LHL

Hopp direkte til innhold
Plastikk-kirurgi

Permanent silikonprotese

Etter en brystkreftoperasjon kan vi legge inn en silikonprotese slik at brystet får tilbake mest mulig av sin opprinnelige størrelse og form.

Prisen inkluderer konsultasjon på poliklinikken, behandling med overnatting og oppfølging.
Ansvarlig lege:
Ingeborg Rydningen
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Operasjonen tar mellom en og to timer, og det er vanlig å få full narkose. De fleste blir på sykehuset i ett døgn etter inngrepet.
  • Sykmelding: Hvor lenge du må være sykemeldt avhenger av hva slags arbeid du har, men det er vanlig med rundt fire ukers sykemelding.

Dersom du har fjernet kreft i brystet vil du sannsynligvis oppleve at brystene ikke lenger er symmetriske. Da kan vi legge inn en silikonprotese for å gjenskape størrelsen og formen på det opererte brystet.

Vi har for øyeblikket ikke avtale med det offentlige for silikonprotese. Det betyr at du må betale for behandlingen selv. Hvis du har helseforsikring som dekker behandlingen kan du kontakte forsikringsselskapet ditt og gi beskjed om at du vil opereres hos oss.

Kort beskrivelse

Det finnes to typer silikonproteser:

Etter kreftoperasjon setter de fleste først inn en ekspanderprotese som bidrar til å utvide brystmuskelen og huden over brystet. Når brystmuskelen og huden over brystet har utvidet seg er det vanlig å bytte til en permanent silikonprotese.

Silikonprotesen består i sin helhet av silikon. Protesene finnes i flere forskjellige størrelser og former slik at vi kan velge en protese som er tilpasset akkurat deg.

Etter at protesen er satt inn i det opererte brystet kan det fortsatt være asymmetrisk med det friske brystet. For å korrigere dette kan du gjennomføre et brystløft eller en brystreduksjon.

Passer for

Det er 18 års aldersgrense for denne behandlingen.

Om forløpet

Forberedelser

Hvis du til vanlig bruker vitamintilskudd, tran, omega 3 eller fettsyrekapsler må du informere om dette når du kommer til oss på konsultasjon. Årsaken er at disse vil kunne ha en negativ påvirkning på blodkoagulasjonen og dermed gi større risiko for blødning.

Hvis du bruker blodfortynnende medikamenter må du avtale med kirurgen på forhånd hvordan du skal forholde deg til disse.

Spesialtilpasset BH

Før inngrepet må du gå til innkjøp av en spesialtilpasset støtte-BH. Vi tar de nødvendige målene for deg og du kan velge om du kjøper den hos oss eller hos en bandasjist. Brystholderen tar du med deg når du kommer til oss for operasjon.

Faste

Du må faste fra midnatt kvelden før operasjonen. Det betyr ingen mat, drikke, tyggegummi, snus eller annet. Eventuelle medisiner kan du ta som vanlig samme morgen hvis ikke annet er avtalt.

Selve dagen

Rett før operasjonen møter du ansvarlig kirurg som vil tegne og forklare hva som er beste fremgangsmåte i ditt tilfelle og hva som skjer under operasjonen.

Vi lager et snitt i huden på det samme stedet som arret fra kreftoperasjonen slik at du unngår å få flere arr. Snittet er omtrent 5 cm langt og brukes som inngangsport for å lage en lomme som vi legger protesen inn i. Som regel legger vi protesen under brystmuskelen. Deretter lukker vi huden med en tråd som løser seg opp av seg selv.

Etter

All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

Vi dekker arret med tape og beskyttende bandasje. Disse skiftes som regel på kontroll hos sykepleier en uke etter operasjonen.

Hvor arrene etter en operasjon sitter, er avhengig av hvilken vei kirurgen velger å føre inn implantatet. Våre kirurger etterstreber til enhver tid å gjøre arrene så små som mulig.

Hjemme igjen

Etter en ukes tid kan du dusje. Det er viktig at du lar arret lufttørke. Arret skal du beskytte med tape i rundt tre måneder etter inngrepet.

De første fire ukene skal du bruke spesialtilpasset BH dag og natt. Deretter bruker du den på dagtid i ytterligere to uker.

