LHL-sykehuset Gardermoen

Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Kosthold ved høyt blodtrykk

Mange studier viser at et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker reduserer blodtrykket. Det samme gjelder lavere inntak av salt og vektreduksjon.

Har du høyt blodtrykk anbefales du generelt å følge rådene for hjertevennlig kost. Særlig er det viktig å redusere inntaket av salt gjennom maten. Vanlig salt består av natrium og klorid, og det er natrium som øker blodtrykket.

Se rådene om salt i teksten om hjertevennlig kosthold.

Se også LHLs temasider om salt

Er du overvektig, vil selv noen få kilo vektnedgang ha blodtrykksreduserende effekt. Se egne råd i teksten om kosthold ved vektreduksjon.

Et moderat til høyt inntak alkohol øker også blodtrykket. Om du drikker alkohol jevnlig kan det være lurt å redusere inntaket for å redusere blodtrykket.

Publisert 21.10.2014