LHL-sykehuset Gardermoen

Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Følgesykdommer av Søvnapné

Manglende behandling av søvnapné kan på sikt føre til sykdommer som høyt blodtrykk, hjertesykdommer, overvekt og diabetes.

Lange og hyppige pustestopp gjør at oksygenmetningen i blodet synker, og hjertet må arbeide hardere. Dette gjør at blodtrykket og stresshormoner øker. Det er derfor en fare for å utvikle følgesykdommer.

Høyt blodtrykk

Mange studier viser en sammenheng mellom søvnapné og høyt blodtrykk. Behandling av søvnapné fører i mange tilfeller til at blodtrykket synker ned mot normale nivåer.

Hjerte- og karsykdommer

Søvnapné innebærer en stor påkjenning for såvel hjertet som hjertefunksjonen. Ubehandlet pustestopp om natten kan på sikt føre til varige skader i blodkarene og andre organer som styrer sirkulasjonen i kroppen. Ved behandling av søvnapné reduseres påkjenningene på hjerte og blodkar.

Overvekt og fedme

Overvekt er en betydelig risikofaktor for å utvikle søvnapné, men mange ganger fører også søvnapnéen til at den som kjenner seg trett, spiser for å holde seg våken. Da er det fort gjort å gå opp i vekt. 
Behandling for søvnapné kan hjelpe mange overvektige til å skaffe seg den energien som trengs for å begynne et mer aktivt og sunt liv. Antallet pusteopphold minsker ofte betydelig, og de kan i noen tilfeller opphøre helt hvis vekten går ned.

Diabetes

Omkring 60% av alle type 2-diabetikere antas å være rammet av søvnapné. Studier viser også at søvnapné kan være en av årsakene til type 2-diabetes ved at den bidrar til økt insulinresistens. Diabetikere med søvnapné opplever ofte en rask forbedring av sin diabetes når pustestansen behandles.

Søvn

Publisert 20.02.2019

Kilde

https://www.sovnapne.no