Hopp direkte til innhold

Det farlige magefettet

Når magefettet frigjøres kan det tette blodårene dine.

Når du plotter inn høyde og vekt i BMI-kalkulatoren, får du en pekepinn på om du veier mer enn du har godt av. Hvis du vil ha et mer presist svar på om du er helsefarlig overvektig, er det vel så viktig å skue mot egen navle.

Finn din BMI

Legg inn din høyde og vekt

Hvorfor er fettet rundt magen farlig?

Når du går opp i vekt er det livvidden du merker det på først. Det samme gjelder når du slanker deg. Årsaken er at fettet rundt midjen frigjøres lett.

Klart, det er kjekt å se resultater av slankingen med én gang. Dessverre er ikke denne hurtige endringen utelukkende bra: Når lagrene av fett i magen frigjøres, påvirkes nemlig fettnivået i blodet. I verste fall kan dette bidra til åreforkalkning og hjerte- og karsykdommer.

I tillegg skiller magefettet ut skadelige fettsyrer og enkelte betennelseslignende stoffer i blodet. Dette gir økt risiko for diabetes, søvnapné og høyt blodtrykk.

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet viser tydelig sammenheng mellom disse følgesykdommene og høy BMI. Sammenhengen mellom et stort midjemål og sykdommene er enda klarere.

Slik måler du midjen din

Skal du finne ut hvordan det står til med ditt eget midjemål, er det viktig at du måler riktig. 

Midjemåling overvektig kvinne

Et midjemål skal tas mellom nedre del av ribbeina og øvre del av hofta. Rett over navlen.

Helsenorge klassifiserer overvekt og fedme etter disse målene:
  Menn Kvinner
Normalvekt Midjemål under 93,99 Midjemål under 79,99
Overvekt Midjemål mellom 94 – 101 cm Midjemål mellom 80 – 87 cm
Fedme Midjemål over 102 cm Midjemål over 88 cm

Menn og kvinner med midjemål som kvalifiserer for fedme har en betydelig økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Dessuten har de med et midjemål i overvektklassen økt risiko for diabetes type 2.

Vinn over vekten

Det er altså ikke bare forfengelighetsgrunner til å unngå en omfangsrik buk. Ekstra fett rundt midjen er nemlig direkte forbundet med alvorlige helsemessige farer.

Om du lurer på om du har et skadelig stort midjemål, skal du vite at det er mulig å gjøre noe med det. Vi er alle forskjellige, og har forskjellige behov. Derfor vil vi gjerne hjelpe deg i gang med slankingen og livsstilsendringen som passer for deg.

Bestill gratis rådgivning om slankeoperasjon

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.