Hopp direkte til innhold
Overvekt

Gastric bypass

Gastric bypass gjennomføres for å gjøre det enklere å gå ned i vekt, fordi en liten magesekk betyr at du må spise små og hyppige måltider. Da blir du fortere mett og mindre sulten.

Gastric Bypass Pris
118 000,-
Første konsultasjon
Gratis
Inkluderer forundersøkelser, operasjon med innleggelse, og ett års oppfølging fra tverrfaglig team.
Ansvarlig lege:
Peter Funch-Jensen
  • Ventetid: Kort ventetid på første konsultasjon. Det er ingen ventetid på operasjon, men det går i gjennomsnitt 6-8 uker mellom første konsultasjon og operasjon. Denne tiden brukes til forberedelser som vektreduksjon og optimalisering av medisinske sykdommer.
  • Varighet: Selve operasjonen tar rundt 45 minutter. Du møter til operasjon samme morgen, og du reiser hjem etter lunsj dagen etter.
  • Sykmelding: Alle får inntil 6 ukers sykmelding. Du trenger tid og ro til å få i deg næring etter operasjonen. I tillegg er det enkelte restriksjoner på aktivitet de første ukene.

Hva er gastric bypass?

Gastric bypass er den mest brukte slankeoperasjonsprosedyren i verden. En gastric bypass operasjon fører til at du går ned i vekt ved å endre hvordan magen og tynntarmen håndterer maten du spiser. Etter operasjonen blir magesekken mindre, og du vil føle deg mett etter svært lite mat. Maten du spiser vil ikke lengre ende opp i magen og tynntarmen, og på grunn av dette vil ikke kroppen lengre motta alle kaloriene fra maten du spiser.

I trygge hender med vårt tverrfaglige oppfølgingsteam

Hos oss får du tett oppfølging av leger, ernæringsfysiologer og sykepleiere før, under og etter operasjon. LHL-sykehuset Gardermoen er Norges nyeste og mest tilgjengelige sykehus. Vi har erfarne kirurger, eget pasienthotell og har høy pasienttilfredshet.

Symptomer

Har du svært høy BMI, og gjentatte ganger mislyktes med å gå ned i vekt ved hjelp av kosthold og trening, så kan gastric bypass være et alternativ for deg.

De fleste som opereres har en eller flere sykdommer eller skader, for eksempel diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, slitasje i ledd, søvnapné og/eller fertilitetsproblemer. Disse plagene kan reduseres eller kureres fullstendig med en gastric bypass-operasjon

Helsegevinster etter en gastric bypass:

  • Redusere eller kurerer sykdommer eller skader 
  • Bedre livskvalitet
  • Forebygging av potensielle livstruende tilstander

 

Passer for

Hvem kvalifiserer for gastric bypass?

Kriterier for Gastric Bypass: 

  • Mislyktes med vektnedgang vha. kosthold og trening
  • Du har en Body mass index (BMI) på 40 eller mer
  • Du har en BMI 35-40 med fedmerelaterte følgesykdommer som for eksempel høyt blodtrykk, diabetes, høyt kolesterol, søvnapné eller leddsmerter
  • Tungtveiende medisinske årsaker ut i fra en helhetsvurdering av helsesituasjonen, for eksempel diabetes

Evaluering av om du kan få gastric bypass-operasjon

Selv om du oppfyller gastric bypass-kriteriene over, så kan det hende du må oppfylle andre medisinske krav for å kunne kvalifisere deg for overvektskirurgi. Prosessen for å finne ut om du er kvalifisert vil sannsynligvis være omfattende, og vil foregå på konsultasjon. 

Gastric bypass konsultasjon

På konsultasjonen møter du deler av vårt tverrfaglige team - vanligvis lege, kostholdsekspert, psykolog, kirurg og/eller annet helsepresonell. Disse vil vudere om gastric bypass er passende for deg.

Evalueringen går i hovedsak ut på å vurdere om de helsemessige fordelene ved en gastric bypass-operasjon oppveier potensielle risikoer, og om pasienten er mentalt og medisinsk klar for å gjennomgå prosedyren.

Passer ikke for

Du er ikke en kandidat for gastric bypass overvektskirurgi dersom du er under 18 år, eller lider av en av følgende sykdommer eller lidelser: spiseforstyrrelse, psykiske lidelser, rusproblemer, psykisk utviklingshemming eller sykdommer som innebærer vesentlig større risiko.

Behandlingsdetaljer

En gastric bypass-operasjonen innebærer at magesekkens størrelse reduseres med ca. 95 prosent, og tarmene kobles om. Din «nye» magesekk lages av en del av din opprinnelige, og rommer ca. 20–30 ml. Deretter kobles den til tynntarmen og fører til at du får en tidlig og vedvarende metthetsfølelse. Den lille magesekken betyr også at du må spise små og hyppige måltider, og at toleransen for fett og sukker reduseres.

illustrasjon av gastrisk bypass

Om forløpet

Forberedelser

God oppfølging før og etter operasjonen er viktig for et godt resultat. Allerede ved forundersøkelsen møter du derfor det tverrfaglige teamet som skal følge deg før, under og etter operasjonen. Teamet består av kirurg, sykepleier og klinisk ernæringsfysiolog. De gir deg råd om hvilke forberedelser som er nødvendige i ukene før operasjonen.

