Hopp direkte til innhold

Smittevern

Kun pasienter med avtale (og evt nødvendig ledsager) har adgang til sykehuset.

Skal du til undersøkelse, behandling eller innleggelse må du begrense antall nærkontakter siste 10 dager i forkant. Begrens bruk av kollektiv transport ved mye smitte i samfunnet. Se også anbefalinger for risikogrupper (fhi.no) og lokale smittevernregler i Ullensaker.

Selv om det åpnes opp igjen nå, vil det av hensyn til våre pasienter fortsatt være strenge smittevernstiltak på sykehuset.

Viktig melding

Høyt kolesterol er et folkehelseproblem

Reseptregisterets statistikk viser at om lag 570 000 nordmenn (over 10 % av befolkningen) brukte kolesterolsenkende medisiner i 2017.

Høyt kolesterol kan ha arvelige årsaker, men i de fleste tilfeller har det en klar sammenheng med livsstilen. Mye mettet fett i kostholdet, lite mosjon, røyking og overvekt øker kolesterolet.

Det gode og det dårlige kolesterolet

Kolesterol er et livsnødvendig fettstoff som kroppen blant annet bruker som byggestein i cellevegger, i hormoner, i vitamin D og til å frakte fett i blodet. Alt kolesterol er likevel ikke bra. Kolesterol kan deles opp i det "dårlige" LDL-kolesterolet og det "gode" HDL-kolesterolet.

LDL-kolesterolet øker risikoen for hjertekrampe (angina) og hjerteinfarkt ved at kolesterolet avleirer seg på innsiden av åreveggen og fører til at årene blir trange (stenoser). HDL-kolesterolet på sin side beskytter mot åreforkalkning og tar med seg overskudd av fett fra blodårene til leveren, der fettet skilles ut.

Arv eller livsstil

Enkelte har arvelig disposisjon for høyt kolesterol (familiær hyperkolesterolemi), og har høye verdier alt som barn eller i ung voksen alder. I de fleste tilfeller har likevel høyt kolesterol en klar sammenheng med livsstilen. Mye mettet fett i kostholdet øker kolesterolet. Høyt alkoholforbruk øker nivået av et annet fettstoff som kalles triglyserider.

Foto: Agurtxane Concellon

Vi kan hjelpe deg - les mer om våre utredninger

Les mer

Det er derfor mye du selv kan gjøre hvis du har høyt kolesterol. Ved å spise sunt og ha gode mosjonsvaner kan du senke kolesterolnivået ditt og tendensen til avleiring av fett i blodkarene blir redusert.

Hvis du har forhøyet kolesterolnivå i blodet gir dette i seg selv ingen symptomer. Er du i tvil kan det derfor være lurt å ta en sjekk.

Vårt tilbud

Les mer om hjerte