Hopp direkte til innhold

Smittevern: Vi har åpent for fysisk oppmøte, og følger retningslinjene for smittevern.

Skal du til undersøkelse, behandling eller innleggelse må du begrense antall nærkontakter siste 10 dager i forkant. Begrens bruk av kollektiv transport ved mye smitte i samfunnet. Se også anbefalinger for risikogrupper (fhi.no) og lokale smittevernregler i Ullensaker.

Se vår temaside om koronavirus.

Viktig melding
Foto: Shutterstock

Følgesykdommer av søvnapné

Manglende behandling av søvnapné kan på sikt føre til sykdommer som høyt blodtrykk, hjertesykdommer, overvekt og diabetes.

Lange og hyppige pustestopp gjør at oksygenmetningen i blodet synker, og hjertet må arbeide hardere. Dette gjør at blodtrykket og stresshormoner øker. Det er derfor en fare for å utvikle følgesykdommer.

Høyt blodtrykk

Mange studier viser en sammenheng mellom søvnapné og høyt blodtrykk. Behandling av søvnapné fører i mange tilfeller til at blodtrykket synker ned mot normale nivåer.

Hjerte- og karsykdommer

Søvnapné innebærer en stor påkjenning for såvel hjertet som hjertefunksjonen. Ubehandlet pustestopp om natten kan på sikt føre til varige skader i blodkarene og andre organer som styrer sirkulasjonen i kroppen. Ved behandling av søvnapné reduseres påkjenningene på hjerte og blodkar.

Overvekt og fedme

Overvekt er en betydelig risikofaktor for å utvikle søvnapné, men mange ganger fører også søvnapnéen til at den som kjenner seg trett, spiser for å holde seg våken. Da er det fort gjort å gå opp i vekt. 
Behandling for søvnapné kan hjelpe mange overvektige til å skaffe seg den energien som trengs for å begynne et mer aktivt og sunt liv. Antallet pusteopphold minsker ofte betydelig, og de kan i noen tilfeller opphøre helt hvis vekten går ned.

Diabetes

Omkring 60 % av alle type 2-diabetikere antas å være rammet av søvnapné. Studier viser også at søvnapné kan være en av årsakene til type 2-diabetes ved at den bidrar til økt insulinresistens. Diabetikere med søvnapné opplever ofte en rask forbedring av sin diabetes når pustestansen behandles.

Søvn

Unngå kø - velg oss

LHL har offentlig avtale for søvnutredning og -behandling. Dette betyr at du kan velge oss og kun betale offentlig egenandel som ved et offentlig sykehus.

Du trenger kun henvisning fra fastlegen din. Følg disse stegene:

  1. Kontakt din fastlege
    Fastlegen din vurderer om du har behov for utredning/behandling ved et sykehus.

  2. Henvisning til LHL-sykehuset Gardermoen 
    Be fastlegen om å henvise deg til LHL-sykehuset Gardermoen.

  3. LHL-sykehuset Gardermoen setter opp time til deg
    Vi setter raskt opp en timeavtale og kontakter deg direkte.

Les mer om søvnapné

Kilde

https://www.sovnapne.no