Det er viktig å starte livsstilsendringen allerede før operasjonen. Spis sunt og beveg deg. Forbered deg mentalt på å endre matvaner, og gjør praktiske forberedelser som innkjøp av tilpasset mat, medisiner og vitaminer.

Du må blant annet endre kostholdet slik at vekten går ned og leveren blir mindre, dette er for å unngå komplikasjoner under operasjonen. De fleste anbefales 5-10 prosent vektreduksjon. Dette er for å slanke leveren og optimalisere forholdene før operasjonen.

Det er viktig at du får i deg tilstrekkelig med væske og starter lett mosjonering, for eksempel gå- og sykkelturer. Enkelte medisiner må du ta en pause fra.

Vi anbefaler at du unngår røyk og snus i 4-8 uker før operasjon. Dette er for å optimalisere blod- og oksygenforsyningen til vevet. For å skåne mage-tarmslimhinnen anbefaler vi at du avstår fra alkohol minst 4 uker før operasjon.

Selve dagen

På operasjonsdagen vil du bli tatt imot av en sykepleier som gjør deg klar til operasjon. Du kan gjerne ha med en pårørende eller venn som kan være hos deg før og etter operasjonen.

Det er vanlig å kjenne seg litt svimmel og øm i magen. Narkosen kan gjøre at du blir kvalm det første døgnet. Det blir satt inn luft i magen under operasjonen, derfor kjenner mange luftsmerter de første dagene.

I timene etter operasjonen vil du bli overvåket nøye på en egen avdeling hvor pårørende dessverre ikke kan oppholde seg. Forsiktig aktivitet og diverse rutiner vil bli satt i gang raskt for å hjelpe blodsirkulasjonen og redusere risikoen for komplikasjoner. Deretter er det viktig å både lage og følge gode rutiner for matinntak og mosjon.

Vi ønsker at du er ute av senga og går noen skritt allerede to timer etter operasjonen, deretter vil vi at du beveger deg regelmessig under sykehusoppholdet.

Etter operasjonen får du smertestillende etter behov, og du får resept på tabletter du skal ta hjemme.

Etter

Du kan gjøre de fleste dagligdagse aktiviteter når du kommer hjem. Hardere trening som aerobic og styrketrening må du vente med til det har gått 3-6 uker.

Vi anbefaler at du unngår røyk og snus i 8 uker etter operasjonen. Dette er for å optimalisere blod- og oksygenforsyningen til vevet. For å skåne mage-tarmslimhinnen anbefaler vi at du avstår fra alkohol minst 3 måneder etter operasjon.

Gjennom de første fire ukene etter operasjonen går du gradvis over fra flytende næring til mat med vanlig konsistens. Etter én måned kan du spise vanlig mat igjen.

Siden magesekken er mye mindre må du spise flere små måltider per dag. Fire hovedmåltider og to mellommåltider er en god fordeling. Du skal bruke god tid på måltidene, og drikke kun før og etter maten. Siden du inntar mindre mengder mat enn før er det viktig at du spiser sunn, næringsrik mat – og unngår mye sukker og fett.

Etter operasjonen må du ta vitamintilskudd. Årsaken er at du spiser mindre mat enn tidligere, og det blir vanskeligere å dekke ditt totale vitaminbehov gjennom kosten.

Rundt 40 prosent av overvektsopererte får behov for å fjerne overflødig hud. Det kan dekkes av det offentlige etter visse kriterier.

Oppfølging

Etter operasjonen vil du ha tett kontakt med teamet fram til første kontroll, som er på klinikken etter seks uker. Vi tilpasser deretter oppfølgingen til de behov du har underveis, og det første året er inkludert i operasjonsprisen.

Det videre opplegget bør vare i opp til fem år, og vi legger en god plan sammen med deg for hvordan dette skal være.

Risiko

Komplikasjoner som kan oppstå på kort sikt er blødning, blodpropp, infeksjon og lekkasje. Vi gjør mange tiltak for å unngå at dette oppstår og har gode rutiner for rask behandling.

Som med all annen kirurgi, vil det være en viss risiko for komplikasjoner. Det er svært sjelden at en person dør etter en slankeoperasjon. Risikoen er lavere enn 0,1 prosent.

Noen opplever magesmerter eller kvalme i forbindelse med måltider. Derfor er det viktig å spise små, regelmessige måltider, og å bruke god tid ved matbordet. Spis næringsrik mat og ta vitamintilskudd for å unngå avmagring og vitaminmangel.

Du kan oppleve å miste mer hår enn normalt og at neglene blir mer skjøre – dette er fordi kroppen prioriterer å tilføre næring til de livsviktige organene når du går ned i vekt.

En slankeoperasjon øker også risikoen for brokk/tarmslyng, magesår og galle- og nyresteinssykdom.

Våre spesialister

Våre spesialister - slankeoperasjonsteamet

Hilde Gudem

Klinisk ernæringsfysiolog
LHL-sykehuset Gardermoen

Hilde er klinisk ernæringsfysiolog og du møter henne både på utredningen før og oppfølgingen etter operasjonen.

Hun har jobbet med fedmekirurgi siden 2010 og har vært ansatt i LHL siden juni 2019.

Robin Gaupset

Robin Gaupset

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.

Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.