Når du har kommet hjem kan du stort sett være i normal aktivitet, men enkelte ting må du være oppmerksom på:

  • Bruk en god, støttende, spesial-BH de seks første ukene etter operasjonen.
  • Benytt Micropore tape på arrene på brystet. Tapen tåler vann. Skift den minst en gang i uken eller tidligere hvis den løsner.
  • Ikke løft armen på den opererte siden over skulderhøyde de første tre ukene etter operasjonen.
  • Ikke løft mer enn to kilo med armen på den opererte siden de første seks ukene etter operasjonen.
  • Dropp fysiske aktiviteter som løping, sykling, ridning, svømning, sport med kroppskontakt og styrketrening de første seks ukene etter operasjonen.

Oppfølging

Du får en poliklinisk time hos sykepleier en ukes tid etter operasjonen. Etter en måneds tid kommer du til kontroll hos kirurgen og du får den første påfyllingen av væske i ekspanderprotesen. Deretter fylles ekspanderprotesen med én til to ukers intervall inntil ønsket volum er oppnådd.

Etter at størrelse på brystene har blitt slik du ønsker kan du operere ut ekspanderprotesen og sette inn silikonprotese i stedet. De fleste venter med å skifte ut ekspanderprotesen til rundt tre måneder etter at de har oppnådd ønskelig resultat. Årsaken er at huden skal få tid til å strekke seg ordentlig.

Tre måneder etter at du har fått lagt inn den permanente silikonprotesen kan du vurdere om det er behov for brystreduksjon og/eller brystløft.

Risiko

All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner. Risiko for komplikasjoner ved å sette inn protese er relativt liten. Det er imidlertid viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får slik at risikoen for komplikasjoner blir så liten som mulig.

Blødning

Den vanligste komplikasjonen etter proteseinnleggelse er blødning i sårhulen. Slike blødninger oppdages vanligvis tidlig slik at det blir tatt hånd om før du reiser hjem fra sykehuset. Blødningen kommer fra små blodkar som har blitt skadet under inngrepet og gir utslag i form av hevelse og smerte.

Hvordan vi stopper blødningen er avhengig av hvor stor den er. Noen ganger er det nok å legge litt ekstra trykk over blødningen slik at den stopper. Kroppen vil over tid selv bryte ned blodet som har samlet seg. Hvis blødningen er stor kan det være nødvendig å operere på nytt. Da åpner vi såret, finner og stopper blødningen og skyller ut blodet som har samlet seg opp.

Infeksjoner

Etter en operasjon er det alltid en viss fare for at det oppstår infeksjoner. Infeksjonen kan oppstå i selve operasjonsarret eller dypere i operasjonsområdet, men dette er heldigvis uvanlig.

Lekkasje

En sjelden gang oppstår det lekkasje fra protesen. Dagens proteser er svært solide og det skal relativt store krefter til for å skade protesen.

Andre komplikasjoner

Noen får nedsatt følelse i huden over arret.

Kroppen oppfatter protesen som et “fremmedlegeme”, og kroppens naturlige respons er å beskytte seg mot dette ved å lage en tynn hinne rundt protesen. Dagens proteser er imidlertid så skånsomme at kroppen kun reagerer med å danne en tynn hinne. Hvis du får en blødning, infeksjon eller svært harde støt mot brystet vil denne hinnen/kapselen kunne krympe og gi dårligere plass til protesen. Resultatet er at den kan endre form og føles hard, en såkalt innkapsling av protesen. Dette er ikke farlig, men i noen tilfeller vil brystet endre form og gi såpass mye ubehag at man ønsker ny operasjon.

Noen mener også at røyking øker risikoen for innkapsling.

Våre spesialister

Våre spesialister

Ingeborg Rydningen

Ingeborg Rydningen

Spesialist i plastikk- og rekonstruktiv kirurgi

Arbeidet ved OUS, Rikshospitalet, Sykehuset Innlandet, Hamar og Sykehuset Østfold, Moss.

Arbeidet i LHL siden 2018.

Erfaring innen generell plastikkirurgi, brystrekonstruksjoner og kirurgi i ansikt.

Bruce Williams

Bruce Williams

Overlege. Spesialist i plastikkirurgi

Allmennkirurgisk spesialistutdannelse, med videreutdanning innen estetisk og rekonstruktiv plastikkirurgi fra USA og Sverige.

Han har bred og omfattende erfaring innen både kosmetiske og rekonstruktive inngrep innen plastisk kirurgi.

Jobber som overlege på plastikkirurgisk avdeling på Ahus. Arbeidet i LHL siden 2019.

Yvonne Ramsvik

Yvonne Ramsvik

Spesialsykepleier

I henhold til norsk lov er det ikke tillatt å markedsføre kosmetiske operasjoner med før-og-etter-bilder. Derfor finner du ingen slike bilder på våre nettsider.