Hopp direkte til innhold

Slik unngår du trange blodårer

Stadig flere nordmenn har behov for utblokking av blodårer. Det kan ha en sammenheng med økende fedme og overvekt i befolkningen.

De nyeste tallene fra Nasjonalt register over hjerte- og karlidelser viser at antallet utblokkinger av trange blodårer aldri har vært høyere enn i 2016 (1). Totalt regner vi med at over 200 000 nordmenn har en hjertesykdom som skyldes trange blodårer i hjertet. Både kvinner og menn rammes, og årsakene er flere:

– Ofte er det en kombinasjon av arvelige faktorer og levesett. Diabetes type 2, høyt blodtrykk og høyt kolesterol er typiske årsaker. Avleiring av kolesterol og kalk gjør at blodåren blir "trangere", noe som øker risikoen for blodpropp, hjertekrampe og infarkt, sier Olaf Rødevand, hjertespesialist i LHL.

Sammenheng mellom fedme og trange blodårer

Overvekt og fedme i seg selv fører ikke til trangere blodårer, men Rydningen mener allikevel at det har en indirekte betydning.

– Fedme kan gi høyt blodtrykk, diabetes og høyt kolesterol – som igjen øker risikoen for trange blodårer. Det er kostholdet og aktivitetsnivået ditt som betyr mest, altså de samme faktorene som fører til fedme.

Han har følgende råd til deg som vil forebygge trange blodårer:

  • Vær aktiv. Trening er viktig, og intervalltrening er aller best.
  • Spis mindre sukker. Mange ser kun på fettinnhold, sukkeret er vel så farlig. Unngå hvitt brød.
  • Sjekk om du har diabetes. Spesielt om du er over femti år. Diabetes er en snikende sykdom som kan være vanskelig å oppdage.

Kan slankeoperasjon være løsningen?

– Kroppen har en utrolig evne til å reparere seg selv, og det er viktig å huske at skadene du har påført deg ikke trenger å være permanente. Metabolismen gjør at kroppen er i konstant endring, det gjelder også blodårene, sier Rødevand.

Nettopp derfor er det aldri for sent å gjøre livsstilsendringer. Lider du av fedme, kan en slankeoperasjon være et sjumilssteg i riktig retning.

– Vi har tidligere sett at slankeopererte har blitt kvitt diabetes. En slankeoperasjon kan senke blodtrykket, du kommer lettere i aktivitet og kostholdet blir bedre – alt dette minsker risikoen for trange blodårer. En slankeoperasjon er ikke en endelig løsning, men den beste måten å oppnå varig vektnedgang på, avslutter hjertespesialisten.

Bestill gratis rådgivning om slankeoperasjon

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.