LHL

Hopp direkte til innhold

Vi har åpent for fysisk oppmøte, og følger retningslinjene for smittevern.

Se vår temaside om koronavirus.

Viktig melding
Foto: Shutterstock

Følgesykdommer av søvnapné

Manglende behandling av søvnapné kan på sikt føre til sykdommer som høyt blodtrykk, hjertesykdommer, overvekt og diabetes.

Lange og hyppige pustestopp gjør at oksygenmetningen i blodet synker, og hjertet må arbeide hardere. Dette gjør at blodtrykket og stresshormoner øker. Det er derfor en fare for å utvikle følgesykdommer.

Høyt blodtrykk

Mange studier viser en sammenheng mellom søvnapné og høyt blodtrykk. Behandling av søvnapné fører i mange tilfeller til at blodtrykket synker ned mot normale nivåer.

Hjerte- og karsykdommer

Søvnapné innebærer en stor påkjenning for såvel hjertet som hjertefunksjonen. Ubehandlet pustestopp om natten kan på sikt føre til varige skader i blodkarene og andre organer som styrer sirkulasjonen i kroppen. Ved behandling av søvnapné reduseres påkjenningene på hjerte og blodkar.

Overvekt og fedme

Overvekt er en betydelig risikofaktor for å utvikle søvnapné, men mange ganger fører også søvnapnéen til at den som kjenner seg trett, spiser for å holde seg våken. Da er det fort gjort å gå opp i vekt. 
Behandling for søvnapné kan hjelpe mange overvektige til å skaffe seg den energien som trengs for å begynne et mer aktivt og sunt liv. Antallet pusteopphold minsker ofte betydelig, og de kan i noen tilfeller opphøre helt hvis vekten går ned.

Diabetes

Omkring 60% av alle type 2-diabetikere antas å være rammet av søvnapné. Studier viser også at søvnapné kan være en av årsakene til type 2-diabetes ved at den bidrar til økt insulinresistens. Diabetikere med søvnapné opplever ofte en rask forbedring av sin diabetes når pustestansen behandles.

Søvn

Kilde

https://www.sovnapne.no

Unngå kø - velg oss

Du betaler kun offentlig egenandel.

LHL har offentlig avtale innen en rekke undersøkelser og behandlinger, noe som betyr at du kan velge oss og kun betale egenandel som ved et offentlig sykehus.

Under ser du en oversikt over våre offentlige avtaler. Det er forskjellig fremgangsmåte for å benytte seg av avtalene som er beskrevet under hvert tilbud.

Innen søvnutredning og -behandling, fotkirurgi og håndkirurgi trenger du kun henvisning fra fastlegen din. Følg disse stegene:

  1. Kontakt din fastlege
    Fastlegen din vurderer om du har behov for utredning/behandling ved et sykehus.
  2. Henvisning til LHL-sykehuset Gardermoen 
    Be fastlegen om å henvise deg til LHL-sykehuset Gardermoen.
  3. LHL-sykehuset Gardermoen setter opp time til deg
    Vi setter raskt opp en timeavtale og kontakter deg direkte.