Hopp direkte til innhold

Smittevern

Kun pasienter med avtale (og evt nødvendig ledsager) har adgang til sykehuset.

Skal du til undersøkelse, behandling eller innleggelse må du begrense antall nærkontakter siste 10 dager i forkant. Begrens bruk av kollektiv transport ved mye smitte i samfunnet. Se også anbefalinger for risikogrupper (fhi.no) og lokale smittevernregler i Ullensaker.

Viktig melding
Foto: Shutterstock

Yngre kan også ha søvnapné

Forekomsten av søvnproblemer som skyldes søvnapné øker med alderen, men også yngre kan ha søvnapné.

Forekomsten av korte pustepauser under søvn er nokså vanlig. Forskningsdata tyder på at fem til femten prosent av voksne menn og kvinner har søvnapné. Forekomsten øker med alderen men også yngre kan ha søvnapné.

Symptomene vises på dagtid

Du merker det kanskje ikke selv, men kroppen får ikke tilstrekkelig hvile, og du kan bli trøtt og søvnig på dagtid.

Det er dagtidssymptomene og antall pustestopp per time søvn som definerer alvorlighetsgrad av sykdommen. Søvnapné bør behandles hvis du har mer enn fem pustestopp per time sammen med symptomer som for eksempel økt tretthet på dagtid.

Tetthet i nese eller svelg fører ofte til vibrasjon i det bløte vevet i ganen og det gir snorkelyder. Dersom du vet at du snorker, og "alltid" føler deg trøtt og sliten på dagtid, kan det være grunn til å tenke på søvnapné som en mulig årsak.

 

Sted:

LHL-sykehuset Gardermoen Henvisning fra lege Offentlig avtale

Off. egenandel

kr 375,-

Med henvisning betaler du kun offentlig egenandel (ved utredning, ved behov for behandling og oppmøtekontroll samt ved første årskontroll). Frikort gjelder som ved offentlig poliklinikk.

Les mer om søvnapné