Hopp direkte til innhold

Smittevern

Av hensyn til våre pasienter er det fortsatt strenge smittevernstiltak på sykehuset.

Viktig melding
Idrettsmedisin

Test: Fysisk form og kroppssammensetning Spirometri, EKG, kroppssammensetning og VO2maks

Ved å utføre en spirometri, EKG, test av ditt maksimale oksygenopptak og en måling av din kroppssammensetning vil du få en god kartlegging av din fysiske form og eventuelle begrensninger i forbindelse med fysisk aktivitet.

Pris fra
3 760,-
Inkluderer konsultasjon hos lege.
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Ca. 60 - 90 minutter

Dette er en undersøkelse der man kartlegger hjertets og lungenes fysiologiske respons under aktivitet. Undersøkelsen vil kunne avdekke eventuelle fysiske begrensninger i forbindelse med aktivitet. Undersøkelsen vil også gi svar på ditt maksimale oksygenopptak (altså din kondisjon), og hvordan muskler og fett er fordelt i kroppen din.

Passer for

Denne testen passer for all som føler seg unormalt tungpustet, får pustebesvær, brystsmerter, urolig hjerte eller andre lignende symptomer i forbindelse med fysisk aktivitet. 

Undersøkelsen passer for dem som har hatt symptomer i forbindelse med trening/fysisk, og for dem som ønsker en kartlegging av hjertets og lungenes respons under fysisk aktivitet. 

Passer ikke for

Aldersgrense. 16 år

Om forløpet

Forberedelser

Dette må du huske på:

  • Du skal ikke trene på testdagen.
  • Du skal ikke spise de to siste timene før testen.
  • Du skal ikke trene hardt dagen før testen.
  • Eventuelle medisiner kan tas som vanlig.
  • Ta med gode løpesko og treningstøy.

Ved sykdom/forkjølelse skal testen utsettes. 

Selve dagen

Når du ankommer vil vi først måle høyde og kroppssammensetning. Deretter kommer du inn til lege for konsultasjon. 

Det neste steget er at det påmonteres utstyr og det gjennomføres en pusteprøve (spirometri). Etter spirometrien skal du gjennomføre en rolig oppvarming (10-15 minutter).

Neste del av testen gjennomføres på tredemølle, med gradvis økende belastning til total utmattelse. EKG og oksygenopptak måles kontinuerlig under test, i tillegg måles blodtrykket jevnlig. Selve testen varer ca. 10 minutter.

Etter avsluttet test vil du få en gjennomgang av testresultatene, samt en rapport med dine individuelle pulssoner som kan benyttes uunder trening. Ved behov kan også legen henvise til videre undersøkelser.

Ekstra treningsveiledning må eventuelt avtales på forhånd.