Hopp direkte til innhold
Foto: Agurtxane Concellon

Ofte stilte spørsmål om slankeoperasjon

Er det trygt? Hva skjer før og etter? Hvor mye koster det? 31 spørsmål og svar til deg som vurderer slankeoperasjon.

1: Hvilke helsegevinster kan en slankeoperasjon gi?

De fleste som opereres har en eller flere sykdommer eller skader, for eksempel diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, slitasje i ledd, søvnapné og/eller fertilitetsproblemer. Disse plagene kan reduseres eller kureres fullstendig. En slankeoperasjon kan gi stor helsegevinst i form av bedret livskvalitet og forebygging av potensielt livstruende tilstander.

2: Er det ikke bare å trene mer og spise mindre?

Nei, for mange er det ikke så lett. En slankeoperasjon kan være et alternativ for de som gjentatte ganger har forsøkt å gå ned i vekt ved hjelp av diett og mosjon. Når man lider av fedme frigjøres det nesten ingen metthetshormoner etter et måltid, og man føler seg konstant sulten. Det er denne ubalansen som “nullstilles” etter en slankeoperasjon.

3: Er slankeoperasjon en lettvint løsning for late folk?

Nei. En operasjon er aldri en enkel løsning, og krever høy grad av egeninnsats for å oppnå ønsket resultat.

4: Hva skjer når jeg er inne til konsultasjon?

Du møter en kirurg og ernæringsfysiolog som snakker med deg om hva en slankeoperasjon innebærer. Før konsultasjonen kontrolleres vekt, midjemål og blodtrykk. Dersom du og kirurgen kommer frem til at en operasjon passer for deg, kan dere avtale operasjonsdato. Da tar vi i tillegg EKG og blodprøver før du reiser hjem.

5: Hvorfor skal jeg velge LHL?

Hos oss får du tett oppfølging av leger, ernæringsfysiologer og sykepleiere før, under og etter operasjon. Vi har erfarne kirurger, eget pasienthotell og scorer høyt på pasienttilfredshetsundersøkelser.

6: Må jeg ha henvisning fra lege?

Nei.

7: Slankeoperasjon pris: Hvor mye koster en slankeoperasjon?

Det er to ulike priser på slankeoperasjon hos LHL. Prisen er 98 000 kroner for gastric sleeve og 118 000 kroner for gastric bypass, de to vanligste operasjonsmetodene. Du kan velge å betale hele eller halve summen før operasjon, resten nedbetales i månedlige rater over seks måneder.

8: Hva er inkludert i prisen?

Slankeoperasjon prisen inkluderer to forundersøkelser, operasjon med innleggelse, ett års oppfølging med to telefonkontroller og to kontroller med personlig oppmøte. I tillegg har du tilgang på kirurg, ernæringsfysiolog og sykepleier etter behov det første året.

9: Kan hvem som helst blir slankeoperert?

Nei, du må ha BMI over 30 og følgesykdommer, eller BMI over 35.
Bruk vår BMI-kalkulator for å se om du kvalifiserer for slankeoperasjon.

10: Hvem kan ikke ta en slankeoperasjon?

Personer med spiseforstyrrelse, enkelte psykiske lidelser, rusproblemer, psykisk utviklingshemming eller sykdommer som innebærer vesentlig større risiko. Du kan heller ikke være under 18 år.

11: Er det lang ventetid på slankeoperasjon?

Det er ingen ventetid på operasjon, men det går i gjennomsnitt 6-8 uker mellom første konsultasjon og operasjon. Denne tiden brukes til forberedelser som vektreduksjon og optimalisering av medisinske sykdommer.

12: Hvordan forbereder jeg meg?

Det er viktig å starte livsstilsendringen allerede før operasjonen. Spis sunt og beveg deg. Forbered deg mentalt på å endre matvaner, og gjør praktiske forberedelser som innkjøp av tilpasset mat, medisiner og vitaminer.

13: Kan jeg drikke alkohol før og etter slankeoperasjon?

For å skåne mage-tarmslimhinnen anbefaler vi at du avstår fra alle typer alkohol minst 4 uker før operasjon og 3 måneder etter operasjon.

Slankeoperasjon og alkohol

Etter en slankeoperasjon må man introdusere alkohol på nytt. Det er viktig at dette ikke går ut over ditt engasjement og investering i en sunn livvstil.

Følg disse retningslinjene for alkohol etter slankeoperasjon:

  1. Unngå alkohol de første tre månedene etter slankeoperasjonen.
  2. Etter tre måneder har gått, unngå alkohol som inneholder kullsyre, samt sukkerholdige drinker.
  3. Husk! Etter en slankeoperasjon kan selv små mengder alkohol føre til alkoholforgiftning og lavt blodsukker.
  4. Etter operasjonen vil kroppen ta opp alkohol raskere enn før. Alkohol vil samtidig skilles saktere ut i kroppen enn før. Bruk derfor tid til å forstå hva kroppen din tåler, og tilpass riktig mengde mat og drikke til den nye kroppen din.
  5. Som en tommelfingerregel; Ikke kombiner mat og drikke. Vent i 30 minutter etter et måltid med å konsumere væske for å holde mat lengst mulig i magesekken.
  6. Du kan nyte ett glass vin til mat i festlige arrangementer, men dette bør skje sjeldent.
  7. Vær obs på kaloriinnholdet i alkohol.
  8. Dersom du nyter alkohol regelmessig for å håndtere stress og følelser, kontakt legen din.

14: Slankeoperasjon og røyking: Kan jeg røyke før og etter operasjon?

Vi anbefaler at du unngår røyk og snus i 4-8 før operasjon, og 8 uker etter operasjonen. Dette er for å optimalisere blod- og oksygenforsyningen til vevet. 

