Hopp direkte til innhold
Foto: Agurtxane Concellon

Fordeler og ulemper ved å ta slankeoperasjon

I tillegg til å gå raskt ned i vekt, får de aller fleste et enklere, sunnere liv etter slankeoperasjon. Samtidig er ingen kirurgiske inngrep uten risikofaktorer. Vi har samlet de viktigste plussene og minusene for deg som er i tenkeboksen.

Fordeler ved å ta slankeoperasjon:

Raskt ned i vekt. Et gjennomsnittlig vekttap på 1 – 2 kilo i uken er realistisk. Statistikk viser at man ved gastric bypass og gastric sleeve oppnår et gjennomsnittlig vekttap på 80 prosent av overvekten.

Varig vekttap. Slankeoperasjon er den behandlingen som gir best effekt over tid. Følger du retningslinjene for kostholdssammensetning og utfører regelmessig mosjon, har du god mulighet for å oppnå varig vekttap.

Mindre risiko for helseproblemer. En slankeoperasjon kan gi stor helsegevinst i form av bedret livskvalitet og forebygging av tilstander som diabetes, søvnapné, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, enkelte former for kreft, slitasje i ledd, fertilitets- og potensproblemer.

Enklere hverdag. Vektreduksjonen gjør all hverdagsaktivitet lettere. Alt fra husarbeid, lek med barna og gange – til fritidsaktiviteter som sykling og skiturer, vil oppleves enklere når du går ned i vekt.

Ny og sunnere livsstil. Etter operasjonen følger du kostholdsråd fra ernæringsfysiologer. Siden magesekken er redusert må du spise flere små måltider med sunn, næringsrik mat.

Handle klær hvor du vil. Mange som lider av fedme har erfart at det er vanskelig å finne klær som passer, og har kanskje måttet handle i spesialbutikker. For mange er det en stor opplevelse å kjøpe nye klær for første gang etter slankeoperasjonen.

Bedre søvn. Slankeoperasjon minsker risikoen for søvnapné. I tillegg blir det mindre press på kroppen når du sover.

Kort opphold på klinikken. Vanligvis er du ikke innlagt mer enn 1,5 døgn. Du møter til operasjon på morgenen, og skrives ut etter lunsj dagen etter. Du overnatter på enerom, og kan ha med deg pårørende som kan overnatte på pasienthotellet i samme bygg.

Ingen store sår. Operasjonen gjøres som kikkhullskirurgi, og du får kun fem små sår på magen etter operasjonen.

God oppfølging av fagfolk. Hos LHL får du tett oppfølging av leger, ernæringsfysiologer og sykepleiere før, under og etter operasjon. Vi har erfarne kirurger, eget pasienthotell og scorer høyt i pasienttilfredshetsundersøkelser.

Ulemper ved å ta slankeoperasjon:

Risiko for komplikasjoner. Som med all annen kirurgi, vil det være en viss risiko for komplikasjoner. Risikoen er ved slankeoperasjoner er imidlertid lav. Komplikasjoner som kan oppstå på kort sikt er blødning, blodpropp, infeksjon og lekkasje. Vi gjør mange tiltak for å unngå at dette oppstår og har gode rutiner for rask behandling.

Vitamin- og mineraltilskudd. De fleste må ta dette resten av livet. Etter operasjonen er opptaket av vitaminer og mineraler nedsatt, derfor trenger man ekstra tilskudd.

Du må spise mindre. Det kan ta litt tid å bli vant til å spise mat i små mengder, og det oppleves rart å være mett selv om det fortsatt er masse god mat igjen på tallerkenen.

Stigmatisering. Dessverre er det folk som tenker at det å bli slankeoperert er en lettvint løsning for folk som ikke «gidder» å gå ned i vekt på egenhånd.

Overflødig hud. Rundt 30 prosent av overvektsopererte får behov for å fjerne overflødig hud. Det kan dekkes av det offentlige etter visse kriterier.

Det koster penger. Prisen inkluderer to forundersøkelser, operasjon med innleggelse, ett års oppfølging med to telefonkontroller og to kontroller med personlig oppmøte. I tillegg har du tilgang på kirurg, ernæringsfysiolog og sykepleier etter behov det første året.

Bestill gratis rådgivning om slankeoperasjon

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.