Hopp direkte til innhold
Foto: Getty Images

Er du mann og overvektig? Ta problemet på alvor

Det er like mange av hvert kjønn som lider av fedme, og menn er mer utsatte for hjerte- og karsykdommer. Allikevel står menn for kun 20 prosent av alle slankeoperasjoner i Norge. Hvorfor er det slik?

- For det første er det nok en del som underestimerer sin egen vekt. Når de får høre at de har en altfor høy BMI, unnskylder de seg for eksempel med at "ja, men mye av det er jo muskler", sier Erik Arnesen, ernæringsfysiolog hos LHL.

Mange menn ser heller ikke på overvekt som et stort problem.

- Ofte vet de ikke engang hvor mye de veier, overvekt er ikke noe som nødvendigvis blir sett på som en fare. Til sammenligning er kvinner gjerne mer opptatt av vekten sin hele livet. Selv blant barn er det mange flere jenter enn gutter som prøver å gå ned i vekt, selv om overvekt er vanligere blant gutter.

Livsfarlige følgesykdommer

Fedme medvirker årlig til rundt 2400 dødsfall og trolig flere tilfeller av hjerte- og karsykdommer, diabetes og andre kroniske sykdommer. Det finnes studier som antyder at risikoen for følgesykdommer er høyest for menn. 

- I 2016 var det en stor studie (over 10 millioner mennesker)* som viste at menn med fedme hadde høyere risiko for å dø tidlig enn normalvektige menn, og at risikoøkningen var større enn blant kvinner. Samtidig er det enkelte undersøkelser som viser det motsatte, så det er vanskelig å konkludere den ene eller andre veien. Man må se på flere risikofaktorer, mener Arnesen.

Menn har flere ytre risikofaktorer som høyt blodtrykk og kolesterol. Det kan bidra til at konsekvensene ved overvekt blir mer alvorlige. Mange overvektige menn har hjerte- og karsykdommer, som igjen øker risikoen for hjerteinfarkt.

- I tillegg er fettet mer konsentrert rundt magen og på overkroppen.  Fett rundt organene kan for eksempel gi høyere insulinnivå, som igjen bidrar til diabetes. Menn har rett og slett en mer ugunstig fettfordeling. Dersom livvidden er på 102 cm eller mer hos menn, og 88 cm eller mer hos kvinner, har man en økt risiko for følgesykdommer. En annen sykdom som er typisk for overvektige menn er søvnapné, noe som også er knyttet til økt dødelighet.

Enklere for menn å gå ned i vekt

- Heldigvis tror jeg menns holdninger til vekt og helse er i endring. De guttene som vokser opp i dag er mye likere jenter når det gjelder å ta kroppen på alvor, sier Arnesen.

Hvordan skal budskapet nå den eldre garde? Ernæringsfysiologen mener det er én yrkesgruppe som har et ekstra ansvar:

- Fastleger må bli flinkere til å ta opp fedmeproblematikk med pasientene sine. Mange synes det er ubehagelig å ta opp temaet, spesielt når pasienten er en mann. Det er viktig at menn får vite at det er mulig å gjøre noe med problemet. Menn har faktisk noen fordeler når det gjelder å gå ned i vekt, avslutter Arnesen:

- Menn veier gjerne mer og har mer kroppsfett. Dessuten er forbrenningen høyere enn hos kvinner. Begge disse faktorene bidrar til at kiloene forsvinner raskere.

Les også: Dette kreves for å kvalifisere til slankeoperasjon

Bestill gratis rådgivning om slankeoperasjon

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.