Hopp direkte til innhold

Smittevern

Kun pasienter med avtale (og evt nødvendig ledsager) har adgang til sykehuset.

Skal du til undersøkelse, behandling eller innleggelse må du begrense antall nærkontakter siste 10 dager i forkant. Begrens bruk av kollektiv transport ved mye smitte i samfunnet. Se også anbefalinger for risikogrupper (fhi.no) og lokale smittevernregler i Ullensaker.

Viktig melding

Behandling av søvnapne forebygger katastrofer

Det var to forventningsfulle pasienter som i forrige måned møtte opp hos den nyetablerte søvnavdelingen på LHL-sykehuset ved Gardermoen. Liv Torill og Tom Roger er henvist av sine fastleger for grundige søvnutredninger.

Stadig flere fastleger er oppmerksomme på sammenhengen mellom dårlig søvn og høy risiko for hjerte- og karsykdommer. Søvnapné (pustestans) forstyrrer søvnmønsteret og gir seg utslag i søvnighet på dagtid, som igjen kan føre deg inn i en vond sirkel med vektøkning og stadig mindre krefter til å mosjonere og spise sunt.

De mange pustestansene i løpet av natten kan gi uregelmessig hjerterytme og høyt blodtrykk, som fører til risiko for blodpropp i hjerte og hjerne. Nyere forskning tyder også på at risikoen for å få diabetes øker. Søvnapné kan også gi seg utslag i glemskhet, økt irritasjon og depresjon og risikoen for å sovne bak rattet øker.

Uheldigvis er mange uvitende om at de kan ha søvnapné. Sykdommen kan forbli uoppdaget i årevis. Over 70 prosent av personer med søvnapné lever i uvitenhet, viser ny norsk forskning.

Les om Søvnapné

"Dommen"

Vi var tilstede da de to pasientene skulle få sin "dom" av LHLs lege Nils Henrik Holmedahl. Dagen i forveien hadde LHLs sykepleiere utstyrt begge pasienter med søvnregistreringsutstyr. Nå er resultatene klare.

Nils Henrik Holmedahl

Nils Henrik Holmedahl

Fagansvarlig lege søvn

LHL-sykehuset Gardermoen

Overlege ved klinikk for rehabilitering og livsstilsmedisin ved LHL-sykehuset Gardermoen. Fagansvarlig lege søvn.

Allmennpraksis fra 1998, spesialist i allmennmedisin fra 2009, PhD innen søvn 2015. Ansatt ved LHL-klinikkene Glittre siden 2004.

Bred generell lunge- og søvnerfaring, samt respirasjonsfysiologiske undersøkelser.

Først ute er Liv Torill Sønsthagen fra Bjørkelangen i Akershus. Hun ble henvist til LHL-sykehuset av sin fastlege som mente hun burde utredes for søvnapné.

Jeg har vært mye sliten og slo selvfølgelig til da jeg fikk tilbud om en slik helsjekk. Det er flott å få en slik mulighet og få klarhet i hvorfor jeg ikke har vært helt i toppform. Jeg har aldri hatt det slik før, sier 49-åringen, som arbeider i skolen.

Nils Henrik Holmedahl understreker at slapphet og søvnighet på dagtid ofte skyldes søvnapné. Liv Torill får høre at hun har to - tre pustestans i timen nattestid.

- Det er såpass lavt at du ikke trenger behandling med CPAP-maske, men jeg kan gi deg en del råd om hvordan du skal redusere risikoen for at problemene øker, sier legen.

Lykkelig over endelig å ha fått en grundig utredning og tips om hvordan hun selv kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, forsvinner Liv Torill ut døra.

LHLs nyetablerte søvnavdeling håper å utrede 2100 og behandle 900 nye pasienter i løpet av året. På mange av landets sykehus er det lange ventelister for både utredning og behandling. Det slipper du ved LHL-sykehuset Gardermoen.

Det har lenge vært hevdet at søvnapné er en "mannesykdom".

Nyere forskning viser at dette ikke er riktig. Forekomst av søvnapné i befolkningen er 24 prosent hos menn og 9 prosent hos kvinner. De fleste får diagnosen i alderen 40 til 65 år. Også barn er rammet av søvnapné. Søvnvansker rammer 30 prosent av norske barn, og påfallende få kommer til undersøkelse.

Maske neste steg

Nestemann inn til Holmedahl er Tom Roger Svindal fra Fetsund. Også han henvist til LHL-sykehuset av sin fastlege. Og han har de samme symptomene som Liv Torill: Han føler seg uopplagt på dagtid selv om han har sovet mange nok timer.

Jeg har lenge følt meg trøtt og har konstant behov for en ettermiddagshvil. Jeg sovner bare jeg legger med nedpå, sier Tom Roger. Han jobber som miljøterapeut i Nittedal.

Lege Holmedahl lurer på hvordan det er når Tom Roger kjører bil.

- Jeg holder meg våken; det går greit, sier Tom Roger

- Det var fint at du ble henvist, for resultatene viser at du har 14 pustestans i timen, sier Holmedahl. Normalt er det slik at vi anbefaler behandling hos de som har typiske dagtidssymptomer som du har, og mer enn 10 pustestans i timen. Og så var det dessverre litt dårlig kvalitet på signalet fra en av sensorene på registreringssutstyret. Trolig hadde resultatet vær enda høyere om dette ikke hadde skjedd. Du er i i kategorien "moderat" og med dine symptomer vil jeg anbefale behandling.

Tom Roger forteller at han nylig har begynt med medisin for høyt blodtrykk, noe Holmedahl påpeker kan være et annet symptom på søvnapné. Kombinert med røyking, overvekt, snorking, dårlig mosjon og trøtthet oppfyller Tom Roger de fleste av symptomene på å oppsøke lege og få en grundig søvnregistrering.

Tom Roger er interessert i hvordan de nye CPAP-maskene fungerer og om han vil få dårligere søvn om han reiser på ferie uten maske. Vi forlater rommet mens Holmedahl i detalj forklarer Tom Roger om bruken av maske og ikke minst at legen med pasientens tillatelse kan overvåke pustemaskinen gjennom trådløs dataoverføring. Dette reduserer behovet for at pasienten behøver oppsøke legen like ofte. Både tid og penger er spart for den enkelte og samfunnet, samtidig som pasientens trygghet er ivaretatt.

Nils Henrik Holmedahl påpeker at å utrede og behandle søvnapné er nærmest å forhindre katastrofer.

Pasienter som blir behandlet får i mange tilfeller en helt annen livskvalitet enn tidligere. Samtidig vil det også påvirke omgivelsene på en positiv måte. Det er svært god forebyggende medisin, avslutter Nils Henrik Holmedahl.

Medisinsk senter: 67 02 32 00

Åpen man–fre, kl. 9–15

Utredning og behandling innen hjerte, lunge, søvn og idrett.

Unngå kø - velg oss

LHL har offentlig avtale for søvnutredning og -behandling. Dette betyr at du kan velge oss og kun betale offentlig egenandel som ved et offentlig sykehus.

Du trenger kun henvisning fra fastlegen din. Følg disse stegene:

  1. Kontakt din fastlege
    Fastlegen din vurderer om du har behov for utredning/behandling ved et sykehus.

  2. Henvisning til LHL-sykehuset Gardermoen 
    Be fastlegen om å henvise deg til LHL-sykehuset Gardermoen.

  3. LHL-sykehuset Gardermoen setter opp time til deg
    Vi setter raskt opp en timeavtale og kontakter deg direkte.

Kontakt oss

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.

Les mer om søvnapné