Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Salt – en nasjonal saltdugnad

Det er gjort mange studier på sammenhengen mellom salt og hjerte- og karsykdom, og man har funnet en overbevisende sammenheng mellom et høyt inntak av salt og et høyt blodtrykk.

Et høyt blodtrykk kan over tid føre til mer omfattende hjerte- og karsykdom. Sammenhengen er dose-respons-avhengig, så jo mer salt du spiser, desto høyere blodtrykk risikerer du å få. WHO estimerer at over 30 % av befolkningen har blitt eller blir behandlet for høyt blodtrykk, og at enda flere vil få høyt blodtrykk i løpet av livet. I Norge er hjerte- og karsykdom den viktigste dødsårsaken, og det vil derfor være av stor betydning for folkehelsen om man fikk redusert saltinntaket i befolkningen.

På bakgrunn av dette kom Nasjonalt råd for ernæring og Helsedirektoratet i 2011 fram til en strategi for å redusere saltinntaket i befolkningen, og de oppfordrer helsemyndighetene til en nasjonal saltdugnad. Målet for strategien er en gradvis reduksjon i saltinntaket til seks gram/dag for kvinner og sju gram/dag for menn innen 2018, og videre ned til fem gram/dag for alle innen 2025. Menn har et høyere saltinntak enn kvinner fordi de spiser mer mat.

Vi har ikke mange gode studier på saltinntaket på individnivå, men befolkningsstudier viser at det gjennomsnittlige saltinntaket i dag ligger på åtte gram/dag for kvinner og ti gram/dag for menn. De viktigste kildene til salt i kosten er ferdigmat og bearbeidede matvarer (70-80 %). Videre får vi 10 % av saltet fra rene råvarer og resten fra bordsalt.

Spekemat, brød, frokostblandinger, pålegg, enkelte oster og snacks er matvarer som inneholder mye salt. Det er viktig å huske på at det er store individuelle forskjeller, fordi for eksempel inntaket av ferdigmat varierer mye.

Salt i matvarer:

 • 3 pizzastykker fra gatekjøkken inneholder 11 g salt
 • 1 porsjon Toro lasagne inneholder 0,8 g salt
 • 2 skiver kokt skinke inneholder 0,5 g salt
 • 2 skiver salami inneholder 1,2 g salt
 • 2 skiver hvitost inneholder 0,26 g salt
 • 1 porsjon tomatsuppe inneholder 1,4 g salt
 • 2 skiver industribakt brød inneholder 1,3 g salt
 • 1 ss soyasaus inneholder 2,4 g salt
 • 1 stor pose potetgull inneholder 6 g salt

De norske anbefalingene for ernæring og fysisk aktivitet angir et maksimalt saltinntak på 5-6 gram/dag, noe som tilsvarer i underkant av en teskje salt. En teskje salt er ca. 7 gram. Natriumet i saltet brukes i ulike metabolske reaksjoner i kroppen, så vi er avhengige av litt salt, men det er også natriumet som bidrar med de største negative effektene.

Man anslår at kroppens behov for salt er 1,5 gram/dag i et norsk klima, og noe mer hvis det er veldig varmt eller man svetter mye ved trening.

Mange av tiltakene man skal sette i gang for å redusere saltinntaket retter seg mot industrien, siden det er her det er mest å hente. Tiltakene går ut på å overvåke befolkningens inntak av salt og kunnskaper om salt og redusere saltet i matvarer på det norske markedet. Det bør settes strengere krav til produsentene for å få nøkkelhullsmerket på et produkt og et generelt krav til bedre merking av saltinnholdet i matvarer. Serveringssteder bør få pålegg om å bruke mindre salt, og det må forskes på hvordan man kan erstatte salt som konserveringsmiddel og smaksforsterker.

Noen av tiltakene retter seg direkte til forbrukerne. Man ønsker å spre kunnskap om salt i befolkningen, og en av måtene å gjøre det på er gjennom en side på facebook som heter «Helsedirektoratet – Helsa di». Her kan man finne nyttig informasjon og videoer om hvordan man kan redusere saltinntaket. Man ønsker også et tettere samarbeid med interesseorganisasjoner, som f.eks. LHL som også har en egne temasider om salt.

Praktiske tips

Her er noen praktiske tips til hvordan man kan redusere saltinntaket til hverdags:

 • Det meste av saltet kommer fra bearbeidet mat – lag mat fra bunnen av
 • Bruk råvarer og bearbeidede matvarer med lite salt
 • Har man dårlig tid en dag, kan en posesuppe eller en ferdigpizza forbedres ved at man tilsetter ekstra grønnsaker, rent kjøtt eller et egg i suppen
 • Se etter Nøkkelhullsmerket når du handler
 • Alternative smakstilsetninger: Sitron, pepper, hvitvins- eller kryddereddik og balsamico
 • Vær obs på saltinnholdet i produkter som buljong, soyasaus, østerssaus, parmesan og blandingskrydder
 • Bruk friske urter, rene urtekrydder, løk, hvitløk, chili og grønnsaker med sterk egensmak (f.eks. paprika og tomat) i matlaging i stedet for salt
 • Smak på maten når du lager den – ofte trenger maten mindre salt enn det som er oppgitt i oppskriften
 • Unngå salting av maten etter servering
 • Bak brød selv
 • Hvis du ikke kan bake brød selv: Industribakt brød inneholder mye salt, så et godt råd er å variere brødmaten med andre ting som grøt eller salater
 • Bruk rent vann som tørstedrikk. Vann fra springen inneholder ubetydelige mengder salt, mens noen typer mineralvann kan være tilsatt mye salt (1 gram salt per liter/0,4 gram natrium per liter).

Bruk av salt er ofte en vanesak, men behovet kan reduseres! Prøv å kutte ned på saltet en periode og se om behovet for salt i maten blir mindre.

Kilder

Helsenorge.no

Helsedirektoratet.no

Facebook.com/smaagrep

Norsk tidsskrift for ernæring

Who.int

Mat-helse.no