LHL

Hopp direkte til innhold

For at brystet skal få tilbake mest mulig av den opprinnelige formen etter brystkreftoperasjonen kan vi legge inn en ekspanderprotese. En ekspanderprotese gjør at brystmuskelen og huden over brystet utvider seg.

Prisen inkluderer konsultasjon på poliklinikken, behandling med overnatting på sykehuset, tett oppfølging av kirurg og sykepleier samt to etterkontroller.
Ansvarlig lege:
Ingeborg Rydningen
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Operasjonen tar mellom en og to timer, og foregår som oftest under full narkose. De fleste blir på sykehuset i ett døgn etter inngrepet.
  • Sykmelding: Hvor lenge du må være sykemeldt avhenger av hva slags arbeid du har, men det er vanlig med rundt fire ukers sykemelding.

Dersom du har fjernet kreft i brystet vil du sannsynligvis oppleve at brystene ikke lengre er symmetriske. Da kan vi legge inn en ekspanderprotese rett etter operasjonen, og bytte til en permanent silikonprotese senere.

Vi har for øyeblikket ikke avtale med det offentlige for ekspanderprotese. Det betyr at du må betale for behandlingen selv. Hvis du har helseforsikring som dekker behandlingen kan du kontakte forsikringsselskapet ditt og gi beskjed om at du vil opereres hos oss.

Kort beskrivelse

Det finnes to typer silikonproteser:

De aller fleste vil ha glede av å få lagt inn en ekspanderprotese umiddelbart etter operasjonen, samt bytte til en permanent silikonprotese etter hvert som brystmuskelen og huden over brystet utvider seg.

Etter at du har fått protese i det opererte brystet kan det fortsatt være asymmetrisk med det friske brystet. For å korrigere dette kan du gjennomføre et brystløft eller en brystreduksjon.

Slik virker ekspanderprotesen

Ekspanderprotesen har en ventil hvor vi etterhvert fyller på saltvann slik at protesen blir større. Dette gjør at brystmuskelen og huden over brystet utvider seg over tid. Når brystmuskelen og huden over er tilstrekkelig utvidet er det vanlig å bytte til en permanent silikonprotese.

Protesene består av et ytre skall og en indre kjerne av silikon. Protesene finnes i flere forskjellige størrelser og former, og valg av protese er nøye tilpasset den enkelte.

Passer for

Det er 18 års aldersgrense for behandlingen. Ifølge Pasientrettighetsloven er det tillatt med ekspanderprotese fra fylte 16 år med samtykke fra foreldre eller foresatte.

Om forløpet

Forberedelser

Hvis du til vanlig bruker vitamintilskudd, tran, omega 3 eller fettsyrekapsler må du informere om dette når du kommer til oss på konsultasjon. Årsaken er at disse vil kunne ha en negativ påvirkning på blodkoagulasjonen og dermed gi større risiko for blødning.

Dersom du bruker blodfortynnende medikamenter må du avtale med kirurgen på forhånd hvordan du skal forholde deg til disse.

Spesialtilpasset BH

Før inngrepet må du gå til innkjøp av en spesialtilpasset støtte-BH som du skal benytte etter operasjonen. Vi tar de nødvendige målene for deg og du kan velge om du kjøper dette hos oss eller hos en bandasjist. Brystholderen tar du med deg når du kommer til oss for operasjon.

Faste

Du må faste fra midnatt kvelden før operasjonen. Det betyr ingen mat, drikke, tyggegummi, snus eller annet. Eventuelle medisiner kan du ta som vanlig samme morgen hvis ikke annet er avtalt.

Selve dagen

Før selve operasjonen møter du kirurgen som skal gjennomføre inngrepet. Kirurgen  tegner og forklare hva som er beste fremgangsmåte i ditt tilfelle og forteller deg hva som skjer under operasjonen.

Operasjonen

Vi lager et snitt i huden på det samme stedet som arret fra kreftoperasjonen slik at du unngår å få flere arr. Snittet er omtrent 5 cm langt og brukes som inngangsport for å lage en lomme som vi legger protesen inn i. Som regel legger vi protesen under brystmuskelen. Deretter lukker vi huden med en tråd som etter en tid løser seg opp av seg selv

Etter

Vi dekker arret med tape og beskyttende bandasje. Disse skiftes som regel på kontroll hos sykepleier en uke etter operasjonen. 

Hjemme igjen

Etter en ukes tid kan du dusje. Det er viktig at du lar arret lufttørke. Du må beskytte arret med tape i rundt tre måneder etter inngrepet.

De første fire ukene skal du bruke spesialtilpasset BH dag og natt. Deretter bruker du den på dagtid i ytterligere to uker.

