Hopp direkte til innhold
Foto: Getty Images

Overvekt kan forhindre graviditet

Tidligere trodde vi at problemet kun hadde årsak i kvinnens BMI. Nyere forskning viser imidlertid at også fars vekt påvirker fruktbarheten. Dette forteller Sigrun Kjøtrød, seksjonsoverlege ved fertilitetsseksjonen, St Olavs hospital.

– Fedme hos far er negativt for fertiliteten og medfører økt risiko for metabolsk sykdom hos barnet. Mekanismen her er hormonforstyrrelser med mindre mannlig kjønnshormon (testosteron) hos mannen, økt oksidativt stress i sædcellene og negativ effekt på mannens DNA. Dette i tillegg til at antallet sædceller er klart redusert hos menn som lider av fedme, forklarer Kjøtrød.

Så langt foreligger det ikke studier som dokumenterer at menns fertilitet bedres etter slanking. For kvinners del er imidlertid virkeligheten en annen. 

Overlege Sigrun Kjøtrød PortrettfotoOverlege Sigrun Kjøtrød

Vektreduksjon hjelper

Hos overvektige kvinner er tilstanden Polycystisk Ovarial Syndrom (PCOS) en vanlig årsak til barnløshet.

PCOS fører til væskefylte cyster i eggstokkene, og cystedannelsen forstyrrer eggstokkenes funksjon. Dette fører igjen til hormonforstyrrelser.

– Overvekt og fedme er direkte korrelert med PCOS, hvilket gir sjelden eller manglende eggløsning. Det er også dokumentasjon på at fedme og overvekt har negativ effekt på om det befruktede egget fester seg i livmorslimhinnen, sier Kjøtrød.

Den gode nyheten er at slanking kan bedre tilstanden og dermed øke sjansene for å bli gravid.

– Første og så langt beste behandling ved PCOS er kost- og livsstilsendring. Det er vist at 5-10% vektreduksjon bedrer tilstanden hos de fleste kvinner med PCOS, forteller hun.

Økt risiko for spontanabort

Overvekt og fedme minsker ikke bare sjansen for å bli gravid. Svangerskap hos kvinner med BMI på over 28, medfører ifølge Kjøtrød, økt fare for spontanabort, svangerskapskomplikasjoner og medfødte misdannelser.

– Overvekt og fedme øker risikoen for spontanabort. Videre er det også betydelig økt risiko for en rekke svangerskapskomplikasjoner så som svangerskapsforgiftning, svangerskapsdiabetes, morkakedysfunksjon og vekstavvik hos barnet, vanskeligere fødsler og økt risiko for keisersnitt.

– Det er dessverre også slik at risikoen for medfødte misdannelser hos barnet øker. Nyere dokumentasjon antyder også at det kan være sammenheng med økt risiko både for hjerte- og karsykdom og diabetes i voksen alder, dersom mor eller far led av fedme, forteller hun.

Den ideelle BMI

Kjøtrød opplyser at kvinnens BMI, ideelt sett bør ligge mellom 19 og 28 – og at de negative effektene øker jo større avviket fra normalvekt er.

– På bakgrunn av det vi i dag vet om sammenhengen mellom overvekt og risikosvangerskap, tilbyr vi ikke assistert befruktning før kvinnens BMI er under 32. Vi anbefaler alle med BMI på over 28 å forsøke å oppnå en vektreduksjon på 5 til 10 % før eventuell prøverørsbehandling igangsettes. Det er også viktig at vektreduksjonen kommer før man blir gravid. Det er trolig ikke gunstig å slanke seg når man er under prøverørsbehandling eller  tidlig i en graviditet, avslutter hun.

Bestill gratis rådgivning om slankeoperasjon

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.