LHL-sykehuset Gardermoen

Hopp direkte til innhold
Plastikk-kirurgi

Ansiktsløft

Med et ansiktsløft strammer vi opp huden i ansiktet og på halsen slik at rynkene blir glattet ut.

Pris
61 000,-
Første konsultasjon
Gratis
Inkluderer konsultasjon, behandling med overnatting på sykehuset, tett oppfølging av kirurg og sykepleier samt to etterkontroller.
Ansvarlig lege:
Ingeborg Rydningen
 • Ventetid: Kort ventetid til konsultasjon, 2-4 uker til operasjon
 • Varighet: Du kommer til oss samme dag som du skal opereres og blir til dagen etter. Operasjonen tar mellom tre og fire timer. Du er i full narkose under inngrepet og har ikke smerter.
 • Sykmelding: Siden ansiktsløft regnes som en kosmetisk operasjon har du ikke rett til sykemelding. Vi anbefaler likevel at du venter to til fire uker før du går tilbake på jobb.

En naturlig del av aldringsprosessen er at huden i ansiktet mister elastisitet og blir løsere. Dette fører til rynker og et sig i ansiktet. Ansiktsrynker og såkalte sinnarynker kan komme av alkohol, røyking, og overdreven soling. Dette er alle faktorer som bidrar til å framskynde den naturlige aldringsprosessen.

Med kirurgi kan vi stramme opp huden og redusere uttalte rynker, markante furer og sig i huden på ansikt og hals. Et ansiktsløft gir spesielt god effekt på kjeve- og hakeparti.

Et ansiktsløft kan også kombineres med øyelokkplastikk.

Hvis du vurderer ansiktsløft får du en gratis konsultasjon på poliklinikken vår. Her møter du kirurgen og sammen finner dere frem til den operasjonsmetoden som er best for deg.

Passer for

Ansiktsløft og halsløft passer for deg som plages av aldersforandringene i ansikt og hals og opplever at du ser eldre ut enn det du føler deg.

Det er 18 års aldersgrense for kirurgiske inngrep. Ifølge Pasientrettighetsloven er det tillatt med ansiktsløft fra fylte 16 år med samtykke fra foreldre eller foresatte.

Behandlingsdetaljer

Ansiktsløft endrer ikke utseendet ditt drastisk, men kan gi en foryngende effekt.

Selv om du gjennomfører et ansiktsløft stopper det ikke aldringsprosessen. Det betyr at du vil kunne trenge et nytt inngrep etter 10-15 år.

Om forløpet

Forberedelser

All kirurgi er en påkjenning for kroppen, og det er viktig at du er i så god form som mulig før operasjonen.

Det er viktig at kroppen din er i best mulig ernæringsmessig balanse før operasjonen. Hvis du er på slankekur eller en spesiell diett like før operasjonen risikerer du at stoffskiftet er ute av balanse. Derfor anbefaler vi at du i ukene før operasjonen inntar god, næringsrik og variert kost. Proteinrik mat bidrar til at kroppen heles bedre og raskere.

Hvis du til vanlig bruker vitamintilskudd, tran, omega 3 eller fettsyrekapsler må du informere om dette når du kommer til oss på konsultasjon. Årsaken er at disse vil kunne ha en negativ påvirkning på blodkoagulasjonen og dermed gi større risiko for blødning.

Fysisk aktivitet gjør at kroppen din vil være godt forberedt til operasjon. Hvis du allerede trener er det viktig at fortsetter med det. Hvis ikke, start forsiktig og øk aktivitetsmengden litt hver dag. Trening trenger ikke være smertefullt for å være nyttig. En 30 minutters gåtur er mye bedre enn ingenting.

Hvis du røyker, må du slutte minst seks uker før operasjonen. Årsaken er at røyking fører til at du får dårligere blodsirkulasjon. Røyking fører til økt risiko for komplikasjoner, og det blir vanskelig å oppnå best mulig resultat. Røykeslutt før operasjoner.

Du må også avstå fra alkohol i minst to dager før operasjon.

