LHL

Hopp direkte til innhold

Smittevern: Vi har åpent for fysisk oppmøte, og følger retningslinjene for smittevern.

Skal du til undersøkelse, behandling eller innleggelse må du begrense antall nærkontakter siste 10 dager i forkant. Begrens bruk av kollektiv transport ved mye smitte i samfunnet. Se også anbefalinger for risikogrupper (fhi.no) og lokale smittevernregler i Ullensaker.

Se vår temaside om koronavirus.

Viktig melding

Symptomer på Crohns sykdom

Crohns sykdom er en kronisk betennelse i mage-tarmkanalen, men som kan ramme alle deler av fordøyelseskanalen. Legemidler kan holde symptomene i sjakk, men mange trenger kirurgisk behandling.

Årsak og symptomer

Crohns sykdom debuterer oftest da man er mellom 15-25 år, men kan også forekomme senere. Årsaken til Crohns sykdom er usikker, med det diagnostiseres ca 200 - 300 nye tilfeller av Crohns sykdom hvert år i Norge.

Plager forbundet med Crohns sykdsom kan variere veldig, og det er ikke alltid du har spesifikke plager fra tarmen.

Mange opplever:

  • diare
  • avføring med slim og puss
  • vektnedgang
  • magesmerter
  • blod i avføringen
  • feber, utmattelse
  • generell sykdomsfølelse

Plagene ved Chrons sykdom kommer og går, og det er derfor sannsynlig at man vil få perioder helt uten symptomer og sykdom.

Undersøkelser og diagnose

På grunn av at symptomer og plager rundt Crohns sykdom varierer veldig fra person til person, kan det være vanskelig å oppdage at man har sykdommen.

For å få en sikker diagnose, må det derfor gjennomføres en koloskopi, en undersøkelse av tykktarmen, og/eller gastroskopi, en undersøkelse av øvre deler av fordøyelsessystemet. 

Det er svært viktig å få stilt en diagnose og startet behandling av crohns sykdom så tidlig som mulig, slik at man kan unngå komplikasjoner som tarmslyng, blødninger og hull på tarmen.

Behandling

Behandlingen av crohns sykdom avhenger veldig av hvilke områder som er rammet og alvorlighetsgraden av sykdommen. Sykdommen lar seg ikke kurere med medisiner eller kirurgi, så hensikten med behandling av sykdommen er å dempe symptomene og sykdomsaktiviteten - som arrdannelser med innsnevringer på tarmen.

Det vil uansett være viktig med næringsrik mat og tilstrekkelig kaloritilførsel dersom du har crohns sykdom. Betennelsen i tarmen fører til noe redusert opptak av næring, i tillegg til at selve betennelsesprosessen øker næringsbehovet.

Kontakt oss

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.

Kontakt oss

Kirurgisk poliklinikk: 67 02 33 00

Adresse: Ragnar Strøms veg 10, 2067 Jessheim. Reise hit

Postadresse: Postboks 103 Jessheimbyen, 2051 Jessheim