Hopp direkte til innhold

– Jeg liker fjeset ditt, synd med resten

Jorunn fikk høre mye rart da hun veide som mest. Hun husker særlig de ansatte i klesbutikken som hvisket og pekte på henne.

Hverdagen for Jorunn er alt annet enn stillesittende. Som firebarnsmamma og barnehageansatt er det full fart fra morgen til kveld. 

Ja, det er hektiske dager, men det var mye tyngre før.

Hun sikter til tiden før slankeoperasjonen. Den gangen stoppet ikke nåla på badevekten før den dirret på 114,5 kilo.

Livet før slankeoperasjonen

Selv om humøret og smilet er det som kjennetegner Jorunn, har det ikke alltid vært like lett. Når du kjemper forgjeves mot kiloene vil gjerne en sterk følelse av maktesløshet tilta for hver dag som går. 

Jorunn tror ikke det går an å sette seg inn i disse tankene og følelsene for en som ikke har slitt alvorlig med vekten selv. At det er derfor folk tillater seg å si ufine ting. 

Folk tror gjerne at man spiser feil, ikke beveger seg og at man rett og slett er lat, sier Jorunn. For henne er det å bli sett på som lat, det samme som å bli sett på som dum.

Hun husker godt tiden før operasjonen. På det verste gikk hun ikke ut av huset før det hadde blitt mørkt. Hun ville ikke at folk skulle se henne komme vaggende og pesende langs veien.

Det var spesielt et par episoder som gjorde inntrykk på henne da hun veide som mest.

En gang var det en som sa at han likte fjeset mitt, men at det var så synd med resten.

En annen gang oppfattet Jorunn noe som ikke var ment for hennes ører: Hun gikk inn i en klesbutikk hvor betjeningen begynte å hviske seg imellom:

Vi har ikke noe i den størrelsen der, hørte hun.

Slike ting gjør vondt å høre. Det gjør alle forsøk på slanking til en jojo-reise for både psyken og kroppen.

Opp med motet, ned i vekt

Jorunn er en av mange som har prøvd hele spekteret av slankekurer – uten hell:

– Det var stadig opp og ned i vekt. Da jeg nok en gang gikk opp igjen etter å ha tatt av meg 20 kilo, gikk det utover selvbildet mitt.

Hun er ikke alene om det. I følge professor i fedmekirurgi, Peter Funch-Jensen, er det bare 5 % som klarer å holde vekta nede etter endt slankekur. 

Kort oppsummert forteller Funch-Jensen om en mekanisme som trer inn etter at balansen mellom sult- og metthetssenteret er ødelagt av fedmen. Det vil si at den som går ned i vekt vil oppleve at kroppen tror den er underernært og vil kjempe for livet med å dra vekten opp igjen.

Slankeoperasjon hos LHL ble løsningen

Den daglige kampen mot fordommene, mot kiloene og det sviktende selvbildet ble nok for Jorunn. Men hun er ikke en som gir opp.

Jeg visste jeg hadde gjort mitt ytterste. Jeg hadde prøvd alt jeg kunne på egen hånd. Etter å ha rådført meg med LHL, ble slankeoperasjon løsningen. 

Slankeoperasjon: Jorunn sine erfaringer

Hvordan er det å spise etter en gastric sleeve-operasjon?

–  Jeg spiser akkurat det samme som før, bare i mindre mengder. Og så har jeg faste tider jeg spiser til. Jeg unner meg til og med litt godteri på lørdagene. Det er en vanesak. Jeg tenkte jo på mat hele tiden før også, og da kom jeg jo ingen vei, ler Jorunn.

Nå har jeg jeg gått ned 42 kilo, og har en mye bedre motivasjon for å gjennomføre det som kreves.

Jorunn opplever også en annen effekt av slankeoperasjonen: Kompenseringsmekanismen som hele tiden ville ha henne opp i vekt igjen er nesten borte.

Hvis du vurderer slankeoperasjon, eller kjenner noen som kunne trengt det, har du sikkert mange spørsmål. Vi er her for å svare deg på det du lurer på. 

 

Bestill gratis rådgivning om slankeoperasjon

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.