Hopp direkte til innhold

Hvordan håndterer vi våre stressede liv? Trafikklyset og de tre magiske ord

Alle er vi stressa, i større eller mindre grad. Kanskje er det bilene foran deg i bilkøen? Eller at du ikke får tatt både oppvasken og brettet putevarene og vanne blomstene i huset på en og samme tid? Eller kanskje det kan være langt mer alvorlige forhold som redusert helse, ork eller overskudd? Uansett hva som stresser deg så reagerer vi ulikt på stress. Spørsmålet blir; hvordan angriper vi stresset og takler det mest mulig hensiktsmessig? Kanskje denne artikkelen vil kunne gi deg noen gode råd og tips på veien – veien mot et mer harmonisk, balansert liv?

Selv om vi reagerer forskjellig på stress er det likevel en del felles reaksjoner som mange kan kjenne seg igjen i. En visuell modell som sier noe om ulike reaksjoner på stress og alvorlighetsgraden av disse er "trafikklyset": Se for deg at man kan dele kroppens stressreaksjoner inn i 3, nemlig de grønne (ufarlige), gule (bekymringsfulle) og de røde (alvorlige). Jo flere av dine reaksjoner som kan puttes inn under det grønne lyset, jo bedre. Motsatt; jo flere røde – desto mer nødvendig er det å ta tak i stresset du måtte kjenne på.

De grønne stressreaksjonene er vanlige, ufarlige stressreaksjoner. Eksempler er: midlertidig hjertebank, midlertidig rykninger, svetter, tørrhet i munnen, sommerfugler i magen, kramper i brystet / magen, tissetrang eller anspenthet. Denne typen reaksjoner bør man mestre greit på egenhånd.

De gule stressreaksjonene er bekymringsfulle. Eksempler i denne kategorien kan være at man opplever tretthet, har dårlig søvn, tenker hele tiden, uro i kroppen, indre motstand / motvilje, irritabilitet og begynner å bli innesluttet og trekke seg gradvis mer og mer tilbake. Dette er reaksjoner hvor man bør ta grep.

De røde stressreaksjonene er tegn på alvorlig belastning på stress. Eksempler er at man begynner å glemme ting / blir fraværende, forverring av sykdommer (eksem), opplever uforklarlige smerter, blir mindre sosial, trekker seg tilbake, har økt aggresjonsnivå, opplever mage-tarmproblemer og eventuelle blødningsforstyrrelser. Disse punktene tyder på langt mer alvorlig grad av stress enn de grønne og gule. Her haster det med å ta tak i stresset og få dempet dette til et tilstrekkelig nivå.

Så hvordan skal man få til dette? Kanskje du har prøvd ut yoga, meditasjonsteknikker eller liknende før med varierende effekt? Hva om man kunne lære å ta i bruk enkle ord for å ta kontrollen og dempe stresset? Her kan de tre ordene "NEI", "HJELP" OG "PYTT" være til god hjelp.

"NEI" handler om å ta kontrollen raskt, effektivt og brått. Mange vil kunne oppleve dramatisk demping av stresset ved bare å kunne lære å si nei til oppgaver, krav, forventninger og liknende. Ved å si nei vil det også bli enklere for deg å kunne prioritere, noe som er helt grunnleggende innen stressmestringshåndtering. Mange er "ja"-mennesker og tar på seg for mye, for lenge. Tilslutt vil kanskje nok være nok, og tiden dermed inne for å lære seg å si noe så enkelt som "nei"?

Enkelte ganger er det svært nyttig å kunne be om "HJELP" fra andre. Spør man den andre på en fin måte vil vedkommende mest sannsynlig være behjelpelig med å avlaste deg. Det kan være så vel i arbeidslivet som i privatliv. Sammen står man sterkere, og opplevelsen av stress kan reduseres.

Ikke alt er like viktig. Ikke alt må gjøres her og nå. Noen ganger kan man også tenke over hvor viktig det som måtte stresse deg egentlig er. Kanskje du kan enten utsette oppgaven eller til og med slette den fra minnet? Det å kunne si "PYTT" viser også at man er i stand til å kunne prioritere viktige oppgaver framfor mindre viktige. Slik som Per Fugelli – en annerkjent sosialmedisiner – sier; noen ganger må man lære å gi "litt faen".

Om disse rådene vil hjelpe deg med å få mer kontroll over hverdagens krav, så har du lykkes å ta et steg mot et mer helsevennlig liv. Prøv dem ut i praksis – i ditt liv!

Lykke til!