spesialkjøpte brystholderen de første fire ukene etter operasjonen. Deretter bør du bruke en god, støtte-BH.

På magen har du fått et korsett. Dette skal du bruke så lenge du er på sykehuset, samt de første fire ukene etter at du har kommet hjem.

Støttestrømpene benytter du de to første ukene etter operasjonen. Den første uken skal du ha strømpene på hele døgnet. Andre uken er det kun nødvendig å bruke dem om natten, forutsatt at du er i normal fysisk aktivitet.

Du får også sprøyter med blodfortynnende medisin for å redusere risikoen for blodpropp.

De første dagene etter operasjonen bør du unngå å strekke på det området av magen hvor lappen er hentet fra. Dette er viktig for å redusere smertene og for at såret skal gro raskt. Det kan være lurt å ligge med hodet høyt og ha en pute under knærne. Armen på den opererte siden skal også ligge hevet.

Fysisk aktivitet

Du vil sannsynligvis ha en del smerter og føle deg sliten og trett etter operasjonen. Det er likevel viktig at du kommer deg opp av sengen og beveger deg så raskt som mulig etter operasjonen. Det er viktig å hjelpe kroppen å komme seg til hektene så raskt som mulig for å forebygger komplikasjoner som for eksempel blodpropp.

De første dagene hjelper vi deg med å komme ut av sengen og gå korte turer. For å unngå å strekke på magen skal du gå lett fremoverbøyd. Vi hjelper deg også med å komme i gang med øvelsene i treningsprogrammet du fikk før operasjonen.

Smerter

Etter operasjonen vil du kunne oppleve smerter og følelse av “stramhet” på magen i området der det nye brystet er hentet fra. Du vil også ha smerter og overfølsomhet i det nye brystet. Etter operasjonen vil du få tilstrekkelig med smertestillende. Når du reiser hjem får du med deg resepter på smertestillende medikamenter.

De fleste blir sykemeldt i rundt fire uker etter inngrepet.

Arr

All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Hvor arrene etter en operasjon sitter, er avhengig av hvilken vei kirurgen velger å føre inn implantatet. Våre kirurger etterstreber til enhver tid å gjøre arrene så små som mulig.

Når du har dusjet skal arrene lufttørkes, gjerne med hårføner på kald luft. Når huden er tørr legger du tape over arrene og en beskyttende bandasje over disse. Etterhvert kan du også la tapen lufttørke slik at du ikke trenger å bytte denne etter hver dusj. Stingene går i oppløsning av seg selv, men arrene skal dekkes med tape de første 3-6 månedene etter operasjonen.

Du vil få et arr tvers over magen der vevet til det nye brystet er hentet fra. Det vil også bli et arr der hvor det nye brystet er sydd fast. Som alle operasjonsarr vil også disse bli naturlig røde.

Arrene blir mindre synlige hvis de ikke utsettes for direkte sollys de første seks til tolv månedene. Det anbefales å bruke solkrem med høy faktor. 

Hjemme igjen

Når du har kommet hjem kan du være i normal aktivitet, men enkelte ting må du være oppmerksom på:

 • Ikke ligg på det opererte brystet.
 • Ikke ligg på den opererte siden de fire første ukene etter operasjonen.
 • Gjør øvelsene i treningsprogrammet som du har fått.
 • Ikke løft mer enn to kilo med armen på den opererte siden de første tre ukene etter operasjonen.
 • Gå gjerne tur, men dropp jogging, aerobic og svømming de første seks til åtte ukene etter operasjonen.

Oppfølging

En ukes tid etter operasjonen kommer du til kontroll hos sykepleier på poliklinikken vår.

En måned senere er det kontroll hos kirurg for å se resultatet av operasjonen. På denne kontrollen diskuterer vi også veien videre med tanke på eventuell dato for rekonstruksjon av brystvorte. Vi kan også se nærmere på nødvendigheten av å operere det andre brystet for å oppnå mest mulig symmetri.

Risiko

All kirurgi er forbundet med fare for bivirkninger og komplikasjoner. Den vanligste komplikasjonen etter brystrekonstruksjon er blødning, og dette oppdages ofte raskt etter operasjonen.

Ved DIEP-kirurgi er det også fare for at det kan oppstå komplikasjoner med blodsirkulasjonen i det nye brystet, for eksempel blodpropp. I verste fall vil en komplikasjon føre til at det nye brystet ikke overlever, men dette er svært sjeldent og oppstår kun i to til fire prosent av tilfellene på verdensbasis.

Infeksjon er en mulig komplikasjon. Infeksjoner oppstår ofte mot slutten av første uke, når bakteriene har hatt tid på å formere seg.

Du må oppsøke lege raskt hvis

 • såret blir svært rødt eller varmt
 • såret væsker
 • du får feber

Dette er typiske tegn på infeksjon og må behandles med antibiotika.

De samme komplikasjonene som kan oppstå i det nye brystet kan oppstå i området på magen hvor lappen er hentet fra. Det kan også oppstå væskeansamlinger, såkalte seromer. Disse blir som regel borte av seg selv over tid.

I henhold til norsk lov er det ikke tillatt å markedsføre kosmetiske operasjoner med før-og-etter-bilder. Derfor finner du ingen slike bilder på våre nettsider.