Hopp direkte til innhold

Smittevern

Kun pasienter med avtale (og evt nødvendig ledsager) har adgang til sykehuset.

Skal du til undersøkelse, behandling eller innleggelse må du begrense antall nærkontakter siste 10 dager i forkant. Begrens bruk av kollektiv transport ved mye smitte i samfunnet. Se også anbefalinger for risikogrupper (fhi.no) og lokale smittevernregler i Ullensaker.

Viktig melding
Foto: Shutterstock

Obstruktiv søvnapné

Obstruktiv søvnapné (OSA) forekommer hos 1 av 6 voksne personer i Norge. Personer med OSA er vanligvis også snorkere.

Snorkelyden fremkommer ved vibrasjon av bløtvev i svelget, som for eksempel drøvel og ganebuer. Når bløtvevet stenger helt for luftpassasjen videre ned til lungene inntreffer pustestopp, på tross av at personen gjør aktive forsøk på å puste. I denne perioden, som kan vare lengre enn ett minutt, reduseres oksygennivået i blodet.

Ved pustestopp våkner man ofte helt eller delvis opp av søvnen, og enkelte hiver etter pusten i oppvåkningsfasen. Personer med OSA er derfor ofte dagtidstrett og utmattet, og har økt risiko for trafikkulykker og arbeidsulykker. Ved uttalt OSA er det funnet økt risiko for utvikling av sykdommer som høyt blodtrykk, hjerneslag og hjerteinfarkt.

OSA finnes hos begge kjønn og i alle aldersgrupper, men er vanligere
hos overvektige, menn, røykere og eldre. I tillegg har personer med
hjerte-/karsykdom, lavt stoffskifte og diabetes type 2 økt risiko for å utvikle søvnapné. Hos barn er årsaken vanligvis store mandler, mens årsaken hos voksne bare delvis er kjent.

Vårt tilbud innen søvn: utredning og behandling

Kontakt oss

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.

Les mer om søvnapné

Kilde

https://helse-bergen.no/seksjon/sovno/