LHL-sykehuset Gardermoen

Hopp direkte til innhold
Plastikk-kirurgi

Overarmsplastikk

Med overarmsplastikk fjerner vi den overflødige huden og fettvev fra armhulen og ned til albuen.

Pris
44 000,-
Første konsultasjon
Gratis
Inkluderer konsultasjon, behandling med overnatting på sykehuset, tett oppfølging av kirurg og sykepleier samt to etterkontroller.
Ansvarlig lege:
Ingeborg Rydningen
 • Ventetid: Kort ventetid til konsultasjon, 2-4 uker til operasjon
 • Varighet: Operasjonen tar rundt 1,5 time. Du blir liggende på oppvåkningsavdelingen mellom to og fire timer før du blir ført inn på eget rom. De fleste reiser hjem dagen etter inngrepet.
 • Sykmelding: Hvis du er operert på medisinsk grunnlag vil du bli sykemeldt i to til fire uker. Dersom du ikke har krav på sykemelding anbefaler vi på det sterkeste at du tar ferie fra arbeid i en tilsvarende tidsperiode.

Store endringer i vekt kan bidra til at du får mye overflødig hengende hud på overarmene, også kalt grevinneheng. Hos noen er plagene rent kosmetiske men det kan også gir kroniske sår og infeksjoner.

Med alderen blir huden løsere og mister noe av elastisiteten, slik at huden blir hengende. Dette lar seg ikke trene bort.

Overflødig og hengende hud på undersiden av overarmene kan vi fjerne med et kirurgisk inngrep.

Kort beskrivelse

Før du gjennomgår en plastikkirugisk rekonstruksjon etter et stort vekttap er det viktig at vekten din er stabil og ikke altfor høy. Årsaken er at jo høyere BMI du har, jo større er risikoen for komplikasjoner. Kirurgen gir deg en individuell vurdering for å se på mulighetene for hva som kan gjøres og hvilken metode som er best for deg.

Passer for

Det er 18 års aldersgrense for kirurgiske inngrep. Ifølge Pasientrettighetsloven er det tillatt med overarmsplastikk fra fylte 16 år med samtykke fra foreldre eller foresatte.

Passer ikke for

Hvis du planlegger å bli gravid fraråder vi operasjon inntil du er ferdig med graviditeten og tilbake i normalvekt.

Om forløpet

Forberedelser

Det er viktig at du er godt forberedt før inngrepet. Du bør være i god fysisk form. Hvis du røyker må du slutte minimum fire uker før operasjonen. Du kan heller ikke røyke de første fire ukene etter operasjonen. Unngå alkohol det siste døgnet før operasjonen. De aller fleste medisiner kan du ta som du pleier, men enkelte må du unngå i forbindelse med operasjon.

I god tid før operasjonen hjelper vi deg med å ta nødvendige mål til en kompresjons-BH som du skal bruke etter operasjonen. Denne kan du kjøpe hos oss eller hos en bandasjist. Kompresjons-BH reduserer den umiddelbare faren for blødning og ansamling av sårvæske (seromer), og bidrar også til et bedre resultat rent kosmetisk.

Du kommer til oss samme dag som du skal opereres.

Faste

Du kan spise som vanlig inntil midnatt kvelden før operasjonen. Deretter må du faste. Det betyr at du også må unngå røyk, snus, tyggegummi, drops og annet.

Selve dagen

På operasjonsdagen

Dette må du huske før du drar hjemmefra:

 • Dusj og ta på deg rent tøy.
 • Ikke bruk kremer, bodylotion eller parfyme.
 • Ikke bruk sminke eller neglelakk.
 • Fjern kunstige negler.
 • Ta av smykker og piercing, og legg de igjen hjemme.
 • Ikke barber legger eller underliv (det øker faren for infeksjon). Hvis du har hårvekst i selve området som skal opereres kan du klippe det.

Under operasjonen

Du er i full narkose under selve inngrepet.

Først setter vi lokalbedøvelse og fettsuger overarmen. Deretter lager vi et snitt på innsiden av overarmen fra armhulen og ned til albuen for å fjerne overflødig hud.

