LHL

Hopp direkte til innhold

Overvekt øker kreftrisikoen

Høy BMI øker risikoen for flere kreftformer. Sjekk om du er i faresonen.

Det er velkjent at overvekt kan føre til hjerte- og karsykdommer, diabetes og høyt blodtrykk. Det mange derimot ikke kjenner til er sammenhengen mellom høy BMI og risikoen for kreft. En stor britisk kreftstudie (1) viser at overvekt øker risikoen for minst 12 ulike krefttyper. 

Overvektige har spesielt økt risiko for å utvikle disse fire kreftformene:

  • Kreft i livmor (60 prosent økning)
  • Galleblære (31 prosent økning)
  • Nyre (25 prosent økning)
  • Lever (19 prosent økning)

Studien viser også at det er mer sannsynlig at overvektige utvikler kreft i tarmen, livmorhalsen, skjoldbruskkjertelen, eggstokkene, bukspyttkjertelen, endetarmen, brystkreft (etter overgangsalderen) og leukemi.

En internasjonal gjennomgang av mer enn 1 000 vitenskapelige studier (2) har funnet bevis for at overflødig kroppsfett også øker risikoen for kreft i andre organer, blant annet magesekken og hjernehinnen.

Hvorfor fører overvekt til kreft?

I følge Kreftforeningen (3) er det flere mulige forklaringer på hvorfor overvekt og fedme øker risikoen for kreft:

  • Fettvev produserer overskudd av østrogen. Kan gi økt risiko for kreft i livmoren og for brystkreft hos kvinner etter overgangsalder.

  • Insulin- og insulinlignende vekstfaktorer i blodet. Disse hormonene ser ut til å kunne stimulere utviklingen av kreftsvulster.

  • Det apetittregulerende hormonet leptin. Dette hormonet produseres også i fettvev og kan være med på å stimulere celledeling.

Andre forklaringer er at kreftfremkallende stoffer lagres i fettvevet og at overvektige mennesker ofte har en kronisk betennelsestilstand i kroppen. Det trengs imidlertid mer forskning for å forstå mekanismene som forklarer sammenhengen mellom overvekt og kreft.

Er du i faresonen?

Samtidig steg økningen i risiko jevnt for hver økning på 5 på BMI-skalaen, for eksempel fra 25 til 30.

Det tyder på én ting: Jo høyere BMI, jo verre.

En økning på 5 i BMI tilsvarer en vektøkning på rundt 16 kilo om du er 1,80 meter høy, og 14 kilo om du er 1,70 meter høy.

Vårt tilbud til deg som vil ned i vekt

Slankeoperasjoner som gir varig vekttap. LHL er blant landets fremste innen fedmebehandling og tilbyr to ulike operasjoner: Gastric sleeve og gastric bypass. Begge operasjonene innebærer at du får en mindre magesekk, som igjen begrenser matinntaket og øker metthetsfølelsen.

Ansvarlig lege: Peter Funch-Jensen

Bestill gratis rådgivning om slankeoperasjon

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.