LHL

Hopp direkte til innhold

Dersom du har fått strålebehandling for brystkreft og fjernet hele brystet er det vanskelig å legge inn en silikonprotese. Da kan vi rekonstruere brystet ved hjelp av ditt eget vev.

Prisen inkluderer konsultasjon på poliklinikken, behandling med overnatting på sykehuset, tett oppfølging av kirurg og sykepleier samt to etterkontroller.
Ansvarlig lege:
Ingeborg Rydningen
 • Ventetid: Kort ventetid
 • Varighet: Operasjonen tar rundt tre timer og du er i full narkose hele tiden. Du møter på sykehuset dagen før operasjonen. Du blir hos oss i tre dager etter operasjonen.
 • Sykmelding: Hvor lenge du må være sykemeldt avhenger av hva slags arbeid du har, men det er vanlig med rundt fire ukers sykemelding.

Stilket lapp (lattisimus dorsi) er en velegnet metode for rekonstruksjon av bryst når du har fjernet hele brystet og er strålebehandlet for brystkreft. Metoden innebærer at vi benytter vev fra ryggen din når vi rekonstruerer brystet.

Vi har for øyeblikket ikke avtale med det offentlige for stilket lapp. Det betyr at du må betale for behandlingen selv. Hvis du har helseforsikring som dekker behandlingen kan du kontakte forsikringsselskapet ditt og gi beskjed om at du vil opereres hos oss.

Passer for

Behandlingen har 18 års aldersgrense. Ifølge Pasientrettighetsloven er det tillatt med brystrekonstruksjon fra fylte 16 år med samtykke fra foreldre eller foresatte.

Behandlingsdetaljer

Stilket lappIllustrasjon: Molly Borman

Om forløpet

Forberedelser

Hvis du til vanlig bruker vitamintilskudd, tran, omega 3 eller fettsyrekapsler må du informere om dette når du kommer til oss på konsultasjon. Årsaken er at disse vil kunne ha en negativ påvirkning på blodkoagulasjonen og dermed gi større risiko for blødning.

Hvis du bruker blodfortynnende medikamenter må du avtale med kirurgen på forhånd hvordan du skal forholde deg til disse.

Støtte-BH

Før inngrepet må du gå til innkjøp av en spesialtilpasset støtte-BH og en kompresjonsdrakt som du skal benytte etter operasjonen. Vi tar de nødvendige målene for deg og du velger selv om du kjøper dette hos oss eller hos en bandasjist. Du får også tilpasset støttestrømper som forhindrer blodpropp etter inngrepet.

Brystholderen, kompresjonsdrakten og strømpene tar du med deg når du kommer til oss for operasjon.

Faste

Du må faste fra midnatt kvelden før operasjonen. Det betyr ingen mat, drikke, tyggegummi, snus eller annet. Eventuelle medisiner kan du ta som vanlig samme morgen hvis ikke annet er avtalt.

Du møter på sykehuset dagen før operasjonen siden inngrepet krever en del planlegging.

Her vil du møte ansvarlig kirurg som tegner opp områdene for operasjonen på de aktuelle stedene på kroppen din, og forklarer deg hva som vil skje.

Selve dagen

Lattisimus Dorsi er en av kroppens største muskler og strekker seg fra ryggraden og opp mot armhulen på hver side av kroppen. Vevet som brukes for å lage det nye brystet består av hud med underliggende muskulatur som forskyves fra ryggen som en lapp til området der brystet skal rekonstrueres. Lappen får blodforsyning gjennom blodkar (stilk) som står i forbindelse med mer sentrale blodkar.

Lappen syr vi fast til området hvor det gamle arret er. Når lappen sys sammen på brystet formes det et nytt bryst. Deretter syr vi sammen det området hvor lappen er hentet fra. Noen ganger legger vi også inn en silikonprotese under lappen for å få riktig form og størrelse på brystet.

Under operasjonen legger vi ett dren under lappen og et annet på ryggen. Drenene skal forhindre oppsamling av blod og væske i det opererte området. Vanligvis vil det produseres litt væske i operasjonsområdene de første dagene. Når dette gir seg kan drenene fjernes. Som regel tar det tre til fem dager før produksjonen av væske gir seg.

Etter

Du blir hos oss i tre dager etter operasjonen slik at vi får sjekket at alt har gått bra og at brystet har tilstrekkelig med blodforsyning.

Du vil få sprøyter med blodfortynnende medisin som bidrar til å redusere risikoen for blodpropp.

De første fire ukene skal du bruke spesialtilpasset BH og kompresjonsdrakt dag og natt. Deretter bruker du den på dagtid i ytterligere to uker. Dette er viktig for å redusere risikoen for opphopning av sårvæske (serom).

