Hopp direkte til innhold

Slankeoperasjon mot hjertesvikt?

Svensk studie viser at slankeopererte har større vekttap og halverer risikoen for hjertesvikt - sammenlignet med folk som slanker seg gjennom livsstilsendring.

Hjertesvikt er vanligere enn hjerneslag, og antallet som dør av det har økt de siste årene. En svensk studie peker nå på en ny årsak til sykdommen: Fedme.

Slankeoperasjon gir varig vekttap

Forskere ved Uppsala Universitetssykehus har sett på data fra rundt 26 000 mennesker som har gått gjennom en slankeoperasjon og sammenlignet med opplysninger om rundt 14 000 mennesker som har slanket seg gjennom livsstilsendring.

  • De slankeopererte veide gjennomsnittlig 18,6 kilo mindre enn livsstilsgruppa etter ett år
  • Etter to år var forskjellen økt til 22,6 kilo

Hadde denne forskjellen noe å si for risikoen for hjertesvikt de neste fire årene? Svaret var tydelig:

  • De som hadde gjennomgått slankeoperasjon hadde i gjennomsnitt halvert risikoen for hjertesvikt, sammenlignet med dem som hadde slanket seg med livsstilsendringer.

Jo større vekttap, jo lavere risiko for hjertesvikt

Forskerne så også at effekten var avhengig av hvor mye deltagerne gikk ned i vekt. Jo større vekttap, jo lavere risiko for hjertesvikt. De mener resultatene viser at fedme i seg selv er en av årsakene til disse hjerteproblemene.

Olaf Rødevand, hjertespesialist i LHL, er ikke overrasket over funnene:

Fedme er mye mer enn det som vises rent fysisk. Fettet endrer metabolismen og stoffskiftet i kroppen, som igjen påvirker hjertet og annen muskulatur. Å bevege seg med overvekt krever mer av hjertet. Fedme kan føre til diabetes type 2, hjerteinfarkt og flere følgesykdommer. Det er naturlig at hjertesvikt kan føyes til denne lista.

– Samtidig skal vi ikke overdramatisere. Studien viser at det var svært få tilfeller av hjertesvikt i begge gruppene de har fulgt. Den relative risikoen er altså ganske lav i utgangspunktet, sier Rødevand.

Slankeoperasjon gjør at du holder vekta nede

Den svenske studien er en ny bekreftelse på at kirurgi er en viktig del av fedmebehandling – og at en livsstilsendring alene ofte ikke holder i lengden.

– Langtidseffektene ved kirurgi er bedre. Blant folk som slanker seg på "tradisjonelt vis" er det bare fem prosent som klarer å holde vekta over tid. Slankeoperasjoner gjenoppretter den naturlige metthetsfølelsen, og er den eneste metoden som nærmest garanterer et langvarig vekttap, sier Rødevand.

– Derfor er det viktig at samfunnet ikke stigmatiserer mennesker som velger å ta slankeoperasjoner. Alle som gjennomgår en slankeoperasjon hos oss vet at det ikke er en lettvint snarvei, men en etterlengtet løsning på et helseproblem man har slitt med lenge, avslutter han.

Bestill gratis rådgivning om slankeoperasjon

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.