LHL

Hopp direkte til innhold
Plastikk-kirurgi

Bukplastikk (Mageplastikk)

Med et kirurgisk inngrep kan vi fjerne overflødig og hengende hud på magen.

Pris fra
38 000,-
Første konsultasjon
500,-
Inkluderer konsultasjon, behandling med overnatting på sykehuset, og oppfølging.
Ansvarlig lege:
Ingeborg Rydningen
 • Ventetid: Kort ventetid
 • Varighet: Operasjonen tar rundt to timer. De fleste reiser hjem dagen etter inngrepet.
 • Sykmelding: Siden bukplastikk regnes som en kosmetisk operasjon har du ikke rett til sykemelding. Vi anbefaler likevel at du venter to til fire uker før du går tilbake på jobb.

Overskuddshud på magen kan føre til kroniske sår i tillegg til å føles skjemmende. Med et kirurgisk inngrep kan vi fjerne overflødig hud og stramme opp magen. Vi tilbyr mageplastikk, også kalt bukplastikk, for å fjerne overflødig overskuddshud.

Etter hvert som vi blir eldre mister huden en del av elastisiteten, og mange opplever at huden på magen blir slapp. Det samme kan skje om du går mye ned i vekt på kort tid. Kvinner er naturlig nok ekstra utsatt for å få hengende overskuddshud i forbindelse med graviditet.

Hvis du har for mye hud på magen unngår du kanskje tettsittende klær og situasjoner hvor du må bruke badetøy. Men overskuddshud behøver ikke bare føles skjemmende, det kan også gi medisinske problemer ved at hudfoldene blir så store at det gir grobunn for sopp og kroniske sår.

Passer for

Det er 18 års aldersgrense for kirurgiske inngrep.

Passer ikke for

Hvis du planlegger å bli gravid fraråder vi operasjon inntil du er ferdig med graviditeten og tilbake i normalvekt.

Behandlingsdetaljer

Før du gjennomgår operasjon er det viktig at vekten din er stabil og ikke altfor høy. Årsaken er at jo høyere BMI du har, jo større er risikoen for komplikasjoner. Kirurgen gir deg en individuell vurdering for å se på mulighetene for hva som kan gjøres og hvilken metode som er best for deg.

Det er flere måter å gjøre mageplastikk på, og vi velger metode ut fra hva som er best i hvert enkelt tilfelle:

Mini mageplastikk: Her fjerner vi overskuddshud på nedre del av magen. Dette passer for deg som kun har litt løs overskuddshud på nedre del av magen men er forøvrig slank.

Full mageplastikk: Vi strammer opp og fjerner overskuddshud fra hele mageregionen ved å løsne huden helt opp til ribbene for så å dra huden nedover. Vanligvis flytter vi også navlen. Dette passer for deg som har løs hud på hele magen.

Mageplastikk og sying av magemuskler: Ved graviditet og alvorlig fedme øker volumet i buken så mye at også magemusklene strekker seg. Når disse musklene ikke trekker seg sammen igjen på egenhånd kan vi sy sammen musklene samtidig som vi strammer opp og fjerner overskuddshud.

Illustrasjon av inngrep ved mageplastikk. Illustrasjon: Molly BormanIllustrasjon: Molly Borman

Om forløpet

Forberedelser

Det er viktig at du er godt forberedt før inngrepet.

Du bør være i god fysisk form. Hvis du røyker må du slutte minimum seks uker før operasjonen. Unngå alkohol det siste døgnet før operasjon.

De aller fleste medisiner kan du ta som du pleier, men enkelte må du unngå i forbindelse med operasjon.

Ta med kompresjonsbody som du skal bruke etter operasjonen. Dette får du kjøpt hos bandasjist. Bodyen reduserer den umiddelbare faren for blødning og ansamling av sårvæske, og bidrar også til et bedre resultat rent kosmetisk.

Du kommer til oss samme dag som du skal opereres.

Faste

Du kan spise som vanlig inntil midnatt kvelden før operasjonen. Deretter må du faste. Det betyr at du også må unngå tyggegummi, drops og annet.

Selve dagen

På operasjonsdagen

Dette må du huske før du drar hjemmefra:

 • Dusj og ta på deg rent tøy.
 • Ikke bruk kremer, bodylotion eller parfyme.
 • Ikke bruk sminke eller neglelakk.
 • Fjern kunstige negler.
 • Ta av smykker og piercing, og legg de igjen hjemme.
 • Ikke barber legger eller underliv (det øker faren for infeksjon). Hvis du har hårvekst i selve området som skal opereres kan du klippe det.

