Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Kosthold ved høyt kolesterol

Har du høyt kolesterol anbefales du å følge rådene for hjertevennlig kost. Særlig viktig er det å redusere inntaket av mat med mye mettet fett og erstatte dette med noe umettet fett, samt med grønnsaker, frukt og grove kornprodukter, slik at inntaket av kostfiber er tilstrekkelig.

Kolesterol er et fettliknende stoff som inngår i viktige prosesser, blant annet dannelse av hormoner og vitamin D, samt oppbygging av cellevegger. I blodet har kolesterolet oppgaven med å pakke inn og frakte fettstoffer til alle kroppens celler. Kroppen lager kolesterol selv og tilførsel gjennom maten er dermed ikke nødvendig.

Et høyt inntak av mettet fett fører til at kroppen må lage mer kolesterol for å pakke inn og frakte fettet i blodet. En for stor produksjon fører til at noe kolesterol fester seg til åreveggen og bidrar til at årene fortettes over tid.
Det er viktig å begrense inntaket av mettet fett i kostholdet.

Les mer om mettet fett her.

I Norge er ost og fete kjøttprodukter den største kilden til mettet fett. Mange av oss spiser mye av disse matvarene på brød, knekkebrød og til middag. Ved høyt kolesterol anbefales det å redusere den totale mengden fett i kosten, særlig det mettede, samt å erstatte noe av dette med umettet fett. Det umettede omega-3 fettet fra fet fisk senker blodets evne til å levre seg og reduserer blodets innhold av triglycerider.

I tillegg er det viktig å spise rikelig med frukt og grønt, samt velge fullkornsprodukter. Kostfiber har en kolesterolsenkende effekt.

Det finnes kun kolesterol i matvarer fra dyr, fisk og skalldyr. Tabellen nedenfor viser innholdet i noen matvarer. Har du høyt kolesterol i blodet, anbefales et inntak på under 200 mg kolesterol per dag.

Matvarer (eks. i porsjoner) Kolesterol (mg)
1 egg (plommen) 213
15 g kaviar (torsk) 15
20 g lett leverpostei 20
150 g lever 340
150 g rogn 549
100 g rensede reker 184
150 g torsk/oppdrettslaks 112
1 dl H-melk 16
1 dl lettmelk 7
1 dl skummet melk 1
2 skiver helfet hvitost 18
2 skiver halvfet hvitost 11
2 skiver mager (30 %) hvitost  2
3 grillpølser (180 g) 83
1 (175 g) oksefilet 124
1 (175 gr) kyllingfilet 98

Høye triglyserider

Triglyserider er fettstoffer som finnes i blodet og i kroppens celler. Et høyt triglyseridnivå i blodet er uheldig. Det er særlig mat og drikke med mye fett og sukker, samt alkohol og overvekt som øker innholdet av triglyserider i blodet.

Har du høye triglyserider anbefales du å følge rådene om hjertevennlig kost, overvekt og høyt kolesterol.