Hopp direkte til innhold

Smittevern

Kun pasienter med avtale (og evt nødvendig ledsager) har adgang til sykehuset.

Skal du til undersøkelse, behandling eller innleggelse må du begrense antall nærkontakter siste 10 dager i forkant. Begrens bruk av kollektiv transport ved mye smitte i samfunnet. Se også anbefalinger for risikogrupper (fhi.no) og lokale smittevernregler i Ullensaker.

Viktig melding

Søvnapné uten at du merker det

Langt fra alle som snorker har søvnapné, men dersom du vet at du snorker, og "alltid" føler deg trøtt og sliten på dagtid, kan det være grunn til å tenke på søvnapné som en mulig årsak.

Vi skiller mellom to hovedtyper av søvnapné: sentral og obstruktiv.

Sentral henspeiler på feil i sentralnervesystemet, altså i hjernen. Pusten går automatisk fordi hjernen hele tiden sender ut signaler til pustemusklene i brystet. Det er sjelden det er noe feil på disse signalene.

Obstruktiv søvnapné, som er den vanligste, skyldes at luften hindres på sin vei inn og ut av lungene mens du sover. Obstruktiv betyr hindrende. I dyp søvn blir muskulaturen slapp i munn, svelg og hals. Hos noen blir muskelspenningen så lav at tungen faller bakover og svelget klapper sammen. Luften kommer ikke inn til lungene, søvnen blir urolig da du ubevisst prøver å finne en annen stilling.

Hvis muskelspenningen ikke øker nok til at svelget åpnes igjen, vekker hjernen seg selv.

Denne prosessen kan pågå mange ganger i løpet av en natt uten at du merker det. Dette gir svært dårlig søvnkvalitet.

Diagnose

Diagnosen søvnapné forutsetter at du har minst fem pustestans, hver på minst 10 sekunder, per time søvn. I alvorlige tilfeller finner man over 30 pustestans per time.

Nese-, svelge- og lungefunksjonen vurderes av lege ved diagnostisering.

Som regel stilles diagnosen ved å registrere pustemønsteret under søvn med sensorer for pustebevegelse, endringer i luftstrøm eller trykk, oksygenmetning og hjerteaktivitet. Dette kan monteres på behandlingssted, og du sover hjemme.

 

Sted:

LHL-sykehuset Gardermoen Henvisning fra lege Offentlig avtale

Off. egenandel

kr 375,-

Med henvisning betaler du kun offentlig egenandel (ved utredning, ved behov for behandling og oppmøtekontroll samt ved første årskontroll). Frikort gjelder som ved offentlig poliklinikk.

Unngå kø - velg oss

LHL har offentlig avtale for søvnutredning og -behandling. Dette betyr at du kan velge oss og kun betale offentlig egenandel som ved et offentlig sykehus.

Du trenger kun henvisning fra fastlegen din. Følg disse stegene:

  1. Kontakt din fastlege
    Fastlegen din vurderer om du har behov for utredning/behandling ved et sykehus.

  2. Henvisning til LHL-sykehuset Gardermoen 
    Be fastlegen om å henvise deg til LHL-sykehuset Gardermoen.

  3. LHL-sykehuset Gardermoen setter opp time til deg
    Vi setter raskt opp en timeavtale og kontakter deg direkte.

Les mer om søvnapné