15: Må jeg gå ned i vekt før operasjonen?

Ja, de fleste anbefales 5-10 prosent vektreduksjon. Dette er for å slanke leveren og optimalisere forholdene før operasjonen. En ernæringsfysiolog hjelper deg med å planlegge en 3-4 ukers lavkaloridiett i forkant av operasjonen.

 

Spørsmål om selve operasjonen:

16: Hvilke operasjonstyper kan jeg velge?

Du kan velge mellom de to som har vist seg å gi best langtidsresultater: gastric sleeve og gastric bypass. Operasjonstypen blir bestemt i samråd med kirurgen.

17: Hvordan foregår operasjonen?

Den gjøres som kikkhullskirurgi, og du får kun 5 små sår på magen etter operasjonen. En svært sjelden gang (1 av 1000) må kikkhullsoperasjonen gjøres om til en åpen operasjon.

18: Hvor lenge varer operasjonen?

Selve operasjonen tar rundt 45 minutter.

19: Hvilke komplikasjoner kan oppstå i forbindelse med operasjonen?

Komplikasjoner som kan oppstå på kort sikt er blødning, blodpropp, infeksjon og lekkasje. Vi gjør mange tiltak for å unngå at dette oppstår og har gode rutiner for rask behandling.

20: Hvor farlig er en slankeoperasjon?

Som med all annen kirurgi, vil det være en viss risiko for komplikasjoner. Det er svært sjelden at en person dør etter en slankeoperasjon. Risikoen er lavere enn 0,1 prosent.

21: Hvilke bivirkninger kan oppstå i etterkant?

Noen opplever magesmerter eller kvalme i forbindelse med måltider. Derfor er det viktig å spise små, regelmessige måltider, og å bruke god tid ved matbordet. Spis næringsrik mat og ta vitamintilskudd for å unngå avmagring og vitaminmangel. Du kan oppleve å miste mer hår enn normalt og at neglene blir mer skjøre – dette er fordi kroppen prioriterer å tilføre næring til de livsviktige organene når du går ned i vekt. En slankeoperasjon øker også risikoen for brokk/tarmslyng, magesår og galle- og nyresteinssykdom.

22: Hvor lenge er jeg innlagt i forbindelse med operasjonen?

Normalt 1,5 døgn. Du møter til operasjon på morgenen, og skrives ut etter lunsj dagen etter. Du overnatter på enerom, og kan ha med deg pårørende som kan leie seg inn på pasienthotellet i samme bygg.

 

Tiden etter operasjon:

23: Blir jeg sykemeldt?

Ja, alle får 4 ukers sykemelding. Dette er fordi du trenger tid og ro til å få i deg næring etter operasjonen. I tillegg er det enkelte restriksjoner på aktivitet de første ukene.

24: Hvordan føler jeg meg rett etter operasjonen?

Det er vanlig å kjenne seg litt svimmel og øm i magen. Narkosen kan gjøre at du blir kvalm det første døgnet. Det blir satt inn luft i magen under operasjonen, derfor kjenner mange luftsmerter de første dagene. Avføringsmønsteret endrer seg og de fleste kjenner at de har mindre energi de første ukene. Etter operasjonen får du smertestillende etter behov, og du får resept på tabletter du skal ta hjemme.

25: Hvor mye kan jeg bevege meg etter operasjonen?

Vi ønsker at du er ute av senga og går noen skritt allerede to timer etter operasjonen, deretter vil vi at vi at du beveger deg regelmessig under sykehusoppholdet. Du kan gjøre de fleste dagligdagse aktiviteter når du kommer hjem. Hardere trening som aerobic og styrketrening må du vente med til det har gått 3-6 uker.

26: Hvor fort går jeg ned i vekt?

Det er svært individuelt og avhenger av egeninnsatsen din når det gjelder matvaner og mosjon. Et gjennomsnittlig vekttap på 0,5 – 2 kilo i uken er et bra og realistisk mål.

27: Hvor mye går jeg ned i vekt?

Statistikk viser at man ved gastric bypass og gastric sleeve oppnår et gjennomsnittlig vekttap på 80 prosent av overvekten.

28: Kan jeg legge på meg igjen etter en slankeoperasjon?

Ja, det er mulig. Men følger du retningslinjene for kostholdssammensetning og utfører regelmessig mosjon, har du god mulighet for å oppnå varig vekttap. Statistisk sett er operasjon det tiltaket som gir best langtidsresultat.

29: Når kan jeg spise normal mat igjen?

Gjennom de første fire ukene etter operasjonen går du gradvis over fra flytende næring til mat med vanlig konsistens. Etter én måned kan du altså spise vanlig mat igjen.

30: Hvilke kostholdsråd skal jeg følge etter en slankeoperasjon?

Siden magesekken er mye mindre må du spise flere små måltider per dag. Fire hovedmåltider og to mellommåltider er en god fordeling. Du skal bruke god tid på måltidene, og drikke kun før og etter maten. Siden du inntar mindre mengder mat enn før er det viktig at du spiser sunn, næringsrik mat – og unngår mye sukker og fett.

31: Må jeg ta vitamintilskudd resten av livet?

Ja, de fleste må gjøre det. Etter operasjonen spiser du mindre mat enn tidligere, og det blir vanskeligere å dekke ditt totale vitaminbehov gjennom kosten.

32: Må jeg fjerne overflødig hud etter operasjonen?

Rundt 40 prosent av overvektsopererte får behov for å fjerne overflødig hud. Det kan dekkes av det offentlige etter visse kriterier.

Bestill gratis rådgivning om slankeoperasjon

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.