Hopp direkte til innhold

I denne aldersgruppen er folk flest overvektige

En rapport fra Folkehelseinstituttet viser at omtrent 75 prosent av menn og 60 prosent av kvinner mellom 40 og 45 år er overvektige eller lider av fedme.

Når vi ser nærmere på hvem som har fedme og hvem som er overvektige, fordeler tallene seg slik: Omtrent 20 prosent av kvinnene og 25 prosent av mennene har fedme, mens 50 prosent av menn og 40 prosent av kvinner går inn under FHIs definisjon av overvekt.

Ifølge FHI lider en person av fedme dersom BMI-verdien passerer 30. I tillegg regnes en person med BMI mellom 25 og 29 som overvektig. Dette er riktignok ikke den eneste målestokken for overvekt, men en svært god indikator på hvorvidt det er anbefalt om du bør gå ned i vekt.

Her er noen konkrete eksempler på personer med overvekt og fedme:
Høyde Vekt BMI (Vekt / høyde x høyde)
170 cm 73 kg 25 - Overvekt
170 cm 87 kg 30 - Fedme
180 cm 82 kg 25 - Overvekt
180 cm 98 kg 30 - Fedme

BMI er ikke hele sannheten

Om du lurer på om vekten din kan føre til helseproblemer bør du ikke trekke konklusjoner ut fra en enkel BMI-test. BMI-verdien tar for eksempel ikke hensyn til kroppssammensetningen.

En person som veier 100 kg og har 10 prosent kroppsfett, vil få lik BMI med en person som veier 100 kg og har 30 prosent kroppsfett. Dette til tross for at sistnevnte har tre ganger så mye kroppsfett.

Folk som trener regelmessig anbefales derfor ikke å bruke BMI som målestokk ettersom musklene de bygger opp veier tungt og gir en misvisende BMI-verdi.

BMI-verdien sier heller ingenting om hvor fettet sitter. Når tiltak mot problematisk overvekt skal vurderes, må omkretsen rundt magen tas i betraktning. Dette fordi magefettet i stor grad påvirker blodårene og kan gi åreforkalkninger og hjerteproblemer. Skal du finne ut om du har fedme som er eller kan bli et helseproblem, bør du med andre ord gjøre det sammen med en lege eller annen fagperson.

Finn din BMI

Legg inn din høyde og vekt

Fedme og alvorlige sykdommer

Ikke overraskende viser rapporten at fedme øker faren for alvorlige helseplager:

  • Type 2-diabetes
  • Hjerte- og karsykdommer
  • Flere typer kreft
  • Pustestopp om natten (søvnapné)
  • Artrose ("slitasjegikt") i hofter og knær
  • Stigmatisering, psykiske plager og mistrivsel

Les mer: Overvektens farlige følgesykdommer

Et riktig steg i kampen mot fedme kan være å søke råd og hjelp fra noen med ekspertise og forståelse for hvordan du har det. LHL har et komplett tilbud for deg som ønsker å gå ned i vekt.

Hvordan slanke seg?

Alle som har forsøkt å kjempe mot kiloene, vet hvor krevende det kan være. Visste du at dersom du oppnår en høy nok fettprosent, vil kroppen kjempe imot enhver form for vektreduksjon? Disse mekanismene er langt sterkere enn all verdens selvkontroll, og fører til økt appetitt og høynet energiinntak. En fortvilt situasjon som krever gode, riktige tiltak.

Det er heldigvis hjelp å få: Kontakt LHL for en prat om hvilket tilbud vi har. Da får du en medisinsk vurdering av hvilke tiltak vi anbefaler akkurat deg. 

Bestill gratis rådgivning om slankeoperasjon

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.