Under operasjonen

Du er i full narkose under inngrepet.

Mini mageplastikk: Kirurgen lager et snitt rett over skambenet som strekker seg fra hoftekam til hoftekam slik at arret vil ligge under bikinilinjen. Deretter løsnes huden og det underliggende fettvevet til navlenivå, før den overflødige huden og eventuelt fettvev fjernes. Huden sys deretter sammen med selvoppløsende tråd.

Full mageplastikk: Kirurgen lager er snitt på samme måte som ved mini mageplastikk, men her løsnes hud over underliggende fettvev helt opp til ribbena før den overflødige huden og fettvevet fjernes. Det er vanlig at navlen flyttes til slik at den ikke havner for langt ned etter at den overflødige huden er tatt bort. Huden lukkes med selvoppløsende tråd.

Vanligvis plasserer vi et par plastikkslanger (dren) i operasjonssåret slik at de små blod- og væskeansamlingene som normalt oppstår etter operasjonen får mulighet til å tømme seg.

Mageplastikk med oppstramming av magemuskler: Her bruker i grove trekk samme metode som ved full mageplastikk, men før vi fjerner overskuddshud og fettvev syr vi også sammen magemusklene.

Rett etter operasjonen tar vi på deg kompresjonsbodyen som du anskaffet i forkant av operasjonen. Deretter føres du inn på postoperativ avdeling (oppvåkningsavdeling).

Etter

Når du våkner etter operasjonen er du koblet til

 • en venekanyle i armen, hvor du får væske og eventuelle medisiner
 • en klype på fingeren som måler oksygenopptaket
 • en oksygenslange i nesen

Kompresjonsbehandling

Kompresjonsbodyen som du fikk på deg rett etter operasjonen skal du bruke dag og natt de første to ukene, og deretter på dagtid i fire uker.

Forebygging av blodpropp

For å unngå komplikasjoner som blodpropp er det det viktig at du kommer deg opp av sengen og beveger deg så raskt som mulig etter operasjonen. Følg rådene og øvelsene du fikk informasjon om før operasjonen, men unngå å få strekk på operasjonssåret.

Før inngrepet skal du ha fått tilpasset støttestrømper. Disse reduserer faren for blodpropp og skal brukes så lenge det er nødvendig. Det er vanlig å benytte støttestrømpene i en ukes tid.

Smerter

De første dagene etter operasjonen vil du føle deg stiv og støl i tillegg til at du kan ha endel smerter. Hvis du har vondt vil du få smertestillende tabletter.

Arr

All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

Hvis du røyker du ikke røyke de første seks ukene etter operasjonen.

Oppfølging

En ukes tid etter hjemkomsten kommer du til oss for kontroll hos sykepleier. Etter en måned får du en siste og avsluttende kontroll hos lege.

Risiko

All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner. Kjente, men heldigvis sjeldne komplikasjoner ved mageplastikk er

Det er viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får slik at risikoen for komplikasjoner blir så liten som mulig.

Våre spesialister

Våre spesialister

Ingeborg Rydningen

Ingeborg Rydningen

Spesialist i plastikk- og rekonstruktiv kirurgi

Arbeidet ved OUS, Rikshospitalet, Sykehuset Innlandet, Hamar og Sykehuset Østfold, Moss.

Arbeidet i LHL siden 2018.

Erfaring innen generell plastikkirurgi, brystrekonstruksjoner og kirurgi i ansikt.

Bruce Williams

Bruce Williams

Overlege. Spesialist i plastikkirurgi

Allmennkirurgisk spesialistutdannelse, med videreutdanning innen estetisk og rekonstruktiv plastikkirurgi fra USA og Sverige.

Han har bred og omfattende erfaring innen både kosmetiske og rekonstruktive inngrep innen plastisk kirurgi.

Jobber som overlege på plastikkirurgisk avdeling på Ahus. Arbeidet i LHL siden 2019.

Yvonne Ramsvik

Yvonne Ramsvik

Spesialsykepleier

I henhold til norsk lov er det ikke tillatt å markedsføre kosmetiske operasjoner med før-og-etter-bilder. Derfor finner du ingen slike bilder på våre nettsider.