Hopp direkte til innhold

Slankeoperasjon ble en ny start

Et halvt år etter slankeoperasjonen har Ingerlise Kristiansen gått ned 28 kilo. - Dette er bare starten på et nytt liv uten farlig overvekt, sier hun.

Den muntre Eidsvollingen har ikke alltid sett like lyst på tilværelsen. Etter mange mislykte slankekurer fikk hun nok.

På slutten var selv dagligdagse gjøremål vanskelige på grunn av fedmen. Å bøye meg for å kle på sokker, å forflytte meg fra a til b og ikke minst å håndtere jobben som SFO-leder.

Ingerlise fikk kjenne på frustrasjonen av å mislykkes. - Jeg slet mer og mer med motivasjonen og ble enda mer stillesittende. Jo mindre jeg fikk gjort, jo mer utmattet ble jeg, ironisk nok.

Slankeoperasjon: Ingerlise sine erfaringer

Slankeoperasjon - for en bedre framtid

- Da jeg var som mest frustrert begynte tankene å kretse rundt framtidsutsiktene mine. Ville jeg i det hele tatt rekke å fylle 60? Brått forstod jeg at helsen min ikke bare handler om meg.

Ingerlise forteller at støtten fra mannen og barna har vært svært viktig - helt fra avgjørelsen om å bli slankeoperert ble tatt til tiden etterpå. Heldigvis har tilbakemeldingene både hjemme og på jobb vært positive.

- Det eneste var en som med glimt i øyet sa at jeg måtte beholde mitt gode humør; ikke bli tynn og sur, ler Ingerlise.

- Nå har jeg ingen barnebarn, men om jeg skulle være så heldig å få det, vil jeg gjerne være ei levende og engasjert bestemor. Da jeg skjønte at det ikke var noen selvfølge, fikk jeg nok.

Trener hjemme etter slankeoperasjonen

Jeg er ikke et utpreget treningsstudiomenneske, men følger opplegget jeg fikk av LHL-teamet likevel. Slankeoperasjonen har endret både innstillingen og vanene mine, forteller hun.

Vi besøker henne hjemme på Eidsvoll hvor hun har fått nye rutiner som blant annet innebærer trening i kjellerstua. Ofte med datteren Stine som treningspartner.

- Hun presser meg bra. Jeg tuller med henne og kaller henne personlig tyrann isteden for personlig trener.

Treningen har blitt en naturlig del av hverdagen - uten uoppnåelige mål: Hjemmetrening, noen spaserturer og rask gange to ganger daglig, til og fra jobb, gjør susen. Ingerlise har fått et nytt forhold til trening og understreker at det ikke trenger å være vanskelig.

Jeg følger bare oppskriften og grubler ikke unødvendig på et opplegg som virker, sier hun.

28 kilo ned etter slankeoperasjon

Etter slankeoperasjonen merker Ingerlise at sultfølelsen har roet seg. Dette henger blant annet sammen med at operasjonen nullstiller ubalansen mellom sultfølelse og forbrenning.

SE OGSÅ: Professor og fedmekirurg Peter Funch-Jensen forklarer hvordan slankeoperasjon gjør varig vekttap mulig

- Jeg har gått ned 28 kilo og er veldig fornøyd med det, sier Ingerlise.

Slankeoperert dame måker snø

Hun var nylig på oppfølging hos LHLs ernæringsfysiolog som kunne bekrefte at alt er som det skal. Hittil er 55 prosent av overvekten borte, og nedgangen fortsetter som forventet.

Kort ventetid på slankeoperasjon hos LHL

Dystre framtidsutsikter og håpet om endelig å oppnå varig vekttap gjorde Ingerlise mentalt innstilt på å gjøre alt for å lykkes.

For meg var nøkkelen å være mentalt forberedt. Det som fikk meg til å bestemme meg var en video på Facebook med en som hadde oppnådd veldig gode resultater med slankeoperasjon. Jeg var i riktig modus og bestilte operasjon hos LHL samme dag, forteller hun.

Du er ikke alene

- Det som hindret meg fra å gjøre dette tidligere var at jeg trodde overvekten var noe jeg måtte overvinne selv. Da skjedde det aldri noe. Bortsett fra at jeg ble demotivert, isolert og immobil.

Å bestemme seg for å ta slankeoperasjon er på mange måter å be om hjelp til selvhjelp. Frykt for inngrepet og stigma rundt både fedme og operasjon kan hindre mange i å ta tak i problemet.

Har du over 30 i BMI er det beste du kan gjøre å snakke med kvalifisert helsepersonell. Er slankeoperasjon eller annen behandling det riktige for deg?

For den som grubler og har det dårlig med seg selv, er det viktig å snakke med noen som forstår.

- Det er en befrielse å ikke sitte alene med tankene, sier Ingerlise og legger til: Men det krever styrke å innse at man trenger hjelp, og mot til å be om den.

Råd til deg som vurderer slankeoperasjon

Ingerlises råd til deg som vurderer slankeoperasjon er å være mentalt klar, og villig til å følge oppskriften.

- Ikke tro at dette er en lett utvei. Det er rutiner du må følge. Men når alt er prøvd: Ikke nøl. Slankeoperasjon er ingen lettvint løsning som ordner alt i livet ditt, men det er en innmari god hjelp.

Bestill gratis rådgivning om slankeoperasjon

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.