LHL-sykehuset Gardermoen

Hopp direkte til innhold
Foto: Christopher Olssøn
Aktivitetsmedisin

Test: Maksimalt oksygenopptak VO2maks-test

Hvorfor teste VO2maks? En VO2maks-test er et meget godt verktøy for å vurdere om utholdenhetstreningen har gitt effekt og gir også svar på om din kondisjon er på nivå med det man forventer i din alder eller din idrett.

Pris fra
980,-
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: 60 minutter

En "VO2 maks"-test er den beste måten å måle kondisjonen på, samt et meget godt verktøy for å vurdere om utholdenhetstrening har gitt effekt. Det maksimale oksygenopptaket er kroppens maksimale evne til å ta opp og utnytte oksygen under fysisk arbeid. (Dette er den viktigste fysiologiske parameteren for å kunne prestere i utholdenhetsidretter.)

Det maksimale oksygenopptaket ("VO2 maks") defineres blant annet som kroppens maksimale evne til å ta opp og utnytte oksygen under dynamisk fysisk arbeid ved bruk av store muskelgrupper.

"VO2 maks" uttrykkes i liter per minutt og milliliter per kg per minutt og setter den "øvre grensen" for den aerobe utholdenheten. "VO2 maks" blir derfor sett på som den viktigste prestasjonsbestemmende fysiologiske faktor i typiske utholdenhetsidretter.

Kort beskrivelse

Når du ankommer vil du få påmontert utstyr, og vist til oppvarmingsrommet. Du skal her varme opp rolig i 15-20 min.

Testen utføres på tredemølle, med gradvis økende belastning til total utmattelse. Puls og oksygenopptak måles kontinuerlig under test. Selve testen varer ca. 6 minutter.

Etter avsluttet test vil du få en kort gjennomgang av testresultatene, samt en rapport med dine individuelle pulssoner, som kan benyttes under videre trening.

Ekstra treningsveiledning må eventuelt avtales på forhånd.

Passer for

Alle som ønsker å sjekke sin kondisjon i forhold til sin idrett og alder, og for å sjekke om treningen har hatt effekt.

Aldersgrense: 16 år

Om forløpet

Forberedelser

  • Ikke tren på testdagen
  • Ikke spis de to siste timene før test
  • Ikke tren hardt dagen før test
  • Husk treningstøy og gode løpesko
  • Eventuelle medisiner kan tas som vanlig

Ved sykdom/forkjølelse skal testen utsettes.

Selve dagen

Ved gjennomføring av "VO2 maks" test økes arbeidsbelastningen gradvis til total utmattelse oppnås, det vil si til du ikke orker å løpe mer. Under testen måles oksygenopptaket og pulsen kontinuerlig.

Testens varighet er ca. 10 minutter.

Ut ifra din høyeste registrerte puls + 5 pulsslag (estimert makspuls) kan man beregne dine individuelle pulssoner som kan benyttes under aerob utholdenhetstrening.

Etter

Etter avsluttet test får du med en rapport og kort gjennomgang av testresultatene som danner grunnlag for videre treningsråd.

Er du en aktiv utøver, anbefaler vi en"VO2 maks" test hver 6–8. uke i oppkjøringsfasen for å se om treningen gir ønsket fremgang.

Ekstra treningsveiledning må eventuelt avtales på forhånd.