Divertikulose er navnet på en vanlig tilstand der det forekommer én eller flere utposninger i tykktarmen.
- Ansvarlig lege:
-
Robin Gaupset
Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.
Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.
Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.
- Ventetid: Kort ventetid
Slimhinnen på tarmens innside er beskyttet av både langsgående og sirkulære muskellag, men tarmens muskler kan ha små svakheter som over tid kan tillate at slimhinnen bukter seg litt ut fra tarmens hulrom. Slike utposninger kalles divertikler, og er en helt godartet tilstand uten noen sammenheng med kreft. Utposningene er sjeldent over 1 cm i størrelse, og det er stort sett den siste delen av tykktarmen som involveres, selv om man kan finne divertikler i hele tarmen.
Divertikulose er vanligere i vesten, og har sammenheng med arvmateriale og muligens kosthold. Kosthold som er rikt på fiber, råkost og ubehandlet mat har i noen studier vist å redusere forekomst av divertikulose, selv om ikke alle er helt enige om dette.
Tilstanden er litt vanligere hos menn, og forekomsten øker med alder. I 60-årsalderen finner vi divertikulose hos omtrent halvparten av pasientene.
Tilstanden er vanligvis helt ufarlig. Det er aldri påvist noen sammenheng mellom divertikulose og tykktarmskreft.