Medisiner

Du kan ta de aller fleste medisiner som du pleier, men enkelte må du unngå i forbindelse med operasjon, i samråd med lege. Dette gjelder blant annet blodfortynnende medisiner som:

Faste

Du må faste fra midnatt kvelden før operasjonen. Det betyr at du ikke kan

 • spise
 • drikke
 • bruke tyggegummi
 • snuse
 • røyke

Hvis du har spist, drukket, røkt eller brukt snus blir operasjonen strøket og du må komme tilbake en annen dag.

Selve dagen

Før operasjonen

Du kan ta medisiner som vanlig med en slurk vann samme morgen, hvis ikke annet er avtalt.

Dette må du huske før du drar hjemmefra:

 • Dusj og ta på deg rent tøy.
 • Ikke bruk kremer, bodylotion eller parfyme.
 • Ikke bruk sminke eller neglelakk.
 • Fjern kunstige negler.
 • Ta av smykker og piercing, og legg de igjen hjemme.
 • Ikke barber legger, armhuler eller underliv (det øker faren for infeksjon).

Når du kommer til oss

Du møter i resepsjonen til avtalt tid. Her vil du bli hentet av en sykepleier som viser deg til rommet ditt på kirurgisk sengepost.

Sykepleieren hjelper deg med å bli klar til operasjonen ved å

 • klippe/barbere hår i operasjonsområdet
 • sørge for at du får på deg sykehustøy slik at du holder deg varm
 • gi deg medisiner som du skal ta før operasjonen, samt smertestillende og avslappende medisiner
 • gi deg antibiotika hvis det er nødvendig

Rett før operasjonen møter du kirurgen som forklarer hva som skjer under operasjonen og markerer operasjonsområdet med en tusj. Du hilser også på anestesilegen som sørger for bedøvelsen.

Sykepleieren følger deg til operasjonsstuen. På operasjonsavdelingen møter du anestesipersonell som er ansvarlig for bedøvelse, og de andre medlemmene i operasjonsteamet.

Under operasjonen

Vi gjør et snitt i kanten av hårfestet ditt, slik at vi unngår synlige arr. Snittet går fra tinningen, ned langs fremre kant av øret og bak øret. Hvis vi trenger å foreta en oppstramming av de overflatiske musklene på halsen (platysma) gjør vi også et snitt under haken. Overskuddshuden foran øret fjernes. Til slutt syr vi igjen snittet i huden med sting som skal fjernes etter en drøy uke.

Etter

Når operasjonen er avsluttet blir du flyttet til oppvåkningsavdelingen. Når tilstanden din er stabil flyttes du til rommet ditt på sengeposten.

I løpet av ettermiddagen får du besøk av plastikkirurgen som sjekker at alt er som det skal. Han gir deg nyttig informasjon og svarer på spørsmålene du måtte ha.

I tiden etter operasjonen vil du sannsynligvis ha en del hevelse og blåmerker i ansiktet. Dette er en naturlig del av prosessen og vil forsvinne etter noen uker.

Du kan velge om du vil spise måltidene på rommet ditt eller i spisesalen vår. Overnattingen og måltidene er inkludert i prisen.

Smerter

Når lokalbedøvelsen går ut kan ansiktet føles stramt og ømt. Hvis du har vondt får du smertestillende. Som smertestillende bruker vi vanligvis Paracetamol.

Smerte oppleves svært forskjellig fra person til person, og du vil få medisiner tilpasset ditt behov.

Smertelindring er viktig fordi det hjelper deg med å

 • puste bedre
 • bevege deg mer
 • sove bedre
 • komme deg raskere
 • holde smertene på et akseptabelt nivå

Før du reiser hjem får du resept på eventuelle nødvendige medisiner. Dere avtaler også time for å fjerne stingene, vanligvis syv til ti dager etter utskrivningen. Du får med nødvendige telefonnumre, slik at du kan kontakte oss ved behov.

Hjemme igjen

Når du kommer hjem må du unngå store anstrengelser den første uken etter inngrepet.

De første to til tre ukene bør du ligge med hodet høyt. Det bidrar til at hevelsen i ansiktet blir mindre og at du heles raskere.

