LHL

Hopp direkte til innhold
Plastikk-kirurgi

Brystreduksjon, kvinne

Har du store, tunge bryst som reduserer livskvaliteten din, kan brystreduksjon hjelpe. Operasjon kan også bedre situasjonen ved smerter i nakke og rygg.

Fritt behandlingsvalg Offentlig avtale
Off. egenandel
351,-
Med henvisning betaler du kun offentlig egenandel, tillegg for materiell. Inkluderer konsultasjon og behandling.
Ansvarlig lege:
Ingeborg Rydningen
 • Ventetid: Kort ventetid
 • Varighet: Operasjonen tar rundt to timer. Du reiser hjem samme dag.
 • Sykmelding: Hvis du er operert på medisinsk grunnlag vil du bli sykemeldt i to til fire uker. Dersom du ikke har krav på sykemelding anbefaler vi på det sterkeste at du tar ferie fra arbeid i en tilsvarende tidsperiode.

Graviditet, amming og store vektvariasjoner fører ofte til at brystene endrer både størrelse, form og plassering. Det er helt naturlig at brystene endrer seg med alderen. Når store bryster gjør det vanskelig å finne klær som passer og er sjenerende ved fysisk aktivitet, kan det være hensiktsmessig å foreta en brystreduksjon for å få mindre bryst.

Hvis du har fjernet det ene brystet på grunn av brystkreft, kan det være hensiktsmessig å redusere det friske brystet for å oppnå bedre symmetri med det nye rekonstruerte brystet.

Brystreduksjon kombineres ofte med et brystløft hvor vi fjerner overflødig hud for å stramme opp og endre plassering på brystet.

Passer ikke for

Hvis du planlegger å bli gravid fraråder vi operasjon inntil du er ferdig med graviditeten og tilbake i normalvekt.

Det er 18 års aldersgrense for kirurgiske inngrep.

Behandlingsdetaljer

Før du gjennomgår en plastikkirugisk rekonstruksjon etter et stort vekttap er det viktig at vekten din er stabil og ikke altfor høy. Årsaken er at jo høyere BMI du har, dess større er risikoen for komplikasjoner. Kirurgen gir deg en individuell vurdering for å se på mulighetene for hva som kan gjøres, og hvilken metode som er best for deg.

Om forløpet

Forberedelser

Det er viktig at du er godt forberedt før inngrepet.

Du bør være i god fysisk form. Hvis du røyker eller bruker snus må du slutte minimum seks uker før operasjonen. Unngå alkohol det siste døgnet før operasjonen.

De aller fleste medisiner kan du ta som du pleier, men enkelte må du unngå i forbindelse med operasjon.

Hvis du til vanlig bruker vitamintilskudd, tran, omega 3 eller fettsyrekapsler må du informere om dette når du kommer til oss på konsultasjon. Årsaken er at disse vil kunne ha en negativ påvirkning på blodkoagulasjonen og dermed gi større risiko for blødning.

Ta med kompresjons-BH som du skal bruke etter operasjonen. Dette får du kjøpt hos bandasjist. BH-en reduserer den umiddelbare faren for blødning og ansamling av sårvæske, og bidrar også til et bedre resultat rent kosmetisk.

Du kommer til oss samme dag som du skal opereres.

Faste

Du kan spise som vanlig inntil midnatt kvelden før operasjonen. Deretter må du faste. Det betyr at du også må unngå tyggegummi, drops, og annet.

Selve dagen

På operasjonsdagen

Dette må du huske før du drar hjemmefra:

 • Dusj og ta på deg rent tøy.
 • Ikke bruk kremer, bodylotion eller parfyme.
 • Ikke bruk sminke eller neglelakk.
 • Fjern kunstige negler.
 • Ta av smykker og piercing, og legg de igjen hjemme.
 • Ikke barber legger eller underliv (det øker faren for infeksjon). Hvis du har hårvekst i selve området som skal opereres kan du klippe det.

Under operasjonen

Du er i full narkose under inngrepet.

Kirurgen fjerner hud og fett. Deretter formes brystet på nytt. Brystet syr vi igjen med selvoppløsende tråd. Når vi syr med selvoppløsende tråd kan vi sy med sting som ligger inne i huden. Dermed unngår vi stikksår og arret blir penere.

Til slutt legger vi på bandasjer og tar på deg spesialtilpasset BH som du anskaffet i forkant av operasjonen. Deretter blir du ført inn på oppvåkningsavdelingen.

Etter

Når du våkner etter operasjonen vil du være koblet til

 • En venekanyle i armen hvor du får væske og eventuelle medisiner
 • En klype på fingeren som måler oksygenopptaket

Brystreduksjon gjøres dagkirurgisk på pasienter som benytter seg av godkjent fritt behandlingsvalg. Pasienten kan selv velge å overnatte på pasienthotellet, på egen regning.
Pasienter som gjør brystreduksjon gjennom forsikring får overnatting hvis dette er medisinsk nødvendig.
Privatbetalende pasienter overnatter en natt på sengeposten.

Kompresjonsbehandling

Du skal ha på deg spesialtilpasset kompresjons-BH som du fikk på deg rett etter operasjonen  dag og natt de første to ukene, og deretter på dagtid i fire uker.

Forebygging av blodpropp

For å unngå komplikasjoner som blodpropp er det det viktig at du kommer deg opp av sengen så raskt som mulig og beveger deg. Følg rådene og øvelsene du fikk informasjon om før operasjonen, men unngå å få strekk på operasjonssåret.

Før inngrepet skal du ha fått tilpasset støttestrømper. Disse skal du bruke for å redusere faren for blodpropp så lenge det er nødvendig.

Smerter

De første dagene etter operasjonen kan du kjenne en sviende smerte. Hvis du har vondt kan du få smertestillende tabletter.

Arr

All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

Hvis du røyker må du ikke røyke de første seks ukene etter operasjonen.

Oppfølging

Ved behov kan du komme til oss for kontroll.

Risiko

All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner. Kjente, men heldigvis sjeldne komplikasjoner ved brystreduksjon er

Nekrosen kan være liten og hele av seg selv. Hvis nekrosen er stor og omfatter hele brystvorten kan vi rekonstruere brystvorten.

Det er viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får slik at risikoen for komplikasjoner blir så liten som mulig.

Våre spesialister

Våre spesialister

Ingeborg Rydningen

Ingeborg Rydningen

Spesialist i plastikk- og rekonstruktiv kirurgi

Arbeidet ved OUS, Rikshospitalet, Sykehuset Innlandet, Hamar og Sykehuset Østfold, Moss.

Arbeidet i LHL siden 2018.

Erfaring innen generell plastikkirurgi, brystrekonstruksjoner og kirurgi i ansikt.

Bruce Williams

Bruce Williams

Overlege. Spesialist i plastikkirurgi

Allmennkirurgisk spesialistutdannelse, med videreutdanning innen estetisk og rekonstruktiv plastikkirurgi fra USA og Sverige.

Han har bred og omfattende erfaring innen både kosmetiske og rekonstruktive inngrep innen plastisk kirurgi.

Jobber som overlege på plastikkirurgisk avdeling på Ahus. Arbeidet i LHL siden 2019.

Yvonne Ramsvik

Yvonne Ramsvik

Spesialsykepleier