Hopp direkte til innhold

- Helsegevinsten er så absolutt verdt det

Sykepleier Charlotte Thorsen (38) ble slankeoperert hos LHL i 2018. Ett år etter har hun gått ned 45 kg, og begynner virkelig å se gevinsten av et sunnere og lettere liv.

Vi møtte henne på LHL-sykehuset Gardermoen hos vår kliniske ernæringsfysiolog, på 1 års-kontrollen etter slankeoperasjonen.

Slankeoperasjonen har hatt alt å si for kondisjonen, helsen, trening og ikke minst jobben som sykepleier. Nå har jeg ikke lenger en kropp som hindrer meg fra en aktiv jobbhverdag. Jeg har kommet langt, men jeg jobber selvfølgelig hele tiden med å få en bedre form og god helse. Jeg var periodevis sprek også før operasjonen, men det har alltid vært for tungt å komme meg i god nok form. Jeg syklet faktisk Birken da jeg veide 120 kg, men det var selvfølgelig et skikkelig slit for kroppen.

Charlotte har prøvd de fleste slankemetoder tidligere for å gå ned i vekt. Det var vanskelig å finne noe som ga de resultatene hun ønsket seg, og livsstilsendringen som hun visste var viktig for en god helse på sikt.

- Jeg har for eksempel prøvd ut et toårig rehabiliteringsopphold for fedme. Det var et godt program, og jeg gikk faktisk ned over 20 kg, men kiloene kom tilbake igjen i etterkant.

I 2017 pådro Charlotte seg en alvorlig skade som virkelig satte helsen og kroppen i fokus – ikke minst viktigheten av en sunn og god kropp.

Julen 2017 skadet jeg beinet mitt. Jeg rev av en muskel i leggen, og resultatet var selvfølgelig at jeg måtte begynne å bruke krykker. Det var kanskje da jeg først forstod hvor tung jeg egentlig var – når alt i hverdagen ble så utrolig mye mer slitsom, og jeg kjente tyngden på kroppen hele tiden. Jeg bestemte meg for at jeg måtte gjøre noe – det å være overvektig var ikke lenger et alternativ.

Selv om hun selv var ganske sikker på at en slankeoperasjon ville være et godt og riktig valg var det viktig for Charlotte å kunne snakke med nære relasjoner om en beslutning som ville være såpass omfattende og livsendrende. Hun var selvfølgelig også nervøs for reaksjoner og stigmatiserende holdninger hun kanskje ville møte på.

- Det med vekten min har vært veldig skambelagt, og det å måtte ta en slankeoperasjon følte jeg også at var ganske skambelagt. Mest fordi det personlig føltes som et stort "nederlag" å måtte innse at jeg ikke hadde klart å "gjøre det selv".

Etter noen runder i tenkeboksen, og en lang prat med ei god venninne - bestemte Charlotte seg til slutt for å ta en slankeoperasjon.

En slankeoperasjon er en stor beslutning, så det kan føles godt å dele tanker og diskusjoner med nære venner eller familie. Ei god venninne sa til meg at jeg måtte gjøre det som var riktig for meg. Da bestemte jeg meg endelig for å gjennomføre operasjonen. Jeg hadde ikke et mål om å bli superslank, men å kunne få en god og sunn helse – også på lengre sikt.

Charlotte syntes tiden rett etter slankeoperasjonen var hard, men det tok ikke lang tid før hun begynte å se de første gevinstene.

- De første seks ukene etter slankeoperasjonen var tunge. Det var mye å sette seg inn i og hele livsstilen min måtte legges om. Etter hvert begynte dagene å bli lysere. Jeg begynte å trene på treningssenter, og det ble generelt mye enklere, både fysisk og mentalt, å holde meg motivert og aktiv.

I begynnelsen syntes Charlotte at det var skamfullt at hun hadde gått for slankeoperasjonen – noe hun tenkte at de fleste så på som den enkle og lette løsningen på problemet hennes.

I starten var jeg livredd for å fortelle folk at jeg hadde gjennomført slankeoperasjonen. Folk sa "å så slank du har blitt da, hvordan har du fått til det?". For det meste bare unngikk jeg spørsmålet, men etter en liten stund valgte jeg å være helt åpen om grunnen til vektnedgangen. Og til min overraskelse ble jeg møtt med masse positive tilbakemeldinger.

- En slankeoperasjon er definitivt ikke en lettvint løsning, man må ha med seg hue. Det er en jobb som skal gjøres, både mentalt og spesielt i forhold til spising. Man må lære seg å ikke trøstespise, eller falle tilbake til gamle vaner. Men jobben du legger ned og helsegevinsten etter slankeoperasjonen er så verdt det!

Nå som Charlotte har bedre helse, god motivasjon og en mer aktiv hverdag er målet å sykle Birken igjen.

- Jeg har lyst til å sykle Birken igjen, og da i en lettere utgave av meg selv. Nå får jeg også se om jeg kan få en litt mer positiv opplevelse. Sist var det en tydelig mestringsfølelse, men det var selvfølgelig veldig tungt og et stort slit for kroppen. Jeg håper jeg denne gangen faktisk kan nyte naturopplevelsen også!

Før operasjonen slet Charlotte mye med mageplager og hadde diagnosen IBS. Men i dag er hun kvitt mageproblemene.

Etter operasjonen har jeg ikke hatt særlig problemer med magen. Før måtte jeg ta en del ulike hensyn og spiste glutenredusert kosthold. Det trenger jeg ikke å gjøre lenger.