Dette bør du ta hensyn til:

 • Unngå trening i to uker, kontaktsport i fire.
 • Unngå å bøye deg ned slik at hodet kommer under hjertehøyde.
 • Vent med å kjøre bil til du vet at du reagerer normalt i enhver situasjon.
 • Du kan gjerne dusje, men unngå at tapen på ansiktet blir fuktig.
 • Vær forsiktig med klorvann inntil sårene er helt grodd, det tar vanligvis et par uker.
 • La tapen sitte på til stingene fjernes et par uker etter operasjonen.
 • Gå turer og sykle når du føler for det – fysisk aktivitet er bra!

Arr

All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

Oppfølging

Allerede ved den første polikliniske timen hos oss avtaler vi en time for kontroll hos sykepleier, som regel en uke etter operasjonen. Ofte fjernes en del av stingene. De siste stingene fjernes senest to uker etter operasjonen.

Etter en måneds tid kommer du til første kontroll hos kirurgen. Den andre og siste kontrollen er vanligvis rundt seks måneder etter operasjonen.

Det kan være greit å sette opp en liste over spørsmål du har eller forhold du er usikker på, før du kommer til kontroll.

Risiko

All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner, men risikoen ved kirurgi i ansiktet er heldigvis relativt liten. Det er imidlertid viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får.

De vanligste komplikasjonene er:

 • Blødning: En sjelden gang oppstår en blødning etter operasjonen. Hvis ansiktet er kraftig blått eller hovent kan det være tegn på blødning. Da kan det bli nødvendig med et kirurgisk inngrep for å stoppe blødningen.
 • Infeksjon: kan oppstå 4-5 dager etter operasjonen og det vil da bli rødt og smertefullt rundt såret. Såret kan sprekke opp. Behandlingen er antibiotika og stell av sårene
 • Nekrose: Etter operasjonen er huden som ligger bak øret strukket og mer spent enn vanlig. Det øker risikoen for at blodgjennomstrømningen blir redusert, noe som kan føre til vevsdød (nekrose).

Våre spesialister

Våre spesialister

Hans Rydningen

Hans Rydningen

Thoraxkirurg og karkirurg

Hans Rydningen er thoraxkirurg og karkirurg. Han har vært ansatt i LHL siden 2015. 

Stein Erik Rynning

Stein Erik Rynning

Dr. med. Spesialist i generell kirurgi og thoraxkirurgi

Utdannet ved universitetet i Bergen og Trondheim.

Arbeidet ved Haukeland universitetssykehus og St. Olavs hospital som overlege i thoraxkirurgi. Ansatt i LHL siden 2003.

Bred erfaring innen voksen- og barnehjertekirurgi.

Terje Veel

Terje Veel

Dr.med. Spesialist i anestesi

Arbeidet ved Ullevål sykehus, Rikshospitalet, Tromsø og Karlstad og Institutt for eksperimentell medisinsk forskning. Ansatt i LHL siden 1999.

Lang og bred erfaring i generell anestesi og intensivmedisin, med over 25 års spesialkompetanse innen hjerte- og thoraxanestesi.

Ingeborg Rydningen

Ingeborg Rydningen

Spesialist i plastikk- og rekonstruktiv kirurgi

Arbeidet ved OUS, Rikshospitalet, Sykehuset Innlandet, Hamar og Sykehuset Østfold, Moss.

Arbeidet i LHL siden 2018.

Erfaring innen generell plastikkirurgi, brystrekonstruksjoner og kirurgi i ansikt.

Per Halvorsen

Per Halvorsen

Overlege. Spesialist i anestesi

Arbeidet ved Ullevål sykehus, A-hus og Nordland sentralsykehus. Ansatt i LHL som overlege siden 1998.

Bred erfaring med svært komplisert anestesi.

Arne-Jan Petersen

Arne-Jan Petersen

Overlege. Spesialist i anestesi

Arbeidet ved Ullevål sykehus og Rikshospitalet. Ansatt i LHL som overlege siden 2012.

Bred erfaring med svært komplisert anestesi.

I henhold til norsk lov er det ikke tillatt å markedsføre kosmetiske operasjoner med før-og-etter-bilder. Derfor finner du ingen slike bilder på våre nettsider.