Etter inngrepet blir snittet sydd igjen med tråd som løser seg opp av seg selv.

Rett etter operasjonen tar vi på deg kompresjonsbodyen som du anskaffet i forkant av operasjonen. Deretter føres du inn på postoperativ avdeling (oppvåkningsavdeling).

Overarmsplastikk Overarmsplastikk. Illustrasjon: Molly Borman

Etter

Når du våkner etter operasjonen er du koblet til

 • en venekanyle i armen, hvor du får væske og eventuelle medisiner
 • en klype på fingeren som måler oksygenopptaket

Kompresjonsbehandling

Kompresjonsbodyen som du fikk på deg rett etter operasjonen skal du bruke dag og natt de første fire ukene, og deretter på dagtid i ytterligere to uker.

Forebygging av blodpropp

For å unngå komplikasjoner som blodpropp er det det viktig at du kommer deg opp av sengen og beveger deg så raskt som mulig etter operasjonen. Følg rådene og øvelsene du fikk informasjon om før operasjonen, men unngå å få strekk på operasjonssåret.

Før inngrepet skal du ha fått tilpasset støttestrømper. Disse reduserer faren for blodpropp og skal brukes så lenge det er nødvendig. Det er vanlig å bruke støttestrømpene en ukes tid.

Smerter

De første dagene etter operasjonen kan du kjenne en sviende smerte. Hvis du har vondt vil du få smertestillende tabletter.

Arr

All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

Oppfølging

En ukes tid etter hjemkomsten kommer du til oss for kontroll hos sykepleier. Etter en måned får du en siste og avsluttende kontroll hos lege.

Risiko

All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner. Kjente, men heldigvis sjeldne komplikasjoner ved overarmsplastikk er

Det er viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får slik at risikoen for komplikasjoner blir så liten som mulig.

Våre spesialister

Våre spesialister

Hans Rydningen

Hans Rydningen

Thoraxkirurg og karkirurg

Hans Rydningen er thoraxkirurg og karkirurg. Han har vært ansatt i LHL siden 2015. 

Stein Erik Rynning

Stein Erik Rynning

Dr. med. Spesialist i generell kirurgi og thoraxkirurgi

Utdannet ved universitetet i Bergen og Trondheim.

Arbeidet ved Haukeland universitetssykehus og St. Olavs hospital som overlege i thoraxkirurgi. Ansatt i LHL siden 2003.

Bred erfaring innen voksen- og barnehjertekirurgi.

Terje Veel

Terje Veel

Dr.med. Spesialist i anestesi

Arbeidet ved Ullevål sykehus, Rikshospitalet, Tromsø og Karlstad og Institutt for eksperimentell medisinsk forskning. Ansatt i LHL siden 1999.

Lang og bred erfaring i generell anestesi og intensivmedisin, med over 25 års spesialkompetanse innen hjerte- og thoraxanestesi.

Ingeborg Rydningen

Ingeborg Rydningen

Spesialist i plastikk- og rekonstruktiv kirurgi

Arbeidet ved OUS, Rikshospitalet, Sykehuset Innlandet, Hamar og Sykehuset Østfold, Moss.

Arbeidet i LHL siden 2018.

Erfaring innen generell plastikkirurgi, brystrekonstruksjoner og kirurgi i ansikt.

Per Halvorsen

Per Halvorsen

Overlege. Spesialist i anestesi

Arbeidet ved Ullevål sykehus, A-hus og Nordland sentralsykehus. Ansatt i LHL som overlege siden 1998.

Bred erfaring med svært komplisert anestesi.

Arne-Jan Petersen

Arne-Jan Petersen

Overlege. Spesialist i anestesi

Arbeidet ved Ullevål sykehus og Rikshospitalet. Ansatt i LHL som overlege siden 2012.

Bred erfaring med svært komplisert anestesi.

I henhold til norsk lov er det ikke tillatt å markedsføre kosmetiske operasjoner med før-og-etter-bilder. Derfor finner du ingen slike bilder på våre nettsider.