Når du har kommet hjem kan du stort sett være i normal aktivitet, men vær oppmerksom på følgende:

  • Bruk en god, støttende spesial-BH de seks første ukene etter operasjonen.
  • Benytt Micropore tape på arrene på brystet. Tapen tåler vann. Skift den minst en gang i uken eller oftere dersom den løsner.
  • Ikke løft armen på den opererte siden over hjertehøyde de første tre ukene etter operasjonen.
  • Ikke løft mer enn to kilo med armen på den opererte siden de første seks ukene etter operasjonen.
  • Dropp fysiske aktiviteter som løping, sykling, ridning, svømming, sport med kroppskontakt eller styrketrening de første seks ukene etter operasjonen.

All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

Hvor arrene etter en operasjon sitter, er avhengig av hvilken vei kirurgen velger å føre inn implantatet. Våre kirurger etterstreber til enhver tid å gjøre arrene så små som mulig.

Oppfølging

En uke etter at du har kommet hjem får du poliklinisk time hos sykepleier. En måned etter operasjonen kommer du til kontroll hos kirurgen og du får den første påfyllingen av væske i ekspanderprotesen. Deretter fylles ekspanderprotesen med væske en til to ukers intervall inntil ønsket volum er oppnådd.

Etter at størrelse på brystene har blitt slik du ønsker kan du operere ut ekspanderprotesen og sette inn en silikonprotese i stedet. De fleste venter med å skifte til silikonprotese til rundt tre måneder etter de har oppnådd ønskelig resultat med ekspanderprotesen. Årsaken er at huden skal få tid til å strekke seg ordentlig.

Tre måneder etter at du har fått lagt inn den permanente silikonprotesen kan du vurdere om det er behov for brystreduksjon og/eller brystløft.

Risiko

All kirurgi er forbundet med risiko for komplikasjoner. Risikoen for komplikasjoner ved inngrep for å sette inn protese er relativt lav. Det er imidlertid viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får slik at risikoen for komplikasjoner blir så liten som mulig.

Blødning

Blødning i sårhulen er en vanlig komplikasjon etter proteseinnleggelse. Slike blødninger oppdages vanligvis tidlig slik at det blir tatt hånd om før du reiser hjem fra sykehuset. Blødningen kommer fra små blodkar som har blitt skadet under inngrepet og gir seg utslag i hevelse og smerte.

Hvordan vi stopper blødningen er avhengig av hvor stor den er. Noen ganger er det nok å legge litt ekstra trykk over blødningen slik at den stopper. Kroppen vil over tid selv bryte ned blodet som har samlet seg. Ved store blødninger kan det være nødvendig å operere på nytt. Da åpner vi såret, finner og stopper blødningen og skyller ut blodet som har samlet seg opp.

Infeksjoner

Etter en operasjon er det alltid en viss risiko forbundet med infeksjoner. Infeksjonen kan være i selve operasjonsarret eller dypere i operasjonsområdet, men dette er heldigvis uvanlig.

Lekkasje

En sjelden gang oppstår det lekkasje fra protesen. Dagens proteser er svært solide og det skal relativt store krefter til for å skade protesen.

Andre komplikasjoner

Noen får nedsatt følelse i huden over arret.

Kroppen oppfatter protesen som et “fremmedlegeme”, og kroppens naturlige respons er å beskytte seg mot dette ved å lage en tynn hinne rundt protesen. Dagens protester er imidlertid så skånsomme at kroppen kun reagerer med å danne en tynn hinne. Hvis du får en blødning, infeksjon eller svært harde støt mot brystet vil hinnen/kapselen kunne krympe og gi mindre plass til protesen. Resultatet er at den kan endre form og føles hard – en såkalt innkapsling av protesen. Dette er ikke farlig, men i noen tilfeller vil brystet endre form og gi såpass mye ubehag at man ønsker ny operasjon.

Noen mener også at røyking øker risikoen for innkapsling.

Våre spesialister

Våre spesialister

Ingeborg Rydningen

Ingeborg Rydningen

Spesialist i plastikk- og rekonstruktiv kirurgi

Arbeidet ved OUS, Rikshospitalet, Sykehuset Innlandet, Hamar og Sykehuset Østfold, Moss.

Arbeidet i LHL siden 2018.

Erfaring innen generell plastikkirurgi, brystrekonstruksjoner og kirurgi i ansikt.

Bruce Williams

Bruce Williams

Overlege. Spesialist i plastikkirurgi

Allmennkirurgisk spesialistutdannelse, med videreutdanning innen estetisk og rekonstruktiv plastikkirurgi fra USA og Sverige.

Han har bred og omfattende erfaring innen både kosmetiske og rekonstruktive inngrep innen plastisk kirurgi.

Jobber som overlege på plastikkirurgisk avdeling på Ahus. Arbeidet i LHL siden 2019.

Yvonne Ramsvik

Yvonne Ramsvik

Spesialsykepleier

I henhold til norsk lov er det ikke tillatt å markedsføre kosmetiske operasjoner med før-og-etter-bilder. Derfor finner du ingen slike bilder på våre nettsider.