LHL-sykehuset Gardermoen

Hopp direkte til innhold
Foto: Christopher Olssøn
Aktivitetsmedisin

Test: Maksimalt oksygenopptak VO2maks-test

Hvorfor teste VO2maks? En VO2maks-test er et meget godt verktøy for å vurdere om utholdenhetstreningen har gitt effekt og gir også svar på om din kondisjon er på nivå med det man forventer i din alder eller din idrett.

Pris fra
980,-
  • Ventetid: Kort ventetid

Hva er maksimalt oksygenopptak?
Det maksimale oksygenopptaket (VO2maks) defineres blant annet som kroppens maksimale evne til å ta opp og utnytte oksygen under dynamisk fysisk arbeid ved bruk av store muskelgrupper.

VO2maks uttrykkes i liter per minutt og milliliter per kg per minutt og setter den "øvre grensen" for den aerobe utholdenheten. VO2maks blir derfor sett på som den viktigste prestasjonsbestemmende fysiologiske faktor i typiske utholdenhetsidretter.

Kort beskrivelse

Testen utføres på tredemølle, eventuelt på sykkel. Du skal være ferdig oppvarmet når testen starter. Møt opp 15 minutter før test for påkobling av utstyr og oppvarming.

Passer for

Vi har 16 års aldersgrense for gjennomføring av VO2maks test.

Om forløpet

Forberedelser

  • Ikke tren på testdagen
  • Ikke spis de to siste timene før test
  • Ikke tren hardt dagen før test
  • Husk treningstøy og gode løpesko

Ved sykdom/forkjølelse skal testen utsettes.

Selve dagen

Ved gjennomføring av VO2maks test økes arbeidsbelastningen gradvis til total utmattelse oppnås, det vil si til du ikke orker å løpe mer. Under testen måles oksygenopptaket og pulsen kontinuerlig.

Testens varighet er ca. 10 minutter.

Ut ifra din høyeste registrerte puls + 5 pulsslag (estimert makspuls) kan man beregne dine individuelle pulssoner som kan benyttes under aerob utholdenhetstrening.

Etter

Etter avsluttet test får du med en rapport og kort gjennomgang av testresultatene som danner grunnlag for videre treningsråd.

Er du en aktiv utøver, anbefaler vi enVO2maks test hver 6–8. uke i oppkjøringsfasen for å se om treningen gir ønsket fremgang.

Ekstra treningsveiledning må eventuelt avtales på forhånd.