Hopp direkte til innhold

Unnskyldninger

For å kunne gjøre endringer i livet, må en vite hvilke utfordringer en har. Når du vet hvilke utfordringer du har og har bestemt deg for å gjøre noe med de, er det da slutt på unnskyldningene?

Nei, de fleste av oss har mange, og finner stadig på nye, unnskyldninger for å slippe ”å gå dørstokkmila” eller for å tillate seg å spise godsakene en er så sugen på. Kanskje var det slike hverdagslige unnskyldninger som gjorde at du begynte å røyke igjen sist du hadde bestem deg for å slutte?

Det er verken flaut eller unormalt å ty til unnskyldninger for hvorfor vi gjør ting vi ikke burde. Men de hjelper heller ikke. Ta tak i unnskyldningene og forsøk å finne ut hva du kan gjøre isteden!

Her kommer noen vanlige unnskyldninger, kanskje kjenner du deg igjen eller har du andre unnskyldninger? Det viktige er at du kjenner igjen unnskyldningene dine og finner en strategi du kan møte dem med. Her kommer tips til noen mestringsstrategier du kan prøve. Finn gjerne på egne strategier. Om du vil, kan du dele de med oss på Min Helse.

Mestringsstrategier øker mulighetene for å lykkes!

Fysisk aktivitet

  • ”Har ikke tid”. Barna skal ha leksehjelp, kjøres på fotball, speider, dans og kor. Selv skal du vaske hus, rydde og ordne til besøk i helgen. Til syvende og sist handler det om å prioritere. Litt ”shinings” må kanskje til, men ved å fire litt på kravene rekker du kanskje å gå en rask tur mens korøvelsen gjennomføres?
  • ”Har ikke tid”. Du er alene med barna som er for små til å være alene hjemme. Kanskje du ikke har tid til å reise på treningssenteret som planlagt. Kan du likevel finne tid til noen styrkeøvelser hjemme på stuegulvet mens barna ser barne-tv?
  • ”Jeg er så sliten”. Det stemmer helt sikkert! Likevel, er du sikker på at du føler deg bedre ved å innta sofaen slik du er mest fristet til? Ta på deg treningstøyet og kom deg ut. Spør deg selv etter 10 minutter; ”Skal jeg fortsette eller er jeg for sliten?” Dersom svaret er ”Ja, jeg er for sliten”, gå hjem med god samvittighet og ros deg selv for å ha prøvd på en dårlig dag. I 9 av 10 tilfeller, vil du gjennomføre økta som planlagt.

Kosthold

  • ”Jeg sprakk” – ok, du spiste mer enn du burde. Det er spist! Men du kan begynne på ny frisk med en gang, ikke vent til i morgen eller mandag. Da er det mer å rette opp...
  • ”Jeg hadde så lyst på noe søtt” – ok, men det har du hver dag en periode før du klarer å venne deg av med det. Sørg for at du spiser regelmessige måltider og nok mat gjennom dagen. Når suget kommer, må du tenke på noe annet. Gå en tur, les en god bok, løs kryssord eller finn noe å spise eller drikke som er ok. Et lite kveldsmåltid, skjær opp litt frukt og grønnsaker eller en kopp te. Lag i stand det du skal ha og pakk vekk resten slik at det ikke står og frister på benken.
  • ”Jeg hadde ikke noe annen mat tilgjengelig” – ok - du vet selv når det er lett å bli fristet. Når sulten gnager etter jobb er det lurt å ha et mellommåltid i bilen eller på jobben slik at du ikke er så sulten når du skal handle eller passere bensinstasjonen. Lukter det nystekt pizza i kantina, er det lurt å ha planlagt å gå i salatbaren eller ha med matpakke. Forbered deg på alle feller – de gjentar seg ofte.

Røyk

  • Dagen har vært lang og slitsom og ”alt” har gått på tværke. Du synes du fortjener trøsten og tilfredstillelsen det er å ta den sigaretten. Husk at suget vanligvis bare varer 2 – 4 minutter. Lag deg en mestringsstrategi. Tenk på hvorfor det er så viktig for deg å slutte eller gjør noe annet. For eksempel kan du prøve oppmerksomhetstrening der du konsentrer deg om pusten, ring en venn, gå en tur eller ta 10 push-ups.
  • Du er i en hektisk tid og trenger en pause for å ro deg ned. ”5 minutt og en sigarett ville ha hjulpet meg nå....” Du kan prøve oppmerksomhetstrening eller en annen form for avspenningsteknikk. Kanskje holder det å gå ut av rommet du er i 5 minutter? Hva med å en tur rundt huset eller kvartalet?
  • Du er i festlig lag og savner sigaretten. Kan du erstatte halvliteren med noe annet du ikke assosierer like mye med sigaretter? Snakk med venner, familie og kolleger som kan være til stede under slike risikosituasjoner. Sørg for at de forstår viktigheten av at du lykkes og at de støtter deg! Ved å gjøre det, vil sannsynligheten for at de frister deg eller prøver å dra deg med på ”røykepause” reduseres.

Vi ønsker deg lykke til videre og oppfordrer til å søke støtte hos mentor, venner og familie, røyketelefon eller hvor det måtte passe for deg!