Støttestrømpene benytter du de to første ukene etter operasjonen for å forhindre blodpropp. Den første uken skal du ha strømpene på hele døgnet. Andre uken er det kun nødvendig å bruke dem om natten, forutsatt at du er i normal fysisk aktivitet.

Fysisk aktivitet

Du vil sannsynligvis ha en del smerter og føle deg sliten og trett etter et så stort inngrep. Likevel er det viktig at du kommer deg opp av sengen og beveger deg så raskt som mulig etter operasjonen. Det hjelper kroppen å komme seg til hektene og forebygger komplikasjoner som for eksempel blodpropp.

De første dagene hjelper vi deg med å komme ut av sengen og gå korte turer. For å unngå å strekke på magen skal du gå lett fremoverbøyd. Vi hjelper deg også med å komme i gang med øvelsene i treningsprogrammet du fikk før operasjonen.

Smerter

Det er vanlig å ha en del smerter i etterkant av operasjonen, og du vil få tilstrekkelig med smertestillende.

Vi dekker arret med tape og beskyttende bandasje. Disse skiftes som regel på kontroll hos sykepleier en uke etter operasjonen.

Hjemme igjen

Etter en snau ukes tid kan du dusje. Det er viktig at du lar arret lufttørke. Arret skal du beskytte med tape i rundt tre måneder etter inngrepet.

Når du har kommet hjem kan du stort sett være i normal aktivitet, men enkelte ting må du være oppmerksom på:

 • Bruk en god kompresjonsdrakt de første fire ukene etter operasjonen.
 • Benytt Micropore tape på arrene på brystet. Tapen tåler vann. Skift den minst en gang i uken eller tidligere hvis den løsner.
 • Ikke sov på den samme siden som lappen er hentet ut.
 • Ikke løft mer enn to kilo med armen på den opererte siden de første seks ukene etter operasjonen.
 • Gjør øvelsene og følg treningsprogrammet du fikk før du ble operert. Dropp fysiske aktiviteter som løping, sykling, ridning, svømning, sport med kroppskontakt og styrketrening de første seks ukene etter operasjonen.

Du kan bevege armen på siden du er operert på helt opp mot smertegrensen.

All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

Oppfølging

Første kontroll er en ukes tid etter operasjonen hos sykepleier på poliklinikken. En måned senere er det kontroll hos kirurg for å se resultatet av operasjonen. På denne kontrollen vil du sammen med legen diskutere veien videre med tanke på dato for eventuell rekonstruksjon av brystvorte.

Vi ser også om det er nødvendig å operere det andre brystet for å oppnå mest mulig symmetri.

Risiko

All kirurgi er forbundet med fare for bivirkninger og komplikasjoner. Den vanligste komplikasjonen etter brystrekonstruksjon er blødning, og dette oppdages ofte raskt etter operasjonen.

Infeksjon er en annen mulig komplikasjon. Infeksjoner oppstår ofte mot slutten av første uke, når bakteriene har hatt tid på å formere seg.

Du må oppsøke lege raskt hvis

 • såret blir svært rødt eller varmt
 • såret væsker
 • du får feber

Dette er typiske tegn på infeksjon og må behandles med antibiotika.

De samme komplikasjonene som kan oppstå i det nye brystet kan oppstå i området hvor lappen er hentet fra. Det kan også oppstå væskeansamlinger, såkalte seromer. Disse blir som regel borte av seg selv over tid.

Våre spesialister

Våre spesialister

Ingeborg Rydningen

Ingeborg Rydningen

Spesialist i plastikk- og rekonstruktiv kirurgi

Arbeidet ved OUS, Rikshospitalet, Sykehuset Innlandet, Hamar og Sykehuset Østfold, Moss.

Arbeidet i LHL siden 2018.

Erfaring innen generell plastikkirurgi, brystrekonstruksjoner og kirurgi i ansikt.

Bruce Williams

Bruce Williams

Overlege. Spesialist i plastikkirurgi

Allmennkirurgisk spesialistutdannelse, med videreutdanning innen estetisk og rekonstruktiv plastikkirurgi fra USA og Sverige.

Han har bred og omfattende erfaring innen både kosmetiske og rekonstruktive inngrep innen plastisk kirurgi.

Jobber som overlege på plastikkirurgisk avdeling på Ahus. Arbeidet i LHL siden 2019.

Yvonne Ramsvik

Yvonne Ramsvik

Spesialsykepleier

I henhold til norsk lov er det ikke tillatt å markedsføre kosmetiske operasjoner med før-og-etter-bilder. Derfor finner du ingen slike bilder på våre nettsider.